Apple onthult iPhone 7 en iPhone 7 Plus: 16 september in Nederland

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 07 september 2016 19:57

Nieuws

Zoals verwacht heeft Apple vandaag tijdens z’n ‘special event’ de iPhone 7 en iPhone 7 Plus aangekondigd. Veel over de twee toestellen was al bekend, maar toch waren er ook nog wat verrassingen.

Ontwerp

Het feit dat Jony Ives aan het woord werd gelaten is altijd een goed teken, namelijk: de iPhone 7 heeft een volledig nieuw ontwerp. Dat betekent niet dat hij niet op z’n voorganger lijkt, maar het ziet er allemaal een stukje strakker en gladder uit. Vrijwel de hele body komt uit één stuk, waarbij zelfs het uitstekende gedeelte van de camera uit hetzelfde stuk is geslepen. Daarbij is er nog één wezenlijk verschil: Apple heeft de kleur Space Grey de nek omgedraaid, en vervangen voor twee andere kleuren, namelijk glanzend zwart (Jet Black) en mat zwart.

Thuisknop

Ook de thuisknop is door Apple onder handen genomen. De knop is sneller gemaakt, en de functie van de knop is nu ook aan te passen in iOS 10. De knop is nu drukgevoelig, en kan dus het verschil voelen tussen hard en zacht drukken, en reageert volgens het bedrijf in real-time. Ook geeft de knop je tactile feedback, zodat je voelt wat je aan het doen bent, een functie waar ook andere ontwikkelaars gebruik van kunnen maken.

Waterdicht en stofdicht

Het heeft even mogen duren, maar de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus zijn nu eindelijk zowel waterdicht als stofdicht. Je hoeft er nog steeds niet mee te gaan zwemmen, maar een plons in het toilet moet hij overleven.

Camera

Ook de camera is eindelijk weer eens onder handen genomen, en hoe! Zowel de iPhone 7 Plus als de gewone 7 hebben nu optische beeldstabilisatie en F1.8 lens. De lens is verbeterd en het toestel bevat een nieuwe sensor die 60 procent sneller is en 40 procent energiezuiniger. De flitsers bevat nu 4 LED's en zorgt voor veel meer licht. Apple's Phil Schiller vertelde enthousiast over de verbeterde ISP (Image Signal Processor) die de beelden die je maakt met de iPhone 7 en 7 Plus veel beter zouden moeten maken. Dat laatste willen we geloven, maar is vooral ook veel marketingpraat, waarvan we de resultaten graag eerst zelf willen zien. De camera aan de voorkant heeft een upgrade gekregen van 5 megapixels naar 7 megapixels.

Twee camera's

De camera in de iPhone 7 Plus is nog even iets beter dan die in z'n kleinere broertje: namelijk het zijn er twee. Dit zorgt ervoor dat je eindelijk optisch kunt zoomen op je iPhone zonder kwaliteitsverlies. Digitale zoom is nu mogelijk tot 10X, volgens Schiller met veel minder kwaliteitsverlies dan voorheen. De twee camera's in combinatie met de software van de iPhone 7 Plus, maken het mogelijk om een (gesimuleerd) scherptediepte-effect te creëren. Dit laatste effect krijg je overigens niet meteen bij je telefoon, maar wordt later toegevoegd met een update.

Display

Het display is volgens Apple 25% helderder dan z'n voorganger, met een breder kleurbereik. Ook hiervoor geldt, dit is iets dat we graag met eigen ogen willen zien en vergelijken met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Uiteraard bevat ook dit display net als z'n voorganger 3D Touch.

Audio

Voor het eerst heeft Apple stereoluidsprekers in de iPhone ingebouwd, ééntje onder, eentje boven, met tweemaal zoveel volume.

Koptelefoon

Het zal al in de lijn der verwachting, maar Apple heeft het nu ook daadwerkelijk gedaan: de koptelefoonaansluiting is de nek omgedraaid. Voortaan zullen je oortelefoontjes moeten worden aangesloten via de Lightning-aansluiting. Wij op de redactie vinden dat nog altijd een goede ontwikkeling, 3,5 mm jacks zijn immers hopeloos ouderwets en analoog.Fijn daarbij, maar ook niet onverwacht, is dat je er een adapter bijkrijgt van Lightning naar analoog, zodat je je oude koptelefoons ook al kunt gebruiken.

iPhone 7

Draadloze koptelefoons

Apple heeft het niet bij het weglaten van de jack-poort gelaten, maar gaat nog een stapje verder. Het bedrijf heeft namelijk een set draadloze oortjes aangekondigd. De AirPods zien er vrijwel hetzelfde uit als de bestaande EarPods, met als verschil dat er geen draadje aan zit. Dat betekent natuurlijk wel dat je ze moet opladen, maar dat hoeft pas na 5 uur gebruiken. De geluidskwaliteit is volgens Apple subliem, maar je begrijpt inmiddels, dat willen we zelf liever even beoordelen. Interessant aan de AirPods is overigens dat je ze niet hoeft te pairen via bluetooth, je hoeft ze niet aan te zetten of uit te schakelen. Ze detecteren wanneer ze in je oor zitten en werken rechtstreeks uit de verpakking (de verpakking die overigens een ingebouwde oplader heeft).

Onder de motorkap

En hoe zit het dan onder de motorkap? Je snapt dat ook deze iPhone-serie weer sneller en krachtiger is. De iPhone 7 is voorzien van een A10 Fusion 4-core processor. Het toestel is daarmee 120x sneller dan de allereerste iPhone die werd uitgebracht in 2007. Naast 2 high performance cores, zijn er 2 high-efficiency cores, die zorgen voor de minder krachtige taken, zodat de batterij van je iPhone langer meegaat. Ook bevat de iPhone 7 een nieuwe grafische chip die 240x zo snel is als die in de originele iPhone. Daarnaast moet de batterij een stuk langer meegaan, al komt dat niet door een grotere batterij, maar door de verbeterde chips.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zullen beschikbaar zijn in de kleuren Gold, Rose Gold, Zilver, Black en Jet Black. De basisprijs van de iPhone 7 is neergezet op 769 euro, en de opslagcapaciteit is verdubbeld, kortom 32 GB, 128 GB en 256 GB. De iPhone 7 Plus zal 909 euro gaan kosten. Preorders beginnen in Amerika op 9 september, en hij verschijnt op 16 september, niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland en België.

0 Reactie(s) op: Apple onthult iPhone 7 en iPhone 7 Plus: 16 september in Nederland

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.