Zo maak je nog mooiere foto's op je iPad

Door: Theske Slijkerman | 25 februari 2016 12:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

HDR

Wij zijn sowieso geen fan van het gebruik van een flitser bij het nemen van foto's (je krijgt vaak een 'platte' foto met harde verlichting), en met de iPad kan het niet eens. Hoe krijg je dan wel een goede belichting bij weinig licht? Je kunt natuurlijk een zaklampje op je onderwerp richten, maar je kunt ook HDR gebruiken. Dit staat voor High Dynamic Range, en in deze modus worden er razendsnel meerdere foto's gemaakt met verschillende belichtingen, die daarna worden samengevoegd. De lichte delen zijn dan wat minder snel overbelicht, donkere delen hebben wat meer detail. De iPad heeft dit standaard, tik maar eens op het knopje HDR. Voor HDR heb je heel goede extra apps. We noemden net al Hydra, die zeer uitgebreide mogelijkheden heeft. Een wat goedkopere app die ook echt goede resultaten biedt is Pro HDR X. Je kunt hier na het maken van de foto nog de mate van het HDR-effect instellen en diverse andere bewerkingen uitvoeren.

Bij Pro HDR X kun je zelf drie belichtingspunten kiezen. Na het maken van de foto kun je onder meer de intensiteit van het effect bepalen.

Pro HDR X

Score: *****

Prijs: € 1,99

Omvang: 1,3 MB

Formaat

In welk formaat wil je fotograferen, staand of liggend? Veel landschapsfoto's worden liggend gemaakt, zodat je meer van de omgeving in beeld kunt brengen, maar voor die hoge kerk kun je de iPad beter draaien naar de staande (portret)stand. We zagen ook dat je vierkante foto's kunt maken, ook hiermee kun je experimenteren. Het hangt dus erg af van je onderwerp hoe je de iPad houdt, er is geen 'beste' stand. Met één uitzondering: wil je je foto's achteraf verwerken in een filmpje, dan kun je beter allemaal liggende foto's maken. Zo voorkom je brede zwarte randen in je filmpje.

Goed kijken

Nu je weet hoe je technisch een goede foto maakt, ben je nog geen goede fotograaf. Er is namelijk een verschil tussen een kiekje en een boeiende foto. Een kiekje maken is (zeker op vakantie!) helemaal niet erg, maar je foto's zullen zich niet onderscheiden van vele andere. Hoe doe je dat dan wel?

Door geen momentopname te maken maar na te denken over wat je wilt uitbeelden. Mag er per se niemand voor je beeld langslopen, of kun je ook juist laten zien hoe druk het er is en hoe de lokale bevolking zich kleedt? Fotografeer je een mooie zonsondergang, of is een foto van dat verliefde stelletje dat van de zonsondergang geniet bijzonderder? Durf ook andere standpunten in te nemen. Ga bijvoorbeeld door je knieën om dat dat mooie landschap door de grashalmen heen te zien. Klim tijdens dat feest op een stoel om over de hoofden heen te kunnen kijken. Houd de iPad scheef om mooie lijnen in architectuur te ontdekken. Kortom: durf wat uit te proberen en wijk af van de gebaande paden. Dan kom je vast thuis met foto's waarvan iedereen zegt: "ik zou willen dat ik die gemaakt had."

Neem eens een ander standpunt in!

1 Reactie(s) op: Zo maak je nog mooiere foto's op je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 februari 2016 19:42 Anoniem
  Whoehahahaha…. mooie foto's op een iPad… hou toch op!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.