Apple Watch - Heeft Apple opnieuw succes in handen?

Door: Martin Gijzemijter | 25 april 2015 02:02

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Apps

Zoals gezegd bespreek ik in deze review niet alle apps, simpelweg omdat ze een uitgebreidere review verdienen dan dat. Naast de apps van Apple, zijn er bovendien nu al honderden apps van andere ontwikkelaars die je kunt installeren.

Hoewel het begrijpelijk is dat je dit via je iPhone moet doen (in plaats van te prutsen op het kleine display) roept dit direct weer de vraag op in hoeverre de Apple Watch een verrijking is, als je telkens een ander apparaat nodig hebt om het te bedienen. Want naast het installeren van apps, dien je het bewerken van de instellingen van die apps óók op je iPhone te doen. Ik snap dat écht, maar het voelt gewoon heel contraproductief. Voor mijn gevoel moet de Apple Watch een verlengstuk zijn van mijn iPhone, en nu lijkt de iPhone soms een verlengstuk van de Apple Watch.

Het installeren van apps voor je Apple Watch, doe je op je iPhone.

Aan de andere kant komt dat omdat ik naar mijn Apple Watch kijk zoals ik naar mijn iPhone kijk en dat is misschien niet helemaal eerlijk. Want waarschijnlijk installeer ik niet elke dag een nieuwe app op mijn Apple Watch, waar ik dat op mijn iPhone wel doe. Hoe dan ook, omdat de Apple Watch App Store op de iPhone bediend moet worden, krijg je in ieder geval wel de interface en indeling die je gewend bent, en dat is toch ook wel weer fijn. Overigens vraag ik me serieus af hoe lang het zal duren voordat mijn Apple Watch last krijgt van ruimtegebrek. 8 GB is nu eenmaal niet zoveel.

Het horloge

Je zou het bijna vergeten tussen alle slimme functies door: dit is een horloge. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Best goed eigenlijk. Zoals eerder gezegd werkt het mechanisme waarbij het scherm aanspringt zodra je op je horloge kijkt prima, en het is fijn dat je daarnaast nog extra informatie hebt, zoals notificaties, de datum en eventuele andere zaken die je in beeld wilt hebben.

Wanneer er een notificatie is die je gemist hebt, komt die niet automatisch pontificaal in beeld, maar verschijnt er een stipje in beeld waarmee je het Berichtencentrum omlaag kunt slepen, net als op je iPhone.

De wijzerplaten zijn tot op zeer gedetailleerd niveau aan te passen aan je wensen.

Het allermooiste is echter de mate waarin je de Clock Face, zoals Apple die noemt, kunt bewerken. Wanneer je een Force Touch (hard drukken) uitvoert in klokmodus, dan kun je kiezen uit verschillende stijlen. Die stijlen kun je echter ook aanpassen, en dat gaat véél verder dan je zou denken. Zo kun je aangeven hoeveel details er in beeld moeten staan, welke details, kun je kleuren aanpassen enzovoort. Dit is écht leuk, omdat je zo elke maand een compleet ander horloge om je pols kunt hebben, op een manier die méér inhoudt dan alleen een ander achtergrondplaatje.

7 Reactie(s) op: Apple Watch - Heeft Apple opnieuw succes in handen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 april 2015 10:07 Oscar
  Toch lijkt Apple de belangstelling onderschat te hebben. Het is onduidelijk hoeveel horloges in de voorverkoop verkocht zijn. De schattingen lopen uiteen van 1 tot 3 miljoen – “meer dan alle Android-horloges tot nu toe”, denken analisten. Apple fans zijn óver het algemeen geduldig. Ik denk wel dat de Apple Watch zal aanslaan, ondanks de moeilijke start wat levering betreft, zodra de eerste online bestellingen bij de consumenten worden afgeleverd,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 april 2015 20:41 Anoniem
  Terwijl wij in de rij staan voor het volgende te dure speeltje, verdrinken er mensen op zee, en leven mensen in half ingestorte huizen na de zoveelste aardbeving.
  Over prioriteiten stellen gesproken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2015 12:30 MarkS90
  "Wij" staan in de rij? Spreek voor u zelf want mij zul je niet zien met een Appel-speeltje.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 april 2015 16:57 Anoniem
  Dit is gewoon waardeloos, het gaat maar zeker een jaar of 2 goed werken terwijl je voor die prijs een horloge kunt kopen die misschien je halve leven (of misschien langer) meegaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 april 2015 14:11 Anoniem
  Met afstand het lelijkste horloge dat ik ooit voorbij heb zien komen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2015 21:18 Anoniem
  Ik ben niet zo van de extra obstakels aan mijn lijf. Dus ook geen gatgets, klokjes of wat ook om de pols. Ik ben benieuwd wie er nog op zo'n opzichtig ding zit te wachten terwijl de klokjes al jaren met enig succes zijn geintegreerd in de telefoon. Ik ben daarom nieuwsgierig naar wie er waarom behoorlijk de poeplap trekt voor zulke waren. Wat voegt het toe aan het eigen leven, de eigen identiteit of de sociale omgang met anderen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juni 2015 16:42 Anoniem
  Beetje raar dat een productreview waarvan de auteur op iedere pagina wel een stuk kritiek heeft te noemen toch 4 van de 5 sterren krijgt (dikke voldoende dus). Terwijl het dus effectief weinig toevoegt, bediening ruk is, veel functies nutteloos zijn en het ding veel te duur is voor wat je krijgt.

  De 4 sterren waardering lijkt dus meer het resultaat van het fanboyschap van de auteur dan van een objectieve journalist.

  PS: ik snap niet dat iemand zo laaiend enthousiast kan worden van een rubberen kermishorlogebandje. Bah bah.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.