9 tips om de ideale powerbank te kopen

Door: Evi Maquoi | 11 mei 2016 07:19

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Nagenoeg elke smartphonegebruiker wordt een beetje zenuwachtig als deze nog maar 10% accuduur of minder op zijn of haar scherm ziet staan. Geen stopcontact in de buurt? Dan is een powerbank het ultieme redmiddel. Wij leggen je uit waar je op moet letten bij de aankoop van een powerbank.

Tip 01: Altijd welkom

Een powerbank is een externe herlaadbare batterij. In de meeste gevallen gaat het om een Lithium-Ion-batterij, af en toe kom je ook eens een powerbank met een Lithium-Polymeer-accu tegen. Meestal zit ie in een mooie plastic of metalen behuizing met één of meerdere usb-poorten zodat je op elk ogenblik extra energie kunt tanken voor je smartphone. Enkele jaren geleden waren deze handige hulpjes voornamelijk in trek bij zakenlui die vaak via trein of vliegtuig reisden. Lees ook: De 7 beste powerbanks voor je smartphone.

Vandaag de dag zijn powerbanks volledig ingeburgerd. Heel wat scholieren en studenten hebben een exemplaar in hun boekentas zitten en ook in de trein of op een festivalweide zie je erg veel mensen een powerbank gebruiken. Logisch, want bij intensief gebruik haalt er nagenoeg geen enkele smartphone het einde van de dag. Een powerbank is dus altijd welkom. Het geeft heel wat mensen een veilig gevoel zonder dat ze er echt veel geld voor moeten uitgeven. Voor minder dan twintig euro haal je al een instapmodel in huis. Let wel, er zit bijna nooit een stroomadapter in de doos. Om de powerbank zelf op te laden, hang je 'm aan een usb-poort van je computer of gebruik je de adapter van je smartphone. Onthoud dat ie via een adapter een stuk sneller zal opladen dan via je pc.

Tip 01 Deze Urban Revolt Powerbank 2200 mAh heeft een adviesprijs van 18 euro.

Tip 02: Capaciteit

De kracht en grootte (en ook de prijs) van een powerbank is afhankelijk van de capaciteit van de accu die erin zit. Die capaciteit drukken we uit in milliampère-uur of afgekort mAh. Hoe hoger het aantal mAh, hoe meer energie de powerbank kan opslaan. Om de juiste keuze te maken, is het in eerste instantie goed om te weten welke capaciteit de accu in je smartphone heeft (zie kader 'Welke accu zit in mijn smartphone?'). Als je een powerbank wilt die je smartphonebatterij één keer volledig kan opladen, neem je dus een powerbank met minimaal dezelfde capaciteit.

Je zou in principe kunnen stellen dat een powerbank tot 5.000 mAh voor gewone gebruikers is. Powerbanks met een capaciteit van 5.000 tot 10.000 mAh is eerder voor de intensieve gebruikers en meer dan 10.000 mAh is enkel geschikt als je meerdere dagen geen toegang tot elektriciteit zou hebben of meerdere apparaten tegelijkertijd wilt opladen. Houd ook in het achterhoofd dat de capaciteit een grove indicatie is. Na verloop van tijd verliest de powerbank zelf ook wel wat energie waardoor je een smartphone met een batterij van 2.500 mAh net geen twee keer volledig kunt opladen met een powerbank van 5.000 mAh.

Tip 02 Met deze Romoss Solo 3 (6.000 mAh) laad je een gemiddelde smartphone 2,5 keer op.

Tip 03: Klein of groot?

Zodra je een powerbank wilt kopen, speel uiteraard ook het formaat mee. Een powerbank met een capaciteit van 10.000 mAh of meer is vaak groot en zwaar. Zo'n krachtpatser geeft je flink wat extra energie, maar neemt ook veel plaats in. Wil je slechts wat extra power voor noodsituaties? Dan volstaat een compact exemplaar. Er bestaan powerbanks in creditcardformaat of zelfs in de vorm van een sleutelhanger. De Leitz Powerbank Complete Credit Card is zo groot als een pinpas en past perfect in je portefeuille. Hij is maar een paar millimeters dik en heeft zelfs een ingebouwde Lightning-kabel voor je iPhone. De Power Pen van Firebox is eveneens makkelijk om mee te nemen. Deze aluminium balpen (tevens stylus) doet ook dienst als powerbank (700 mAh) en is voorzien van een ingebouwde Lightning- of micro-usb-kabel.

Tip 03 Niet alle powerbanks zien er saai uit.

Tip 04: Ampèrage

Niet enkel de capaciteit, maar ook de ampèrage of stroomsterkte van een powerbank is een belangrijke maatstaf. Op elke powerbank kun je aflezen hoeveel de output van de accu bedraagt. Dat wordt uitgedrukt in ampère of afgekort in A. De meeste powerbanks zitten tussen 1 en 3,5 A. Heel af en toe kom je nog eens een exemplaar van 0,5 A tegen, maar die vermijd je maar beter. Hoe hoger het getal, hoe sneller je toestel zal opladen. Wil je niet enkel een smartphone, maar ook een tablet opladen? Kies dan zeker een powerbank met minimum van 2 A en 6.000 mAh. Er bestaan ook powerbanks met meerdere usb-poorten met verschillende output: bijvoorbeeld een usb-poort met 1 A voor smartphones en een poort met 2 A voor een tablet. Met een powerbank van 1 A kun je een tablet in theorie ook opladen, maar dat zal tergend traag verlopen.

Tip 04 De stroomsterkte staat nagenoeg altijd op het toestel zelf vermeld.

Welke accu zit in mijn smartphone?

Weet je niet hoe krachtig je accu van je smartphone of tablet is? Hier zie je een overzicht van enkele populaire apparaten. Let wel, de capaciteit is niet recht evenredig met de gebruiksduur. Onder andere de software, processor en schermgrootte zijn ook belangrijk als het over de accuduur gaat.

iPhone 6s - 1.715 mAh

iPhone 6s Plus - 2.750 mAh

iPhone 6 - 1.810 mAh

iPhone 6 Plus - 2.915 mAh

iPhone 5s - 1.570 mAh

iPhone 5 - 1.440 mAh

iPad Air 2 - 7.340 mAh

iPad Air - 8.827 mAh

iPad mini 4 - 5.124 mAh

Samsung Galaxy S6 edge Plus - 3.000 mAh

Samsung Galaxy S6 edge - 2.600 mAh

Samsung Galaxy S6 - 2.550 mAh

Samsung Galaxy S5 - 2.800 mAh

Samsung Galaxy Tab S2 (9,7 inch) - 5.870 mAh

OnePlus 2 - 3.300 mAh

OnePlus One - 3.100 mAh

LG G5 - 2.800 mAh

LG G4 - 3.000 mAh

LG G3 - 3.000 mAh

Google Nexus 6 - 3.220 mAh

Huawei Mate 6 - 2.700 mAh

2 Reactie(s) op: 9 tips om de ideale powerbank te kopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 mei 2016 08:39 Anoniem
  Waarom niet de Xiaomi
  budget vriendelijkType Accu Lithium-ion rechargeable cell
  Capaciteit 16000 mAh
  Afmetingen 145 x 60.4 x 22 mm
  Aantal USB Aansluitingen 2
  Budget vriendelijk volgens Tweakers 33 euro
  I
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2016 10:05 Anoniem
  Kijk ook eens bij Anker https://www.anker.com/products , ėėn van de grootste merken op powerbanks gebied. Vooral de Powercore + mini is klein, handig en heeft voldoende power om je smartphone minstens ėėn keer volledig op te laden. Gebruik hem zelf en voldoet perfect.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.