Haal alles uit je accu op iOS, Android en Windows Phone

Door: Jasper Bakker | 02 april 2015 10:04

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Wie heeft er tegenwoordig geen smartphone en/of tablet? En wie moet er niet haastig op jacht naar een stopcontact voordat de dag voorbij is? Of je nou op iOS, Android of Windows Phone zit, met deze slimme batterijtips voorkom je stroomstress.

Tip 01: Zet uit

Het klinkt nogal flauw of zelfs als een grap, maar het uitzetten van je smartphone of tablet scheelt je natuurlijk veel batterijvermogen. Er zijn namelijk tijdsblokken waarin je mobiele apparaat even uit kunt schakelen. Bijvoorbeeld bij een bioscoopbezoek, een Netflix-marathon, een etentje, een familiebezoek of een brainstorm-sessie. Schakel je je smartphone of tablet tijdens zo'n tijdsblok even uit, dan kan je apparaat net een paar uurtjes meer mee op een normale werkdag of een gemiddelde gebruiksdag. Je toestel uitschakelen doe je door lang op de scherm-aan/uitknop te drukken totdat de touch-optie voor volledige uitschakeling in beeld komt.

Tip 01 Tijdelijk uitzetten scheelt energieverbruik en verlengt de gebruiksduur.

Tip 02: Schermvergrendeling

Het kan heel verleidelijk zijn om de automatische schermvergrendeling op een zo lang mogelijke tijdsduur te zetten of om de functie zelfs helemaal uit te schakelen. Je smartphone of tablet blijft dan informatie weergeven en is meteen te gebruiken. Voor ontgrendeling kan namelijk het invoeren van je apparaatcode vereist zijn, wat sommigen ervaren als een vervelende en tijdrovende handeling. Naast het feit dat het verstandig is om als beveiliging wel een toegangscode in te stellen, kun je de schermvergrendeling ook het beste op een korte periode te zetten. Het beeldscherm is namelijk één van de grootste stroomvreters.

Op iOS ga je hiervoor naar het tandwielicoon van Instellingen / Algemeen / Automatisch slot en kies je daar een korte(re) tijdsperiode. Op Android kies je onderin het scherm het icoon voor weergave van alle apps en dan Instellingen / Weergave / Slaapstand om daar een korte tijdsspanne te kiezen. Op Windows Phone veeg je het startscherm met favoriete apps naar links. Ga dan in de overzichtslijst van apps naar de letter I, kies Instellingen / Vergrendelingsscherm en stel daar een korte tijdsperiode voor de time-out van het scherm in. Of je veegt van bovenaan het scherm naar beneden om het Controlecentrum van Windows Phone 8.1 in beeld te brengen. Tik daar rechtsboven op het tandwieltje voor Alle instellingen / Vergrendelingsscherm.

Tip 02 Hoe sneller het scherm in slaap gaat, hoe zuiniger.

Tip 03: Schermhelderheid

Je scherm tijdig laten uitschakelen werkt dus erg energiebesparend, maar op een zwart scherm zie je niets! Ook als je het scherm gebruikt, valt het stroomverbruik nog te beperken. Dit doe je door het scherm wat te dimmen. Veel moderne apparaten hebben lichtsensors ingebouwd waarmee de helderheid automatisch hoger wordt ingesteld wanneer er veel omgevingslicht is. Zo'n automatische instelling kan helpen het stroomverbruik terug te dringen.

Een handmatige instelling op minder felle schermbelichting kan je nog meer besparen, maar dit heeft als nadeel dat je scherm in een lichte omgeving minder goed af te lezen is. Om op iOS je helderheid te beperken, ga je in de instellingen naar Beeldscherm en helderheid. Je kunt ook vanaf de onderzijde van het scherm naar boven vegen, waardoor het Controlecentrum tevoorschijn komt. Bedien daar direct de schuifknop voor de schermhelderheid. Op een Android-toestel ga je in de instellingen naar Weergave / Helderheid. Op Windows Phone kies je in de instellingen voor Helderheid. Je kunt ook in het Controlecentrum op het tandwieltje voor Alle instellingen tikken, en dan kiezen voor Helderheid.

Tip 03 Spaar energie en je ogen door het scherm te dimmen.

Tip 04: Bluetooth

Bluetooth is een draadloze technologie die lang geleden is bedacht voor dataverkeer op de korte afstand. In de praktijk doet bluetooth doet tegenwoordig vooral dienst voor de koppeling tussen smartphone en headset of carkit. Heb je helemaal geen draadloze hoofdtelefoon (al dan niet met microfoon)? Of heb je geen auto met bluetooth-carkit of gebruik je die niet? Dan schakel je bluetooth uit en bespaar je gemakkelijk wat stroom. Heb je een iPhone of iPad, dan vind je als derde menu-item in de instellingen de optie Bluetooth. Je kunt ook in het Controlecentrum (veeg vanaf de onderrand van het scherm omhoog) tikken op de gestileerde B (het officiële bluetooth-logo) om bluetooth geheel uit te schakelen. Op een toestel met Android of Windows Phone zet je in de instellingen de schuifknop bij het onderdeel Bluetooth op de uit-stand. Op Windows Phone kun je ook in het Controlecentrum rechtsboven op het tegeltje met de gestileerde B tikken om Bluetooth uit te schakelen.

Tip 04 Bluetooth kan voor veel mensen uit.

2 Reactie(s) op: Haal alles uit je accu op iOS, Android en Windows Phone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 april 2015 11:07 darknessblade
  waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijker kan, vele nieuwe telefoons hebben tegewoordig een powermanagment die dit voor je doet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 april 2015 03:30 Anoniem
  de fabrikant bouwt allerlei zaken in, en die moet je weer uitzetten om de batterijen te sparen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.