Apple raakt 100 miljard dollar beurswaarde kwijt

Door: De Telegraaf | 08 januari 2016 13:20

Nieuws

Apple is alleen al dit jaar 100 miljard dollar aan beurswaarde kwijtgeraakt. Signalen over afnemende verkopen in het eerste kwartaal van zijn nieuwe smartphones trokken op de beurs ook toeleveranciers onderuit.

Op de beurs zakte Apple dit jaar ruim acht procent. De smartphones zijn nog altijd goed voor zestig procent van de groepsomzet van Apple, terwijl zijn inkomsten uit de iPad terug ging en de Apple Watch nog nauwelijks bijdraagt als vervanger van de kaskraker.

Op 26 januari presenteert Apple zijn kwartaalcijfers, inclusief zijn belangrijke eindejaarsverkopen van 2015. Zowel UBS als RBC verlaagde hun schattingen voor iPhone-verkopen. De Amerikaanse grootmacht sloot donderdagavond nog eens 4,2 procent lager op Wall Street. Apple zakte voor het eerst in veertien maanden onder de 100 dollar per aandeel. Marktonderzoeker Jeffries hekelde het gebrek aan informatie van Apple.

Minder productie van iPhones

Toeleveranciers meldden afgelopen weken minder productie: werknemers bij chip- en hardwaremaker zouden in Azië zelfs vervroegd op vakantie zijn gestuurd, maar Apple meldde niets. Volgens Reuters heeft de grote producent Hon Hai over december 20 procent minder omzet gedraaid, vanwege de inzakkende vraag vooral uit China

Niet alleen Apple's verkopen dalen

Het is gedeelde smart in de hele sector. Vrijdag meldde Samsung, dat onderdelen voor Apple levert, ondanks een goede winst en omzet een tegenvallende smartphonemarkt te zien.

0 Reactie(s) op: Apple raakt 100 miljard dollar beurswaarde kwijt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.