Zo installeer en gebruik je widgets op je iPad en iPhone

Door: Martin Gijzemijter | 16 november 2016 13:18

How To

Het is zonde dat Apple niet veel loslaat over de mogelijkheden van het Berichtencentrum, want het is mogelijk om zelf te bepalen wat er in dit onderdeel van iOS wordt weergegeven. De onderdelen die in Berichtencentrum worden getoond heten widgets. Hoe je deze installeert, lees je in dit artikel.

Gebruikers van OS X of macOS kennen widgets ongetwijfeld: het zijn een soort verlengstukjes van bestaande software, zodat je niet het hele programma hoeft te starten om een bepaalde functionaliteit te kunnen gebruiken. Lees ook: 7 tips om alles uit widgets te halen.

Widgets verwijderen

Hoewel je een aantal interessante widgets krijgt van Apple, kunnen we ons voorstellen dat je niet zit te wachten op informatie over aandelen als je daar niets mee doet. Gelukkig is het heel eenvoudig om widgets die je niet gebruikt te verwijderen. Of eigenlijk is deactiveren een beter woord, want je gooit in essentie niets weg, je verbergt het alleen.

Om een widget te deactiveren, veeg je van boven naar beneden om het Berichtencentrum tevoorschijn te toveren. Scrol nu helemaal naar onderen, tot je de knop Wijzig ziet. Druk hierop en druk vervolgens op het minteken voor de widget die je niet meer in het Berichtencentrum wilt weergeven. Heb je alle ongewenste widgets uitgeschakeld, druk dan rechtsboven op Gereed en je zult zien dat de betreffende gegevens niet meer worden getoond.

Widgets kun je niet echt verwijderen, je kunt alleen aangeven dat ze niet getoond mogen worden.

Widgets opnieuw indelen

Het kan ook zijn dat je het wel nuttig vindt dat er aandelenkoersen worden getoond in Berichtencentrum, maar dat je dat niet zó belangrijk vindt dat dit helemaal bovenaan moet staan. Het is daarom goed te weten dat je widgets ook naar eigen inzicht opnieuw kunt indelen. Om dit te doen sleep je Berichtencentrum wederom naar beneden, scrol je omlaag en kies je voor Wijzig.

Ditmaal druk je echter niet op de rondjes met de mintekens, maar leg je je vinger op het pictogram met de drie horizontale streepjes naast de te verplaatsen widget. Vervolgens sleep je de widget naar de plek waar je hem wilt hebben en je zult zien dat de overige widgets automatisch opschuiven om plaats te maken. Zo kun je Berichtencentrum volledig inrichten aan de hand van wat jij prioriteit vindt hebben in de berichtgeving.

Widgets installeren

Maar dan natuurlijk de grote vraag: hoe installeer je nieuwe widgets? Net zoals je widgets niet echt kunt verwijderen, maar alleen kunt verbergen, is het installeren van widgets een kwestie van aangeven dat ze getoond mogen worden. Want wanneer je een app installeert vanuit de App Store, wordt de bijbehorende widget (indien aanwezig) in de lijst met widgets geplaatst. Om aan te geven welke widgets je wilt weergeven, open je wederom Berichtencentrum en druk je onderin op Wijzig. Scrol naar beneden tot je het kopje Niet inbegrepen ziet. Door op het plusteken te drukken naast de widgets die je wilt weergeven in Berichtencentrum, worden ze automatisch ingeschakeld.

Als een app überhaupt een widget heeft, dan wordt deze wanneer je een app installeert automatisch meegeïnstalleerd. Die widgets kun je inschakelen in Berichtencentrum.

Widgets en batterij

Maar hebben die widgets dan geen desastreus effect op de levensduur van de batterij? Hoewel online regelmatig anders wordt beweerd, zijn widgets geen batterijslurpers, al hangt dat ook wel een beetje af van je gebruik. Widgets kunnen, in tegenstelling tot 'gewone' apps, geen informatie verversen op de achtergrond en vragen dus pas informatie op wanneer je Berichtencentrum activeert. Als je dertig widgets installeert die verbinding moeten maken met internet en je opent Berichtencentrum tien keer per minuut, dan loopt je batterij wel rap leeg. Maar bij gewoon gebruik hoef je daarvoor niet te vrezen.

2 Reactie(s) op: Zo installeer en gebruik je widgets op je iPad en iPhone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2016 20:02 Anoniem
  Er wordt ook geen informatie ververst door apps op de achtergrond wanneer je geen WiFi of mobile dienst aan hebt staan op een iPhone.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 maart 2016 20:22 Anoniem
  http://www.zdnet.be/nieuws/178327/apps-sluiten-om-batterij-te-sparen-heeft-averechts-effect/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.