Zet je iPad in als tweede scherm

Door: Jasper Bakker | 18 juli 2016 11:25

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De iPad is voor veel mensen het scherm dat ze het meeste bekijken, het is de meest gebruikte monitor voor mail, sociale media, apps en meer. Toch hebben gewone computers ook nog een rol te vervullen. Laat je iPad samenwerken met je Mac of pc om je blik op de computerwereld letterlijk te verruimen.

In dit artikel belichten we hoe je een iPad kunt inzetten als extern beeldscherm voor je computer. De iPad kan een oud of een nieuw model zijn. Het kan je vorige zijn die stof ligt te verzamelen of je huidige die je als tablet gebruikt. De computer kan een desktop-pc of laptop zijn, waar Windows of Mac op draait. Voor elk wat wils dus. Lees ook: Maak van je iPad een draagbare bioscoop.

Draadloos of met kabel

Draden zijn steeds meer iets van het verleden. Mede met dank aan de iPad, die eigenlijk alles in zich draagt en dus draadloos door het leven kan. Geen netwerkkabel, geen toetsenborddraad, geen muissnoer. Behalve dan voor het opladen, daar is nog wel een draadje voor vereist. De meeste apps om je iPad in een tweede scherm om te toveren, kunnen dan ook draadloos functioneren.

Daar moeten we wel enkele kanttekeningen bij plaatsen. Uit onze ervaring blijkt dat de soepelheid van het tweede scherm voor een groot deel afhankelijk is van het wifi-netwerk in kwestie. Voor gewoon websurfen of wat video kijken mag wifi best wat minder presteren dan het theoretische maximum. Net zoals een auto lang niet altijd op topsnelheid rijdt. Voor je iPad als externe monitor is een snelle wifi-verbinding zonder al te veel storing wel zo fijn. Anders krijg je vervelende haperingen van je muispijltje op dat tweede scherm.

Multiplatform

Wanneer je de iPad als tweede scherm voor je laptop of pc wilt gebruiken, heb je twee applicaties nodig, namelijk een app op de iPad, en een programmaatje op je Mac of Windows-pc.

Apple bedient met de iPad een flink deel van de tabletwereld, terwijl in computerland Windows de boventoon voert. We behandelen eerst een app die multiplatform is. Dat wil zeggen dat hij natuurlijk op je iPad draait, maar dat je je iPad ermee kunt aansluiten op zowel Windows als op OS X.

Splashtop

Splashtop is een softwaremaker een multiplatform-toepassing aanbiedt. Splashtop Extended Wireless Display 2 wordt vergezeld van programma's voor Windows, Mac en zelfs Ubuntu. De iPad-app is er ook in een gratis probeerversie die je telkens vijf minuutjes schermtijd geeft. Na het installeren van de iPad-app (die op je iPad als WiFi Display komt te staan) moet je nog de zogeheten Splashtop Streamer voor je pc/laptop downloaden en installeren. Dit is een gratis download van 19,7 MB.

De Streamer-software verplicht je om een beveiligingscode te verzinnen en in te voeren. Eerst in de software op je computer en dan in de app op je iPad. Daarbij dwingt het programma je tot veiligheid, doordat de code minstens 8 tekens moet zijn en tenminste 1 cijfer en 1 letter moet bevatten. Dus '12345678' of 'qwertyui' worden geweigerd.

Splashtop dwingt je om veilig verbinding te maken met je iPad als tweede scherm.

Weergave Splashtop

Zodra de Splashtop Streamer en de app met elkaar zijn verbonden, kun je aan de slag met twee schermen. Even met drie vingers tappen op het scherm van je iPad brengt de configuratiemogelijkheden naar voren. Daar kun je onder meer instellen of je een scherper beeld of juist een snellere beeldweergave wilt. Kiezen voor het laatste levert op het Retina-scherm van een iPad Air wel een beeld op dat voor gewone tekst wat wazig wordt weergegeven en daardoor slecht leesbaar.

Video daarentegen komt op die instelling best goed over. Niet HD-scherp, maar prima voor gewoon kijkgenot. De weergave omschakelen naar scherper beeld verbetert de leesbaarheid van tekst, maar het blijft minder scherp dan wat je gewend bent van je iPad.

Splashtop Extended Wireless Display 2 ***

Prijs: € 4,99

Omvang: 5,8 MB

Jawel, je ziet Windows op je iPad.

Minpuntje van Splashtop is nog wel dat de Streamer-software een algemeen programma is dat ook de andere apps van deze ontwikkelaar bedient, waaronder apps voor bedrijven om beheer op afstand te kunnen doen en zelfs virtuele desktops te draaien. De Streamer bevat dus veel meer mogelijkheden dan wat we hier behandelen. De aanwezigheid van die functies maakt de interface misschien wel wat verwarrend voor eenvoudig gebruik als schermuitbreiding.

0 Reactie(s) op: Zet je iPad in als tweede scherm

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.