Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

Door: Richard Veenstra | 12 april 2015 11:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Tip 13: 4G en LTE

4G is de nieuwste generatie van de communicatiestandaarden, en haalt veel hogere downloadsnelheden. De term wordt vaak in één adem genoemd met LTE, Long Term Evolution. LTE wordt beschouwd als echte 4G-technologie, terwijl providers soms ook de term 4G gebruiken om de iets oudere HSPA-standaard te verkopen, feitelijk een 3,9G-standaard. HSPA is wel een stuk sneller dan het traditionele 3G. LTE is snel, maar pas op: het dekkingsgebied van LTE is nog klein. LTE Advanced is de volgende stap en is nog sneller dan 4G of LTE. In sommige gevallen noemen providers dit ook wel 4G+.

Tip 13 Vodafone biedt al 4G+ aan.

Tip 14: Gps

Om je locatie te kunnen bepalen, maakt je smartphone gebruik van een gps-ontvanger. In de meeste gevallen gaat het echter niet om een normale gps-ontvanger, maar om 'assisted gps'. Assisted gps maakt naast satellieten ook gebruik van masten van providers en is daardoor sneller in het gebruik. Veelgebruikte termen die je leest in verband met gps zijn Glonass en Beidou. De eerste is de Russische tegenhanger van gps, de tweede is de Chinese tegenhanger.

Tip 14 Gps wordt gebruikt om navigatiesoftware aan te sturen.

Tip 15: NFC

NFC betekent Near Field Communication en staat voor veel mensen synoniem voor contactloos betalen. Maar er zijn ook andere toepassingen voor NFC, zoals het automatisch verbreken van een Bluetooth-verbinding tussen twee apparaten als een bepaalde taak is volbracht. In tegenstelling tot Bluetooth hoef je met NFC geen apparaten aan elkaar te koppelen.

Tip 15 NFC wordt gebruikt bij het contactloos betalen met een smartphone.

Abonnementen en contracten

Tip 16: Databundel

Als je voor een abonnement bij een provider kiest, zie je naast het aantal belminuten ook vaak het begrip databundel staan. Je databundel slaat op je internetgebruik: hoeveel data je gebruikt om e-mails te checken, YouTube-video's te bekijken en WhatsApp-berichten te versturen. De databundel wordt meestal in gigabytes per maand aangegeven. Net als bij je belminuten, zit er een begrenzing aan het aantal gigabytes dat je per maand mag gebruiken. Sommige providers brengen extra kosten in rekening als je over deze begrenzing heen gaat. Andere zorgen ervoor dat de snelheid van je internetverbinding een stuk lager wordt. Zorg dat je precies weet wat een overschrijding van je databundel inhoudt voor je een abonnement afsluit.

Tip 16 Dit abonnement levert je een databundel van 1000 megabyte.

0 Reactie(s) op: Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.