14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's

Door: Kees Krick | 18 september 2015 12:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Kaders (1)

Als je een mooi kader om je foto wilt hebben, kun je terecht bij Snapseed uit de eerste tip. Zodra een foto is ingeladen, tik je onderin op het plusteken om een nieuwe laag toe te voegen. Blader omlaag naar Filters. Je vindt hier allereerst een stel mooie filters, maar het gaat ons om Frames dat je helemaal onderin vindt. Standaard krijgt je foto een smal wit kader, maar via het kaderpictogram in het balkje onder in het scherm zijn meer dan twintig leuke varianten tevoorschijn te toveren. De breedte van het kader stel je in door horizontaal over de foto te vegen.

Tip 09 Geef je foto een leuk kader met Snapseed.

Tip 10: Kaders (2)

Veel fotografie-apps overlappen elkaar wat betreft mogelijkheden. Zo kent nagenoeg iedere app basisbewerkingen waarmee je zaken als belichting, kleur en contrast verbetert. Ook hebben apps eigenlijk altijd wel een stelletje filters aan boord. Net zo kun je ook kaders met meer dan één app toevoegen. Eentje die er wel heel veel kent, is de uitgebreide fotobewerker Aviary van het gelijknamige bedrijf Aviary (Android en iOS, gratis). Je opent een foto en tikt onderin op Kaders. De kaders zijn op soort gebundeld, die stuk voor stuk worden gedownload zodra je er eentje aantikt. Niet zo lang geleden moest je voor de meeste bijbetalen. Maar als je op www.adobe.nl snel even gratis een Adobe ID aanmaakt, kun je vrijwel alles nu volledig gratis binnenhalen vanuit de winkel in de app door je met dat account aan te melden. Adobe heeft de app namelijk overgenomen.

Tip 11: Stickers

Aviary heeft een rijke verzameling stickers. Je vindt ze onder in het scherm onder Stickers zodra je een foto hebt geopend. Ook nu weer zijn het setjes die je per stuk binnenhaalt. Stickers kunnen werkelijk van alles zijn. Denk aan sierlijke letters en cijfers, kant-en-klare teksten, populaire afkortingen, plaatjes van voorwerpen zoals hartjes, sterretjes, maansikkels en vogels. Het is te veel om op te noemen. Blader vooral eens op je gemak door de categorieën om een indruk te krijgen. Je kunt zelfs een snor of bril op een portret plakken of iemand een hoedje geven als je een keer in een jolige bui bent. Verwant aan Stickers is het onderdeel Bedekkingen. Hier heb je keuze uit enkele passe-partouts, waarmee je de foto in een bepaalde vorm uitsnijdt. Ook vind je er allerlei patronen en (opnieuw) teksten die je als een soort stempel boven op je foto zet.

Tip 12: Witbalans

Als je even snel een foto maakt, heb je geen tijd om de instellingen aan te passen. Daarom staan vrijwel alle instellingen op de automatische stand. De witbalans staat alleen vrijwel altijd verkeerd. Een onjuiste witbalans zorgt voor vreemde kleuren in de foto. Als je de camera-app opent, dan is via het touchscreen of via de menuknop het instellingenscherm op te roepen. Kies Witbalans. Het hangt volledig af van het type toestel en besturingssysteem hoeveel soorten witbalansen je kunt kiezen. Vrijwel altijd vind je de opties Daglicht, Bewolkt en TL-licht.

Nadat je een witbalans hebt gekozen, merk je dat het beeld kleurtechnisch bijtrekt. De instelling blijft behouden, dus als je vijf minuten later nog een foto maakt, dan hoef je niet opnieuw de kleuren aan te passen. Op de iPhone wordt de witbalans (of WB) getoond in afbeeldingen die de situatie het beste illustreren. Met de app Camera+ (1,79 euro, iPhone) krijg je maar liefst zestien witbalansinstellingen, samen met nog veel meer instellingen voor kleurtoon, belichting en scherpte. Een gelijknamige app is ook te downloaden voor Android, maar daarbij pas je de witbalans pas na afloop toe. Kwaliteitsverlies kan hierbij optreden.

Tip 12 Als je niet de juiste witbalans kiest, krijgt je foto niet de juiste kleuren.

Tip 13: Geotagging

Met de gps-ontvanger van je smartphone kun je meer dan alleen je locatie bepalen in de kaartenapp. Je kunt ook je locatie verbinden aan een foto; dit wordt een geotag genoemd. Daarmee zie je later exact terug waar de foto is genomen. De foto met een geotag is in te laden in bijvoorbeeld fotografiesoftware zoals Lightroom, iPhoto en Picasa. En met de nieuwste update van Google Earth kun je nu ook je mobiele foto's met geotag op de kaart zetten. Hiervoor laadt Google Earth de foto's uit een van je Google+-albums. Heb je eerder foto's met een geotag geupload naar Picasa, dan staan deze afbeeldingen al in Google+, aangezien Googles sociale netwerk Picasa Webalbums heeft overgenomen en heeft hernoemd.

In Google Earth druk je linksboven op het aardbolletje om het menu te openen. Veeg naar beneden en kies onder Meer Kaarten de optie Google+ Foto's. De fotoalbums worden gescand op geotags. Kies de gewenste afbeeldingen. Google Earth legt nu een extra laag over de kaart en toont de exacte locatie van je genomen foto's.

Tip 13 Geotagging geeft foto's extra waarde en inhoud.

Tip 14: Panorama

Met een panoramafoto zie je meer van de omgeving in één foto. Vroeger had een panoramafoto het nadeel dat deze moest worden afgedrukt op een speciaal formaat papier, en dat kostte dus wat. In het huidige digitale tijdperk is dat niet meer nodig, want door te vegen, scrollen of met muisbewegingen is in hoge resolutie eenvoudig een breedbeeldafbeelding te verkennen. Zowel in Android als iOS kun je via het optiemenu ervoor kiezen een panoramafoto te maken. De software geeft vervolgens aan dat je in een horizontale lijn naar rechts moet bewegen, waarbij de camera zelf de foto's maakt en aan elkaar hecht.

De Android-optie Photo Sphere is nog mooier. Hiermee kun je een 360-graden foto maken, waarbij de foto eruitziet en functioneert zoals in Google Street View. Photo Sphere werkt volautomatisch; je hoeft alleen maar de punten in het beeld te volgen om de digitale 360-graden omgeving vol te schieten met foto's. Leuk om zo een herinnering van je vakantieadres te bewaren!

Tip 14 Ga je voor breedbeeld of een vol beeld?

3 Reactie(s) op: 14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2015 18:33 Anoniem
  Volgens mij dekt de kop van het artikel de lading niet helemaal. Of liever gezegd: helemaal niet. "Betere en mooiere foto's" en dan hebben we het ineens over "kaders" en "teksten"?! Wat heeft dat nou weer met "betere" of "mooiere" foto's te maken?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 22:52 Anoniem
  Betere foto's krijg je door een betere camera in je apparaat!
  Ik heb een peperdure Sony Z tablet, met een camera die zulke slechte kwaliteit foto's maakt, dat het enige dat ik kan doen is de foto's zeer sterk te verscherpen met de software.
  Sony stopt deze matige camera's in hun apparaten, om hun eigen compact camera verkopen te beschermen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 17:12 Jorispeterse
  Vrijwel alle tablets die ik tegen ben gekomen hebben een beroerde camera. Maar zeg nou eerlijk, wat moet je met een dikke camera in je tablet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.