Zo maak je eenvoudig scans met je iPad

Door: Richard Veenstra | 23 februari 2016 14:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Wist je dat je documenten heel gemakkelijk met je iPad kunt digitaliseren? Je kunt de camera van de iPad namelijk als scanner gebruiken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is: het enige dat je ervoor nodig hebt, is de juiste app.

In dit artikel laten we je zien hoe je gemakkelijk meerdere pagina's kunt inscannen, bewerken en op kunt sturen als een pdf-document. We gebruiken hiervoor de app CamScanner, maar er zijn meer opties. Apps als GeniusScan, Evernote Scannable en FineScanner zijn vrijwel identiek en werken ook goed.

Foto in plaats van scan

Een normale scanner maakt in de meeste gevallen gebruik van sensoren die een belicht document op een glasplaat analyseren. De sensoren bewegen daarbij van links naar rechts om zo het hele document in kaart te brengen. Deze techniek kun je natuurlijk niet met je iPad nabootsen, maar er is een andere manier om een scan van een document te maken, namelijk gewoon met de camera van je iPad. Een nadeel hiervan is dat je het nooit voor elkaar krijgt om een document precies recht en zonder scheve kijk-hoek op de foto te zetten. Ook heb je te maken met schaduwen en andere artefacten die voor een onduidelijke scan kunnen zorgen. Daarom is het noodzakelijk om een speciale app te gebruiken als je met je iPad wilt gaan scannen. Zorg er in elk geval voor dat je een goede belichting hebt voor het maken van een scan met de camera van je iPad, het beste gebruik je een stabiele ondergrond en maak je de opname met voldoende daglicht.

CamScanner

Er is een aantal goede apps in de App Store te vinden en deze hebben vrijwel dezelfde functies. In deze cursus gebruiken we de populairste app CamScanner. Deze app is ook voor de iPhone beschikbaar en biedt eveneens een gratis versie aan. De gratis versie is echter alleen op de iPhone te gebruiken en alleen handig om de app te testen, in het eindresultaat voegt de app namelijk een watermerk aan je bestand toe. Dit is natuurlijk niet geschikt als je de app echt wilt gebruiken. Voor de iPad download je de HD-versie voor 4,99 euro. Als je de app voor het eerst opent, ziet het er een beetje onduidelijk uit, maar het principe is heel makkelijk. Om te beginnen, tik je op de ronde knop met de camera. De camera wordt geactiveerd en door op het camera-icoontje te tikken, maak je een foto. Zorg dat de foto die je maakt duidelijk is en dat het document enigszins recht ligt. Dit maakt het corrigeren naderhand een stuk eenvoudiger.

CamScanner HD

Score: *****

Prijs: € 4,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 25,2 MB

Genius Scan+ - PDF Scanner

Score: ****

Prijs: € 6,99

Omvang: 15,7 MB

Evernote Scannable

Score: ****

Prijs: Gratis

Omvang: 27,4 MB

Fine Scanner PRO

Score: ****

Prijs: € 4,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 16,3 MB

2 Reactie(s) op: Zo maak je eenvoudig scans met je iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 februari 2016 23:23 Anoniem
  iPad?? Ah, je bedoeld een tablet

  Je hebt het ook niet over Mercedessen maar over auto's
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2016 17:17 MrLee
  Microsoft Office Lens gebruik ik op iOS, gratis en werkt zowel voor documenten als whiteboards, aanrader.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.