3D Touch gebruiken voor tekstcorrectie

Door: Martin Gijzemijter | 13 november 2015 08:56

How To

Natuurlijk is lang niet alles aan Apple goed en leuk, maar waar we wél heel enthousiast van worden is het feit dat het bedrijf lang niet alle functies onthult van de producten die het lanceert.

Zo zijn de iPhone 6s en 6s Plus voorzien van 3D Touch, hetgeen volgens Apple een ideale manier is om snel bepaalde functies in apps op te roepen. Maar stiekem kan 3D Touch nog veel meer, het verandert je display namelijk in een trackpad.

Handig?

Waarom dat handig is? Omdat het je - om maar eens wat te noemen - in staat stelt om veel makkelijker correcties door te voeren in tekst. Je hebt ongetwijfeld wel eens een fout gemaakt in een tekst in bijvoorbeeld iMessage en getracht om in een woord een letter toe te voegen of te verwijderen. Dat is een drama. Je moet je vinger op het scherm gedrukt houden en dan de cursor bewegen naar de juiste plek, echter dat bewegen gaat niet heel soepel waardoor je er vaak net een teken naast zit zodra je je vinger loslaat. 3D Touch verandert dat. Door hard te drukken op het toetsenbord, verandert het toetsenbord in een trackpad, hetgeen betekend dat je heel precies de plaatsing van je cursor kunt bepalen. Het principe is hetzelfde, maar 3D Touch is veel gevoeliger waardoor je meteen de cursor op de juiste plek kunt zetten. Het zijn van die kleine dingetjes die heel veel frustratie kunnen schelen.

Superefficiënt in Pages

De functie werkt overigens niet alleen in iMessage, maar in alle apps die een tekstinvoer hebben. Dat betekent dus dat je in een app als Pages veel makkelijker grote lappen tekst kunt selecteren (je houdt dan 3D Touch ingedrukt en drukt met een andere vinger op het eind van het bereik dat je wilt selecteren. We waren al fan van 3D Touch, maar dit is wel héél handig.

2 Reactie(s) op: 3D Touch gebruiken voor tekstcorrectie

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 november 2015 10:12 Anoniem
  Hoi, gebruik dan nu meteen je 3D Touch voor je eigen taalcorrectie. Ongeveer halverwege de tekst staat 'betekend' en dat moet 'betekent' zijn. Hele praktische test voor je eigen verhaal…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 13:42 Anoniem
  Misschien moeten ze eens kijken naar Android. Daar werken correcties zonder 3D touch ook al heel eenvoudig…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.