10 tips om je smartphone klaar te maken voor de vakantie

Door: Redactie Computer!Totaal | 25 juli 2016 07:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Ga je binnenkort op vakantie? Dan kan het handig zijn om van te voren je smartphone of tablet 'vakantieproof' te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar een vakantiebundel voor mobiel internet of houd een grote appschoonmaak. In dit artikel sommen we tien vakantietips voor je op.

Tip 01: Roaming

Voordat je op vakantie gaat, is het handig om nog even te kijken naar een vakantiebundel voor mobiel internet. Helaas duurt het nog een jaar voordat roamingkosten in de EU worden afgeschaft en tot die tijd zal je het moeten doen met andere oplossingen. Veel providers bieden de mogelijkheid om internet in het buitenland te nemen, maar vaak betaal je dan veel en krijg je maar weinig. Als je serieuzer internet op je vakantieadres wilt, is het vaak een betere oplossing om een prepaid-simkaart op locatie te kopen. Dan krijg je vaak veel meer voor hetzelfde. Lees ook: 15 tips om veilig de vakantie door te komen.

Tip 02: Films converteren

Voordat je op pad gaat, heb je misschien een aantal films of series gedownload om onderweg te kijken. Het kan lastig zijn om die vervolgens op je smartphone of tablet te krijgen, vanwege verschil in ondersteunde bestandsformaten. Bovendien kan een te grote film te veel ruimte innemen. Je lost deze problemen op met Freemake Video Converter. Let tijdens de installatie heel goed op, omdat Freemake wat andere ongewenste programma's meelevert die je niet nodig hebt.

Zodra je het programma hebt gestart, geeft de duidelijke interface je de mogelijkheid video's naar allerlei formaten te converteren, bijvoorbeeld naar het iOS- of Android-videoformaat, waarvoor een speciale optie in het programma beschikbaar is. Daarmee kun je ook de kwaliteit regelen, zodat je niet meer ruimte verbruikt dan daadwerkelijk nodig is. Je converteert een video door deze naar het venster toe te slepen of te klikken op + Video waarna je naar het het bestand bladert. Onderaan kies je vervolgens het gewenste uitvoerformaat en stel je de gewenste kwaliteit in.

Tip 02 Freemake heeft handige kant-en-klare opties zoals voor Android-toestellen.

Tip 03: Muziek bij de hand

Naast je films is het ook handig om je muziek bij de hand te hebben. Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden, afhankelijk van je apparaat. Voor iOS kun je natuurlijk iTunes gebruiken, maar dan zit je wel vast aan de beperkte formaten van iTunes. Voor Android kun je de muziek via Windows Verkenner kopiëren en plakken. Hiervoor sluit je je Android-apparaat met een usb-kabel aan en veeg je op het Android-toestel de notificatiebalk naar beneden om de instelling voor usb aan te passen. Kies achter de instelling USB gebruiken voor de optie Bestanden overzetten (MTP).

Op sommige toestellen heet die optie Koppelen als Media-apparaat (MTP), de exacte naamgeving varieert per merk. Vervolgens kun je de muziek naar de Music-map kopiëren en zie je deze terug in de muziek-app op je smartphone. Andere mogelijkheden zijn er ook. Via Spotify synchroniseer je offlinemuziek door je pc en smartphone op hetzelfde netwerk aan te sluiten. Je ziet je eigen muziek bij Lokale muziek. Mist hier iets, dan voeg je het toe via Bewerken / Voorkeuren / Een bron toevoegen. Vervolgens plaats je de lokale muziek in een Spotify-afspeellijst. Als je een afspeellijst op je smartphone offline beschikbaar maakt, dan wordt de muziek van je desktop overgezet op je smartphone.

Tip 04: Dataverbruik

Tip 04 In Android kun je bij gegevensverbruik inzien welke apps de meeste data verbruiken en, afhankelijk van je toestel, er ook iets aan doen.

Als je net je vakantiebundel hebt afgesloten, wil je natuurlijk zo zuinig mogelijk omgaan met het gebruik van mobiele data. Zorg er dus voor dat je zo veel mogelijk acties over het mobiele netwerk uitschakelt. Schakel bijvoorbeeld automatische updates uit. In iOS ga je daarvoor naar Instellingen / iTunes en App Store waar je de instelling Automatische downloads vindt. Zet daar alle opties uit. Daaronder vind je overigens Gebruik mobiele data.

Op Android open je de Play Store. Tik links op het icoontje met de drie verticale streepjes, scrol naar onderen naar Instellingen. Zorg dat bij Apps automatisch updaten de optie Apps alleen via wifi automatisch updaten is geselecteerd. Als je sommige apps helemaal geen toegang wilt geven tot mobiele data, dan is dat mogelijk in iOS door naar de app Instellingen te gaan en te kiezen voor Mobiele gegevens. Vervolgens zie je daaronder een lijst met alle apps. Zet de schakelaar om, hiermee voorkom je dat een app mobiele data kan gebruiken. Op Android kun je hetzelfde bereiken, afhankelijk van je telefoon, door naar Instellingen / Gegevensgebruik te gaan.

Tip 05: Vakantieapps

Als je op vakantie de omgeving wilt verkennen, is het handig om voorbereid aan te komen. Een handige app hiervoor is bijvoorbeeld Here Maps, beschikbaar voor Android en iOS, waarmee je kaarten offline kunt opslaan. Bovendien slaat Here Maps ov-informatie offline op, zodat je eenvoudig kunt zien wanneer de volgende bus aankomt. Je installeert Here Maps vanuit de Apple App Store of Google Play Store. Eenmaal in de app, tik je op het icoontje met de drie verticale streepjes en kies je voor Kaarten downloaden. Vervolgens tik je op Haal nu uw kaart op en kies je de regio die je wilt binnenhalen. Je kunt ook stembediening binnenhalen, maar dan ga je naar Instellingen / Stemopties / Stem downloaden en kies je voor Nederlands. Overigens bieden veel toeristische gebieden eigen apps aan uitgegeven door de provincie of overheid. Deze bevatten handige en gratis informatie over de regio die je bezoekt.

1 Reactie(s) op: 10 tips om je smartphone klaar te maken voor de vakantie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 26 juli 2016 22:27 Anoniem
    Ben overgestapt op Scarlet hier en zij hebben roaming al uit. Bel nu gewoon met mijn belminuten in het buitenland. En meting in de iPhone zelf klopt niet zo juist heb ik gemerkt. Deze komt +-2MB tekort als ik deze vergelijk met data manager en met hetgeen Scarlet mij vertelt. Is wel nog op een S4'ke. En de iPhone kan je ook clonen met bepaalde progjes of volledige backups. Veel beter dan iTunes
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.