Aan de slag met Office op je iPhone

Door: Kees Krick | 14 april 2016 07:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Nu we steeds meer zaken via onze iPhone regelen, is het vanzelfsprekend dat we ook bestanden willen kunnen bewerken. Het heeft nog verrassend lang geduurd voordat Microsoft de felbegeerde apps beschikbaar stelde. Wij laten zien hoe je er een vliegende start maakt met Office.

Wie documenten zegt, zegt Office. Want of je nu thuis of op je werk aan documenten, spreadsheets en presentaties werkt, de kans is groot dat je op je computer allang gebruikmaakt van programma's als Word, Excel en PowerPoint. Ideaal is dat er nu ook apps voor je iPhone en iPad beschikbaar zijn, zodat het niet meer uitmaakt met welk apparaat je werkt. Je kunt altijd en overal aan documenten sleutelen via de officiële Office-apps en Office-programma's van Microsoft. Lees ook: Microsoft Office voor iPad - Echte productiviteit op je tablet.

In deze workshop bespreken we eerst de algemene functies en gaan daarna kort op iedere app in. We concentreren ons uiteraard op de iPhone, wat niet wegneemt dat de apps ook voor je iPad beschikbaar zijn. Helemaal fraai is dat de Office-apps helemaal gratis zijn. Je hoeft ze niet aan te schaffen en ook voor het gebruik ervan hoef je niets meer te betalen. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar alles werkt. Nou ja, bijna alles.

Dankzij Office-apps op je iPhone kun je nu altijd en overal aan de slag.

1 Office-apps

Van welke Office-programma's is nu ook een app beschikbaar voor je iPhone? Uiteraard van wat voor de meesten van ons vast de meest favoriete programma's zijn, namelijk Word en Excel. Al je documenten en spreadsheets kun je nu dus gewoon op je iPhone bekijken. Daarnaast mag je ze bewerken en kun je aan nieuwe documenten en spreadsheets sleutelen. Er is ook een PowerPoint-app om overal en altijd presentaties te maken, bekijken en bewerken. En naast Outlook en OneNote is er ook nog de nieuwe app Office Lens, waarmee je documenten of een whiteboard kunt scannen en omzetten naar doorzoekbare tekst.

2 (Bijna) helemaal gratis

Best wel uniek is dat de Office-apps volledig gratis zijn, terwijl je voor Office op je Mac of pc nog gewoon een abonnement moet afsluiten, of je de suite eenmalig kunt aanschaffen. Vrijwel alles werkt. Er zijn maar een paar zogeheten geavanceerde functies, die gereserveerd zijn voor wie een abonnement heeft afgesloten. Op de website van Microsoft lees je precies welke functies dat allemaal zijn. In Word gaat het bijvoorbeeld om de functie Wijzigingen bijhouden en in Excel om het aanpassen van draaitabellen. Maar alle basisbewerkingen kunnen we dus gewoon gratis doen.

De functie Wijzigingen bijhouden in Word is alleen beschikbaar voor abonnees.

Waarom Office op dat kleine iPhone-scherm?

Het scherm van een iPhone is niet zo heel groot. Waarom zou je daar Office-apps op willen draaien? Allereerst omdat je hem altijd bij je hebt. Zodoende kun je op elk moment documenten bekijken. Die van jezelf, maar ook die je van anderen krijgt via bijvoorbeeld e-mail. Ook kun je snel even een wijziging aanbrengen als je onderweg iets te binnen schiet. Als je dat uitstelt tot je weer thuis of op kantoor bent, vergeet je dat soort kleinigheidjes al snel. Tijdens verloren momenten kun je rustig op je iPhone doorwerken, al zal je productiviteit heus wel wat lager liggen dan wanneer je met een Mac, pc, of zelfs een iPad werkt. Daarnaast is het scherm van de iPhone de laatste jaren alleen maar gegroeid: op een iPhone 6 en vooral de iPhone 6 Plus heb je al veel meer ruimte.

3 App store

De Office-apps zijn beschikbaar als losse downloads in de App Store. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op Office of Microsoft Office en vervolgens de exemplaren installeren die je nodig hebt. Uiteraard kun je ook op de app-namen zelf zoeken, zoals Word, Excel of PowerPoint. Om het meeste uit de apps te halen, heb je een Microsoft ID nodig. Heb je dat nog niet, dan kun je een account aanmaken via de website www.microsoft.nl, maar ook zodra je een Office-app opstart en gevraagd wordt om je aan te melden.

4 Online opslagruimte koppelen

Zodra je jouw favoriete Office-apps hebt geïnstalleerd, wil je natuurlijk meteen aan de slag. Hoe kom je aan je documenten, spreadsheets en presentaties? Allereerst kun je nieuwe exemplaren aanmaken en opslaan op je iPhone. Je hebt ze dan alleen lokaal staan, wat je beperkt in de mogelijkheden. Voordeel is wel dat je er altijd bij kunt zonder internetverbinding. Handiger is het om je werk online op te slaan, want dan kun je er via elk apparaat altijd en overal bij. Denk aan online opslagdiensten als OneDrive en Dropbox. OneDrive is al toegankelijk. Via het onderdeel Account of Opslaan kun je ook Dropbox aan je Office-app koppelen.

5 Documenten openen

Om een document, spreadsheet of presentatie te openen, ga je in de betreffende Office-app naar het onderdeel Openen. Je ziet de door jouw gekoppelde online opslagdiensten en uiteraard de opslagruimte van de iPhone zelf. Om bestanden te bekijken of te bewerken, hoef je ze dus alleen maar in OneDrive of Dropbox op te slaan, waarna je ze op elk gewenst moment op je iPhone kunt oppakken. Bestanden openen kan ook vanuit de apps van OneDrive en Dropbox zelf. In OneDrive is dat het eenvoudigst, die is naadloos geïntegreerd met de Office-apps. Dus tik je op een document, spreadsheet of presentatie, dan opent automatisch de bijbehorende Office-app. Of je dit toestaat, geef je aan via een instelling in de OneDrive-app.

Staan je documenten online, dan kun je er makkelijk bij.

6 Dropbox

Dropbox is iets minder goed geïntegreerd met de Office-apps. In de Dropbox-app zie je eerst een voorvertoning van bijvoorbeeld een Word-document. Pas zodra je op het pictogram van een vierkant met een omhoog wijzende pijl tikt en vervolgens Openen in kiest, kun je de app Word selecteren. Ook een bestand dat je via e-mail ontvangt, kun je direct naar de bijbehorende Office-app doorsturen. Tik in de Mail-app van Apple op de bijlage, waarna je een voorvertoning te zien krijgt. Tik daar op het deel-pictogram (het vierkant met de pijl) en je kunt de juiste Office-app aantikken.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met Office op je iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.