Zo maak je nog mooiere foto's op je iPad

Door: Theske Slijkerman | 25 februari 2016 12:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Accessoires

Gebruik je je iPad echt veel om te fotograferen, dan loont het om wat accessoires aan te schaffen. Je hebt bijvoorbeeld extra lenzen voor bijvoorbeeld macro of groothoek. Ook kan een statief goed van pas komen, en kun je een externe ontspanknop gebruiken.

Geen beweging

Heb je geen statief mee en is er ook geen object in de buurt om de iPad tegenaan te laten leunen? Zorg dan dat je de iPad stevig met twee handen vasthoudt. Zet je benen stevig op de grond en houd even je adem in bij het afdrukken. Zit jouw vinger in de buurt van de volumeknop(pen) als je de iPad vasthoudt? Weet dan dat je die ook kunt gebruiken om de foto te maken. Omdat je niet op de voorkant van de iPad drukt, heb je hierbij vaak nog minder last van beweging.

Scherpstellen

Waarschijnlijk stelt je iPad automatisch scherp op het goede deel van de foto, maar als dit niet gebeurt, dan kun je ook zelf een plek op het beeld aantikken om op scherp te stellen. Er verschijnt een vierkantje en de camera focust op de juiste plek. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet. Handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen. Dit trucje geldt ook voor video. Je krijgt er mooiere video's door!

Het scherpstelpunt bepaalt ook de belichting van je foto. Stel je dus scherp op een heel licht onderwerp, dan zal de iPad de belichting daarop aanpassen. Wil je de foto zelf nog even lichter of donkerder maken, dan kan dit door na het scherpstellen naar boven (lichter) of naar beneden (donkerder) te vegen. Je ziet het zonnetje naast het vierkantje verschuiven.

Je kunt het scherpstelpunt en de belichting handmatig aanpassen tijdens het fotograferen.

Belichting

Overdag buiten kan de iPad echt prima foto's maken. Bij minder licht heeft het apparaat er wat meer problemen mee. Scherpstellen wordt dan lastiger en je ziet meer ruis in je foto's terug wat een korrelig beeld oplevert. Als je binnen fotografeert, zorg dan dat je wat lampen aandoet en de gordijnen opent. De camera zal zich zelf aanpassen aan het gekleurde licht van lampen, zodat de foto's waarheidsgetrouwe kleuren hebben.

Pas ook op voor tegenlicht, dat wil zeggen: fotografeer het liefste niet direct naar een lichtbron toe. Dat is natuurlijk een tip die voor iedere camera geldt, maar de camera van de iPad heeft hier wat meer last van dan een gemiddelde (compact)camera. Wanneer je bijvoorbeeld een portret van iemand wilt maken, zorg dan dat er geen felle lichtbron (de zon, binnenverlichting, een muur vol met lampjes enzovoort) achter de persoon is. Als je namelijk tegen het licht in fotografeert, krijg je alleen het silhouet van de persoon, of een sterk overbelichte achtergrond. Als de lichtbron zich achter jou of aan de zijkant bevindt, krijg je veel mooiere beelden.

1 Reactie(s) op: Zo maak je nog mooiere foto's op je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 februari 2016 19:42 Anoniem
  Whoehahahaha…. mooie foto's op een iPad… hou toch op!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.