15 apps om fit worden met behulp van je smartphone

Door: Richard Veenstra | 15 april 2016 07:14

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

De zomer staat voor de deur, dus is het tijd om weer eens te gaan sporten. Je kunt je natuurlijk bij de sportschool inschrijven en tientallen euro's per maand uitgeven, maar met een paar goede apps op je smartphone (en optioneel wat frisse buitenlucht) word je snel weer fit.

Meer wegen naar Rome

Fitter worden kan op vele verschillende manieren. Je kunt beginnen met hardlopen om je conditie te verbeteren of thuis op een matje spieroefeningen doen. Een app kan je erbij helpen een dagelijkse routine te vinden en kan je door notificaties 'dwingen' om op een bepaald moment van de dag je sportsessie te doen. Naast conditie en spieropbouw horen flexibiliteit en stressreductie ook bij het fitter worden. Daarom vind je in de lijst ook een paar goede yoga-apps. Voor zwangere vrouwen hebben we een aparte app aan de lijst toegevoegd en als je al je sportieve activiteiten liever in spelvorm wilt gieten, dan vind je hier ook een app voor. Vrijwel alle apps zijn voor zowel iOS als Android beschikbaar.

01 Strava GPS Running and Cycling

Android / iOS

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Strava is één van de beste apps om te gebruiken tijdens het hardlopen. Voor je de app kunt gebruiken, meld je je aan met je e-mailadres of je Facebook-account. Zodra je op de knop Opnemen tikt, kun je linksboven kiezen of je een hardloop- of fietstocht wilt tracken. Om je te motiveren, kun je in de app deelnemen aan uitdagingen. Dit is erg leuk, nodig bijvoorbeeld vrienden uit om dezelfde uitdagingen aan te gaan. De premium-versie van Strava kost 5,99 euro per maand, hiervoor krijg je trainingsplannen en extra analysemogelijkheden.

RunKeeper helpt je om duidelijke doelen te stellen.

02 RunKeeper

Android / iOS

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

RunKeeper is samen met Runtastic de grote concurrent van Strava. De app is ongeveer hetzelfde opgebouwd, maar het leuke van RunKeeper is dat je heel gemakkelijk doelen voor jezelf kunt opstellen, de app kan je hierbij helpen. Wil je bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd vijf of tien kilo afvallen, dan geef je dit in de app aan en zal de app je concrete hulp geven dit doel te halen. Naast hardlopen zijn ook andere activiteiten te tracken, zoals fietsen, roeien en nordic walking.

03 C25K

Android / iOS

Prijs: Gratis (+ in-app-aankoop)

Als je iets serieuzer aan de slag wilt met hardlopen, dan is de app C25K een geweldige app. C25K staat voor 'Couch to (2) 5 km'. De app wil jou dus helpen om van de bank af te komen en 5 kilometer te kunnen rennen. Hij biedt je een perfecte voorbereiding voor jouw eerste 5 kilometer-duurloop. Het enige wat je hoeft te doen, is de aanwijzingen in de app te volgen. Het is de bedoeling dat je drie keer in de week rent, na acht weken ben je klaar om vijf kilometer achter elkaar te rennen. Elke work-out duurt 30 tot 40 minuten.

Fitocracy legt uit wat bepaalde termen zijn die veel voorkomen in fitness-apps.

04 Fitocracy

Android / iOS

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Ben je niet zo van het hardlopen en ga je liever met gewichten aan de slag? Fitocracy focust erg op het sociale aspect van sporten en je krijgt bij elke sessie die je afrondt een aantal punten. In de app kun je jezelf aan groepen toevoegen en de strijd aangaan met leden van deze groep. De termen die in de app vaak voorbij komen worden gelukkig uitgelegd, erg handig als je een beginner bent. Fitocracy ziet er bovendien erg goed uit en voor elke oefening is een video beschikbaar die je op elk moment kunt raadplegen door naar boven te vegen.

05 JEFIT Workout

Android / iOS

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

JEFIT is een uitgebreide app met heel veel verschillende work-out-oefeningen. Voordat je begint, is het handig om je gegevens in te vullen zodat de app je een gericht trainingsschema kan geven. De app is wel een beetje onoverzichtelijk en niet zo intuïtief als de concurrentie, maar het is geweldig dat er zo veel gratis oefeningen in de app te vinden zijn. Elke oefening heeft een omschrijving en een aantal afbeeldingen, zodat je de oefening perfect kunt uitvoeren. Je kunt bovendien je eigen sessies aanmaken.

06 Google Fit

Android

Prijs: Gratis

Google Fit is alleen voor Android beschikbaar. Met deze app kun je je bewegingen tracken. Als eerste geef je je gewicht, lengte en leeftijd in. Zodra je gaat bewegen, weet Google Fit wat voor soort beweging dit is en zal het met behulp van de sensoren in de smartphone weergeven hoeveel calorieën je bijvoorbeeld hebt verbrand. Je kunt externe sensoren en apps op Google Fit aansluiten voor gedetailleerde metingen en verslagen. Apple heeft overigens een soortgelijke dienst, de app Gezondheid is standaard in iOS ingebouwd.

07 7 Minute Workout "Seven"

Android / iOS

Prijs: Gratis (+ in-app-aankopen)

Niet iedereen heeft zin in een lange work-out, deze app kan een uitkomst zijn. De app 7 Minute Workout (hier voor Android) gaat ervan uit dat je elke dag wel zeven minuten tijd kunt vrijmaken voor een paar oefeningen. Doordat de app je meldingen stuurt, word je gestimuleerd om elke dag even de tijd te nemen om aan paar minuten te sporten. Je kunt kiezen of je een full-body work-out wilt doen of alleen een bepaald deel van je lichaam wilt trainen. De app is een goede manier om weer in een sportritme te komen.

De app laat duidelijk zien welke oefening je moet doen en hoelang.

1 Reactie(s) op: 15 apps om fit worden met behulp van je smartphone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 april 2016 17:46 probeertehelpen
  weinig fiets apps moet ik zeggen. En irritante reclames dat wel. Ik kijk wel google afbeeldingen en of video's en draai deze af op mijn laptop. Ik haal ze allemaal van Youtube. voorbeeldje.

  https://www.youtube.com/watch?v=m52Xi-nRVd0
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.