14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's

Door: Kees Krick | 18 september 2015 12:06

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

We klikken wat af met de camera's in onze smartphones en tablets. Direct uit de camera zien foto's er al best mooi uit, maar het kan altijd beter. Hier zijn 14 tips om je smartphonefoto's te verbeteren en te verfraaien.

Tip 01: Snapseed

Om meer uit je mobiele foto's te halen, beginnen we met een app waarmee je allerlei standaard fotobewerkingen uitvoert. Denk aan het optimaliseren van zaken als belichting, kleur, contrast en scherpte. Er is namelijk altijd meer uit een foto te halen dan je in eerste instantie op het scherm ziet. Er bestaan heel wat mooie fotobewerkers voor smartphone en tablet. Snapseed van Google (voor Android en iOS, gratis) was lange tijd dé favoriet onder veel mobiele fotografen. Tot onlangs een nieuwe versie verscheen die compleet anders werkt. Toch is de app meer dan ooit de moeite waard. Lees ook: 6 beste smartphonecamera's onder de loep.

Je kunt bewerkingen nu namelijk stapelen, waarna je willekeurig welke aanpassing naar hartenlust weer mag wijzigen of zelfs weghalen. Je maakt of opent eerst een foto in Snapseed en tikt dan op het plusteken om aan de eerste laag met bewerkingen te beginnen. Het scherm Tools opent, waarin allerlei bewerkingen netjes in categorieën zijn onderverdeeld. Bij Afstellen vind je bijvoorbeeld bewerkingen waarmee je helderheid, contrast, verzadiging en nog veel meer verbetert. Schaduw en hooglichten mag je ook apart aanpassen, dat is ideaal als de foto een groot lichtcontrast heeft. Veeg verticaal over het scherm om een bewerking uit te kiezen. Veeg daarna horizontaal om die bewerking uit te voeren.

Tip 01 Bewerkingen zijn in Snapseed netjes gerangschikt.

Tip 02: Stapelen

Ben je klaar met de bewerkingen in de categorie Afstellen? Tik onder in het scherm op het vinkje om terug te keren naar het beginscherm van Snapseed. Tik opnieuw op het plusteken om een nieuwe laag aan de stapel toe te voegen. Bijvoorbeeld om de foto bij te snijden (Bijsnijden) of om een scheve foto netjes rechtop te zetten (Draaien). Terug op het beginscherm van Snapseed zie je boven in het scherm altijd hoeveel bewerkingslagen je al hebt toegevoegd.

Tik erop en de stapel ontvouwt zich. Je kunt naar elke laag gaan om de bewerkingen opnieuw af te stellen als je toch niet helemaal tevreden bent. Ook kun je met een penseel een zogenaamd masker toevoegen. De bewerkingen uit die laag wordt dan alleen op dat stukje van de foto toegepast. Je kunt een laag ook weer weggooien. Zodra een foto helemaal klaar is, sla je hem op. Alleen op een iPhone of iPad zijn de wijzigingen zelfs daarna nog aanpasbaar, simpelweg door de foto opnieuw in te laden.

Tip 02 Doordat met lagen wordt gewerkt, blijven bewerkingen aanpasbaar in Snapseed.

Tip 03: Fotocollage (1)

Vroeger stuurden we ansichtkaarten naar familie en vrienden als we op vakantie waren. Zo'n kaart was vaak een fotocollage met de mooiste plekken uit de omgeving. Nu maak je zo'n fotocollage eenvoudig zelf met je telefoon of tablet. Bijvoorbeeld met PicsArt Photo Studio (voor Android, iOS en Windows Phone, gratis). Tik op het oranje pictogram met het pennetje, kies Collage en daarna Grid. Je hebt nu onder andere de keuze om een collage met vierkante (Square) of met rechthoekige (Landscape of Portrait) foto's te maken. Daarna kies je een leuke lay-out uit de lijst en krijg je het raamwerk van de gekozen collage meteen op het scherm te zien. Let bij het uitkiezen van een lay-out wel op het aantal foto's dat erin past, want dat varieert.

Tip 03 PicsArt kent een hele rits lay-outs om fotocollages te maken.

Tip 04: Fotocollage (2)

Zodra het raamwerk van de fotocollage op je scherm staat, tik je op een van de lege vakjes om foto's toe te voegen. Je kunt zowel bestaande foto's gebruiken als nieuwe maken met de ingebouwde camera. Handig is dat je in één keer alle foto's mag selecteren. Je hoeft deze handelingen dus niet per vakje te herhalen.

Heb je een keuze gemaakt, dan verschijnen de foto's netjes in de collage. Tik op de foto in een vakje en schuif om het mooiste deel van het plaatje in beeld te brengen. Stel eventueel de ronding van de hoeken (Corner Radius), de breedte van de randen (Border) en de kleur of het patroon van de achtergrond in en sla je fotocollage op.

Tip 04 Kies een paar plaatjes uit en je fotocollage wordt samengesteld.

3 Reactie(s) op: 14 tips voor betere en mooiere smartphonefoto's

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2015 18:33 Anoniem
  Volgens mij dekt de kop van het artikel de lading niet helemaal. Of liever gezegd: helemaal niet. "Betere en mooiere foto's" en dan hebben we het ineens over "kaders" en "teksten"?! Wat heeft dat nou weer met "betere" of "mooiere" foto's te maken?!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2015 22:52 Anoniem
  Betere foto's krijg je door een betere camera in je apparaat!
  Ik heb een peperdure Sony Z tablet, met een camera die zulke slechte kwaliteit foto's maakt, dat het enige dat ik kan doen is de foto's zeer sterk te verscherpen met de software.
  Sony stopt deze matige camera's in hun apparaten, om hun eigen compact camera verkopen te beschermen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2015 17:12 Jorispeterse
  Vrijwel alle tablets die ik tegen ben gekomen hebben een beroerde camera. Maar zeg nou eerlijk, wat moet je met een dikke camera in je tablet?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.