Zo doe je dat: Je oude gadgets verkopen

Door: rick-broida-van-techhive-com | 16 januari 2014 10:00

How To

Kijk eens even naar die oude telefoon. Herinner je je nog hoe nieuw, glanzend en levendig hij was? Dat is voorbij: Je telefoon is nu een versleten omhulsel van zijn oude glorie, vooral nu je een prachtige nieuwe telefoon in je bezit hebt.

Maar je oude telefoon kan misschien best nog even meegaan, en het kan dat er iemand is die hem graag zou willen hebben. Als je je oude gadgets verkoopt hebben ze een tweede kans op de liefde die ze verdienen - en jij kunt er een paar centen aan overhouden.

Maar wat is de beste plek om gebruikte technologie te verkopen? Hoe kun je je apparatuur in goede conditie houden zodat je er de maximale verkoopwaarde uit kunt halen? En nog belangrijker, hoe kun je alle sporen van je persoonlijke data wissen?

Het goede nieuws is dat deze belangrijke vragen geen ingewikkelde antwoorden hebben. Met een beetje kennis kun je een prima prijs voor de oude apparaten krijgen en ervoor zorgen dat er net zo weinig data op staat als toen je ze nieuw kocht.

Stap 1: De boel schoonvegen

Het ligt voor de hand dat elke laptop, smartphone, of tablet die je in je bezit hebt vol met informatie over jou staat. Dat kan je adresboek zijn, je Bol.com-account, of je belastingaangiftes van enkele jaren, enzovoorts.

Je wilt ongetwijfeld niet dat de nieuwe eigenaar ook maar een fractie van deze informatie te zien krijgt, en daarom is het belangrijk om alles te wissen voordat je je apparaat verkoopt. Maar voordat je begint moet je ervoor zorgen dat je een back-up maakt van alle data die je wilt bewaren, of dat je alles op je nieuwe apparaat overzet.

Het wissen van een smartphone of tablet is eenvoudiger dan je misschien denkt.

- Op een ouder Android-apparaat, druk op Menu > Settings > Privacy > Factory data reset.

- Met een nieuwere versie van Android, open de Settings app, scrol omlaag naar het Personal gedeelte, druk op Backup & reset, en vervolgens Factory data reset.

- Op een iOS apparaat, open de Settings app, druk op General, scrol helemaal omlaag en druk op Reset. Druk daarna op Erase All Content and Settings.

Windows-laptops zijn iets ingewikkelder, maar je kunt het beste de harde schijf veilig formatteren en het besturingssysteem opnieuw installeren. Voor Mac OS X heeft Apple instructies voor het wissen en opnieuw installeren van OS X Snow Leopard, Lion, Mountain Lion, en Mavericks. Kies bij het wissen één van de veilige opties die ervoor zorgen dat de nieuwe eigenaar je data niet kan terughalen. Als je Mac een solid-state drive (SSD) heeft, zul je een omweg moeten gebruiken om je schijf veilig te kunnen wissen.

Als je geen herstelpartitie hebt, of de herstelschijven die met je computer meegeleverd waren kwijt bent, neem dan contact op met de fabrikant van je computer of ga naar hun ondersteuningswebsite om te zien of ze een downloadversie van de systeemherstellingstool hebben die je kunt gebruiken.

Hoe dan ook, voordat je je harde schijf wist moet je accounts voor iTunes en cloudopslagdiensten de-autoriseren, evenals activeringssleutels voor software die je op je nieuwe computer wilt installeren.

Stap 2: De boel schoonvegen - letterlijk

Zodra je data weg is, moet je er even de tijd voor nemen om de buitenkant van je apparaat schoon te maken. Als dat kan, schakel het apparaat uit en verwijder de batterij. Gebruik vervolgens een vochtig, pluisvrij doekje, en veeg het omhulsel schoon. Als je probeert om wat vastgeplakt vuil weg te halen, veeg dan voorzichtig iets harder, maar niet te hard. Als het met gewoon water niet lukt, gebruik dan een milde oplossing van water en gedestilleerde schoonmaakazijn (50 procent van elk) om wat beter schoon te kunnen maken.

Klaar? Prima. Dit is een goed moment om een aantal foto's te maken die je bij je Marktplaats of eBay advertentie kunt plaatsen. Neem je foto's op een opgeruimde plek met heldere, directe verlichting. Neem een aantal foto's vanuit verschillende hoeken - van voren, de zijkanten, de achterkant, enzovoorts - zodat potentiële kopers een goed idee hebben van de conditie van je apparaat.

Stap 3: De verkoop

Nu je je apparatuur een digitale en fysieke poetsbeurt hebt gegeven, kun je het in contant geld omtoveren. Maar er is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: Ben je bereid om minder geld te accepteren om je apparaat snel van de hand te doen, of wil je je winst maximaliseren, ook al betekent dat meer tijd en onzekerheid?

Op eBay kan je gebruikte elektronica eenvoudig aanbieden.

