Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

Door: Richard Veenstra | 12 april 2015 11:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Simkaart

Tip 05: Type simkaart

Een simkaart is je toegang tot de diensten van een provider, de geïnstalleerde simkaart bepaalt eveneens het telefoonnummer waarop je gebeld kan worden. Simkaarten worden steeds kleiner, de allereerste waren zo groot als een creditcard. De eerste massa-simkaart was de minisim, deze vond je in de eerste smartphones terug. Een paar jaar geleden kwam de microsim in beeld, bekende gebruikers waren de iPhone 4 en 4s. De nanosim is nog iets kleiner en wordt door bijvoorbeeld de iPhone 5, 5s en 6 gebruikt. In de toekomst heb je waarschijnlijk helemaal geen simkaart meer nodig, maar kun je via de hardware van je smartphone op het netwerk van een provider registreren.

Tip 05 Je iPhone kan van verschillende simkaart-formaten gebruikmaken.

Tip 06: Dual-sim

In sommige smartphones kun je twee simkaarten installeren. Handig als je veel onderweg bent en bijvoorbeeld op een Nederlands en een buitenlands telefoonnummer bereikbaar wilt zijn. Bij een passieve dual-sim smartphone moet je één van de twee simkaarten in de software activeren, op de andere simkaart ben je niet bereikbaar. Bij een actieve dual-sim smartphone zijn beide simkaarten altijd actief en kun je telefoongesprekken op beide simkaarten ontvangen. Dit zorgt er wel voor dat de accu sneller leeg raakt.

Tip 07: Simlock

Op de Nederlandse markt zijn weinig dual-sim smartphones verkrijgbaar, mede doordat providers werken met een simlock. Dit betekent dat als je een smartphone en abonnement van provider A koopt, je er geen simkaart van provider B in kunt stoppen. Gedurende je contracttijd ben je gebonden aan de diensten van provider A. Wil je deze hardware-blokkade omzeilen, dan moet je een simlock-vrije smartphone kopen. Hiervoor betaal je dan echter wel de volle prijs. Na afloop van je abonnement kun je bij je provider een zogenaamde unlockcode aanvragen. Met deze code maak je je smartphone simlock-vrij.

Tip 08: Sim-only

Op websites van providers zie je steeds vaker sim-only staan. Dit betekent dat je alleen een simkaart koopt met een bijbehorende dienst. Dit kan een abonnement zijn waarbij je bijvoorbeeld 100 belminuten en 1 gigabyte internet per maand hebt, maar het kan ook gaan om een prepaid simkaart. In het laatste geval laad je het tegoed op via een app of een opwaardeerkaart. Als je een sim-only koopt, moet je zelf voor een simlock-vrije smartphone zorgen. Sim-only wordt ook gebruikt als je een databundel voor je tablet nodig hebt.

Tip 08 Een sim-only abonnement van Ben.

0 Reactie(s) op: Alle essentiële smartphone-begrippen uitgelegd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.