Zo frankeer je een brief met de PostNL-app

Door: Laura Jenny | 27 augustus 2021 15:24

PostNL
How To

Voor het versturen van brieven of pakketjes heb je niet langer de traditionele postzegels nodig. Je kunt heel gemakkelijk je post frankeren met de PostNL-app. Je hebt er zelfs geen printer voor nodig! Wij leggen uit hoe het werkt.

Goed om te weten is dat je met het frankeren in de PostNL-app, niet per se een printer nodig hebt. Zeker als je slechts een brief wilt frankeren die je zelf in de brievenbus kunt gooien, dan heb je alleen een pen nodig om de postzegel aan te brengen. Frankeer je namelijk via de app, dan krijg je een Postzegelcode. PostNL omschrijft het zelf het beste: het is de postzegel die je gewoon opschrijft.

De Postzegelcode

Dat betekent gelukkig niet dat je direct moet gaan oefenen met het tekenen van de koning, of prachtige molens uit de iconen-serie. Een Postzegelcode bestaat uit drie regels met elk drie karakters. Denk daarbij aan hoofdletters en cijfers, die als het ware in een soort vierkantje op de rechterbovenhoek van je envelop kunnen worden geschreven. Doe dit wel met een zwarte of blauwe pen, anders kan het systeem problemen krijgen om de code te lezen.

Je kunt met een Postzegelcode voor een lagere prijs dan een postzegel (namelijk 96 cent) een brief versturen. Dat kan tot 2 kilogram in Nederland en wereldwijd, waarbij uiteraard de prijs van de postzegel stijgt naarmate het gewicht van je poststuk meer wordt. Je kunt een Postzegelcode in minder dan een minuut bestellen en ontvangen, want je krijgt hem na betaling direct in de app. Het fijne is dat je er in de app voor kunt kiezen om de code op gebruikt te zetten, zodat je zeker weet dat je geen codes ongebruikt overhoudt, mocht je veelvuldig post versturen. Let wel: de code is slechts vijf dagen geldig.

Het genereren van een Postzegelcode wordt gedaan via de PostNL-app (Android en iOS). Zo frankeer je stap-voor-stap een brief met de PostNL-app:

  • Installeer de PostNL-app gratis op je telefoon om je postzegel aan te schaffen.
  • Tik onderaan het scherm op versturen en selecteer brief.
  • Tik op Postzegelcode kopen en selecteer hoeveel poststukken met welk gewicht je wil versturen. Tik op Reken af.
  • Check je bestelling, ga akkoord met de Algemene Voorwaarden en tik op Kies bank.
  • Vervolgens kun je je bestelling met iDEAL betalen. Daarna word je automatisch doorgestuurd naar de lijst met Postzegelcodes.
  • Schrijf op elk poststuk de unieke code op de rechterbovenhoek, gooi het poststuk in de brievenbus en geef in de app aan dat je de code hebt gebruikt.
Post NL
Post NL
Post NL

Dankzij Postzegelcode hoef je geen postzegels meer in je rommellaatje in de keuken te bewaren en je hebt heel snel heel specifieke frankering voor jouw poststuk. Twijfel je trouwens over het gewicht, dan kun je bijvoorbeeld een keukenweegschaal gebruiken om je poststuk te wegen.

PostNL-app

De app van het grootste postbedrijf van Nederland is ook te gebruiken voor het verzenden van pakketten. Dit kan goedkoper dan wanneer je het bij een PostNL-punt laat frankeren. Hiervoor heb je ook geen printer nodig, want je laat bij het PostNL-punt de code scannen die in de app wordt gegenereerd na je betaling. Het nadeel is wel dat - omdat het een pakket is - je nog wel langs zo’n punt moet gaan.

Via de app kun je bovendien je pakketje volgen, zodat je precies weet wanneer het op je deurmat valt. Wist je dat je ook je brieven en ansichtkaarten op deze manier kunt volgen? In dit artikel leggen we uit hoe je de PostNL-app kunt gebruiken voor het volgen van je post. 

Het is ook mogelijk om een brief te frankeren zonder de app te gebruiken. Dit is ook te doen via de website van PostNL. Klik op de grote knop Bestel direct en geef aan of je een brief of een pakket wilt versturen. Hier zie je direct een overzicht van de kosten om het pakket of een brief te versturen. Vervolgens kun je aangeven hoe je je brief wilt frankeren: door middel van de Postzegelcode of een verzendlabel. Klik op Opslaan & naar betaaloverzicht om te betalen en je zending te frankeren.

Sinds kort heeft PostNL het online nog gemakkelijker gemaakt om post te versturen. Via de nieuwe omgeving kun je gemakkelijk en direct de bestemming van het pakketje wijzigen en de grootte van het pakket aangeven. Je hebt de keuze tussen Brievenbuspakje, Pakket middel en Pakket groot voor prijzen vanaf 4 tot 13 euro. Vervolgens kun je nog wat extra opties kiezen, zoals de mogelijkheid om het pakketje aangetekend te versturen of het pakket te bezorgen op een PostNL-punt. Kies je voor dit laatste, dan krijg je 0,50 euro korting op het versturen van je pakket. Tot slot vul je de aanvullende gegevens in en ga je naar het betaaloverzicht. 

0 Reactie(s) op: Zo frankeer je een brief met de PostNL-app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.