Als dat laatste het geval is, ga dan naar bekende diensten zoals Marktplaats en eBay, waar je je eigen advertentie kunt aanmaken en de prijs voor je apparaat kunt kiezen. Er is geen garantie dat je die prijs ervoor zult krijgen, en het kan dagen of zelfs weken duren voordat je item verkocht wordt - als het überhaupt verkocht wordt. Aan de andere kant kan het zijn dat je tegen het einde van de dag al cash (of PayPal) geld in je zak hebt als er veel vraag naar je item is en je prijs redelijk is.

Als je op zoek bent naar een snellere optie met minder gedoe, dan kun je het apparaat inruilen. Er zijn verschillende online diensten (Zonzoo.nl of it-recycling.nl) en fysieke winkels die contant geld of cadeaubonnen geven voor jouw gebruikte telefoons, tablets, iPods en andere elektronische apparatuur. Sommige accepteren ook camera's, consoles, en laptops.

Het is eenvoudig om online te achterhalen wat je nog voor je oude gadgets kunt krijgen.

Het proces gaat als volgt: Je geeft wat informatie over je item (fabrikant, model, conditie, etc.), en de dienst berekent een inruilprijs voor je. Als je het aanbod accepteert, krijg je een prepaid verzendlabel zodat je het apparaat kunt opsturen. Zodra het bedrijf je apparaat ontvangen heeft en de conditie gecontroleerd heeft krijg je je geld of cadeaubon.

Het nadeel, natuurlijk, is dat je geen topprijs voor je spullen krijgt. En je loopt het risico nog minder te krijgen als het bedrijf beslist dat het apparaat niet aan je beschrijving voldoet. Maar de inruiloptie is zeker de snelste en handigste manier. Voor veel verkopers is dat het waard.

Stap 4: Toekomstige verkopen plannen

Het is gek om hierover na te denken, maar op een gegeven moment zal je mooie nieuwe laptop, smartphone, tablet je oude versleten laptop, smartphone, tablet worden. Als dat gebeurt, wil je het apparaat net als je huidige oude spullen gaan verkopen.

Door van tevoren te plannen, kun je ervoor zorgen dat je er het maximale verkoopbedrag uithaalt. Om te beginnen, laat je apparaat niet graveren. Het lijkt een leuke manier om je telefoon of tablet te personaliseren, maar potentiële kopers zitten hier vaak niet op te wachten, waardoor de verkoopprijs omlaag kan gaan. Als je echt wilt personaliseren, koop dan een gepersonaliseerde skin die je netjes kunt verwijderen.

Als het om een telefoon of tablet gaat, moet je ook een schermbeschermer gebruiken om krassen en andere schade te voorkomen, mocht je het apparaat laten vallen. Gebruik verder een hoesje om slijtage tegen te gaan.

Tot slot, zorg dat je alles wat bij je apparaat geleverd werd bewaart: de doos, de accessoires, en zelfs de bon, voor het geval de koper een aankoopbewijs wil hebben vanwege de garantie. Je ultieme doel is je oude apparatuur er zo nieuw mogelijk uit te laten zien, want op die manier krijg je het hoogste rendement op je investering.

7 Reactie(s) op: Zo doe je dat: Je oude gadgets verkopen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 januari 2014 13:36 Anoniem
  "Je ultieme doel is je oude apparatuur er zo nieuw mogelijk uit te laten zien, want op die manier krijg je het hoogste rendement op je investering."

  En ik maar denken dat rendement, winst is op een investering..
  het meeste spul raak je pas kwijt ver onder de evt waarde..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 januari 2014 14:30 Anoniem
  Joh, de meeste mensen doen 2 jaar met hun mobiel. Een toptoestel als de SGS III was bij de introductie is nu twee jaar later nog maar net ruim 100 euro waard. De SGS II nog maar net ruim 50 euro.

  Je moet het dus zéker niet als rendement zien, hooguit als "hoe haal ik nog wat geld eruit in plaats van het weg te gooien"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 januari 2014 16:16 Oscar
  De volledige (rest)waarde krijg je toch nooit, want de zaken die interesse hebben, en doen aan inname, willen er zelf ook nog wat aan verdienen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 januari 2014 09:38 Anoniem
  Voor het verkopen van je mobieltje is het zeker de moeite waard om te shoppen, er zijn veel aanbieders. Ik heb goede ervaring met gsmloket.nl, zij betaalden toen de beste prijs en wat ik vooral fijn vond is dat ik heel snel een reactie kreeg op mijn mailtje toen ik er achter kwam dat ik het verkeerde bankrekenngnummer had ingevuld
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 januari 2014 22:11 Anoniem
  Dé plek voor oude gadgets is natuurlijk Tweakersnet. Vreemd dat die niet genoemd wordt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 januari 2014 11:52 Anoniem
  @ Oscar | 16 januari, 16:16

  Jij werkt natuurlijk gratis voor jouw baas?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2016 10:50 Anoniem
  Gadgets bevatten vaak een opslagmedium en hierop staat vertrouwelijke data. Voor 100% veiligheid van uw data kunt u ook uw gadgets laten vernietigen. Zoals de harde schijf uit uw laptop. Wij adviseren hierover op onze site: http://www.hardeschijfvernietigen.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.