Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

Door: Richard Veenstra | 12 april 2015 11:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Draadloze protocollen

Tip 09: Wifi

Met de wifi-ontvanger in je smartphone meld je je aan bij een draadloos netwerk. Dit kan bij je thuis zijn of in een café, vliegveld of hotel. De verbinding is meestal snel en je internetverbruik gaat niet af van je databundel. Het wifi-protocol kent verschillende versies en wordt aangeduid met 802.11, gevolgd door een letter. De eerste versie was a, daarna volgden b, g en n, de meest recente versie is ac. In de specificaties van je smartphone zie je welke versie je toestel ondersteunt. Nieuwere protocollen zijn over het algemeen sneller en kun je over een langere afstand ontvangen, de resultaten hangen uiteraard ook af van de versie die de wifi-router ondersteunt.

Tip 10: Bluetooth

Bluetooth is een protocol waarmee je gemakkelijk bestanden kunt uitwisselen als beide apparaten zich in dezelfde ruimte bevinden. Ook in het geval van Bluetooth zijn er verschillende versies, de meest recente versie is 4.2. Bluetooth kent bovendien verschillende profielen, niet elk profiel wordt door elke smartphone ondersteund. Bluetooth wordt ook vaak gebruikt om je smartphone draadloos te laten communiceren met je autoradio, je smartphone moet dan het profiel A2DP ondersteunen.

Tip 10 Bluetooth wordt gebruikt om bijvoorbeeld een smartphone met een autoradio te laten communiceren.

Tip 11: GSM en CDMA

Het begrip GSM staat in Nederland gelijk aan je mobieltje of je smartphone. Maar eigenlijk gaat het hier om een technologie waarmee mobiele telefoons communiceren. Niet elk land werkt echter enkel met het GSM-netwerk, bekendste uitzondering is de Verenigde Staten. AT&T en T-Mobile gebruiken in de VS het GSM-netwerk, maar de andere aanbieders gebruiken het CDMA-netwerk. Als je in de VS een simkaart koopt, moet je erop letten welk netwerk wordt gebruikt. Als jouw smartphone geen CDMA ondersteunt, kun je bijvoorbeeld geen simkaart van Verizon gebruiken, omdat Verizon alleen op het CDMA-netwerk werkt.

Tip 11 In Europa is alleen het GSM-netwerk beschikbaar.

Tip 12: 3G

3G en 4G staan voor de generaties van mobiele communicatiestandaarden. 3G, oftewel derde generatie, haalt downloadsnelheden die vergelijkbaar zijn met een normale DSL- of kabel-internetverbinding in je huis. 3G maakt gebruik van UMTS-technologie of de uitbreidingsstandaard HSPA. Oudere technologieën die op 3G of eerdere generaties werken, zijn bijvoorbeeld GPRS en EDGE. Als je een slechte verbinding hebt, kan het zijn dat je boven in het scherm van je smartphone een G of E ziet staan, dit betekent dat je gebruikmaakt van slomere technologieën als GPRS of EDGE.

0 Reactie(s) op: Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.