Zelf een e-book maken

Door: Kees Krick | 08 juni 2011 16:51

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5

Het is een misverstand om te denken dat de productie van e-books is voorbehouden aan professionele uitgevers. Wij laten zien hoe u zelf een e-book in elkaar knutselt. Tal van documenten kunnen prima worden omgezet naar een elektronisch boek: teksten met of zonder afbeeldingen, delen van een webpagina of blog, of bijvoorbeeld uw eigen levensverhaal.

1. Eigen e-book

Een groot voordeel van een e-book is dat u het op veel verschillende apparaten kunt lezen. Zodra u weet hoe u zelf een e-book kunt maken, kunt u allerlei documenten uitwisselen en ze overal mee naartoe nemen, bijvoorbeeld op een e-reader, smartphone of tablet. Beschikt u niet over zo'n mobiel apparaat? E-books kunnen ook prima op een gewone pc worden gelezen. De exemplaren die we in dit artikel gaan maken zijn onbeveiligd. Hierdoor zijn ze moeiteloos en zonder beperking over te zetten naar nagenoeg elk apparaat dat e-books ondersteunt. Dit staat in schril contrast tot wat u met betaalde e-books kunt doen. Die zijn vaak zwaar beveiligd, waardoor ze amper tussen uw apparaten kunnen worden uitgewisseld. Omwille van de leesbaarheid noemen we in dit artikel ieder apparaat waarop u een e-book kunt lezen een e-reader.

2. Sigil

Om een e-book in elkaar te zetten, hebt u een programma nodig zoals Sigil. U haalt de software op via Downloads, bovenaan de pagina. Er zijn versies voor Windows, Linux en de Mac. Voor Windows kunt u ook nog kiezen tussen een 32- en een 64bit-versie. In dit artikel gebruiken we versie 0.3.4, maar de software wordt regelmatig bijgewerkt. Het is dus goed denkbaar dat u met een hoger versienummer krijgt te maken. Tijdens het installeren wordt gevraagd of u een extra programma wilt installeren (Registry Reviver). Die software heeft geen enkele functie in het kader van wat wij gaan doen, kies dus Registry Reviver niet installeren.

Sigil is prima freeware om zelf een e-book mee te maken.

3. De ePub-standaard

Met Sigil kunt u e-books maken en onderhouden die aan de ePub-standaard voldoen. Er zijn meerdere standaarden voor elektronische boeken, maar ePub wordt momenteel erg veel gebruikt. Daarom gaan we er in dit artikel ook mee aan de slag. Behalve e-readers kunnen ook de iPad, iPhone, iPod Touch en apparaten met het Android-besturingssysteem met Sigil overweg. Zodra u Sigil start, ziet u een scherm dat in twee delen is gesplitst. Links bevindt zich de Book Browser. Dit is een soort verkenner waarin u de onderdelen ziet waaruit een e-book is opgebouwd. Elk hoofdstuk dat u straks maakt, zal hierin zijn terug te vinden in de vorm van een bestandje, net als bijvoorbeeld alle plaatjes die u aan het boek toevoegt.

4. Tekstopmaak

In het grote vlak rechts kunt u tekst intikken. Dat werkt ongeveer zoals in Wordpad of Notepad (Kladblok). Als we Sigil vergelijken met Microsoft Word, kent het maar bar weinig opmaakmogelijkheden. Via een werkbalk kunt u kiezen voor vet, cursief, onderstrepen en doorstrepen. Tekst kan een stukje inspringen (Ident) en op een paar manieren worden uitgelijnd, zoals links of gecentreerd. Helemaal links ziet u een knop met de tekst Normal. Met deze knop kunt u een tekstregel veranderen in een kopregel. Hier komen we straks nog uitgebreid op terug. Elk hoofdstuk verschijnt links onder het kopje Text in de Book Browser en wordt in Sigil een sectie genoemd. In een leeg document is al één sectie voor u aangemaakt, Section0001.xhtml. Elk volgende hoofdstuk krijgt een hoger volgnummer. De namen zijn nietszeggend, maar gelukkig kunt u ze straks veranderen in een naam die wat zinvoller is.

Gebruik de pictogrammen op de werkbalk om uw tekst op te maken.

5. Kopiëren en plakken

We verwachten niet dat u lange documenten in Sigil gaat schrijven. Het ligt meer voor de hand om dat met een tekstverwerker te doen, waarna u de tekst in één keer overhevelt. Dat is dan ook hoe wij het gaan doen. Een tekst naar Sigil overbrengen kan op een aantal manieren. De meest elementaire manier is via kopiëren en plakken. U opent een document in uw favoriete tekstverwerker, selecteert alle tekst of een gedeelte ervan en kopieert die naar het klembord. Dat gaat via een optie zoals Bewerken / Kopiëren (in Engelstalige programma's Edit / Copy). Het kan meestal ook met de toetscombinatie Ctrl+C. Daarna schakelt u over naar Sigil en haalt u de tekst op via de optie Bewerken / Plakken (Edit / Paste) of de toetscombinatie Ctrl+V. Let er wel op dat het rechtervlak actief moet zijn. Er is dan een cursor (knipperende verticale streep) te zien, ten teken dat er tekst kan worden ingegeven. Alle tekst komt in één hoofdstuk terecht, maar over de indeling gaan we ons pas in een later stadium buigen. Een nadeel van de kopiëren/plakken-methode is dat u alle opmaakcodes kwijtraakt. Gebruik hem daarom alleen om 'platte tekst' te kopiëren, of voor tekst waarbij de opmaak er niet toe doet. De tekstopmaak brengt u vervolgens aan in Sigil (zoals uitgelegd in de vorige tip).

5 Reactie(s) op: Zelf een e-book maken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 januari 2014 15:56 Anoniem
  Bedankt voor de handleiding! Helemaal top. heb je de handleiding toevallig ook als pdf? maakt het even wat makkelijker lezen.
  Ik gebruik het programma om met kleuters een e book te maken. Ben benieuwd!

  Groeten Tamara Koopmans
  samzonnetje@gmail.com
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2014 10:42 Anoniem
  Ben bezig met het prgramma maar hoe maak ik een achterpagina omslag?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 februari 2014 18:42 Anoniem
  Wanneer je het ebook klaar hebt kan je nog een 3D cover maken om jou ebook te promoten op je website . Ik gebruik hier voor de zeer eenvoudige software van http://www.ebookcovercreator.org
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2014 12:18 Anoniem
  Hoe krijg ik een e-book in google play en app store te koop?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 april 2014 13:14 Onze_Peer
  Dank je wel voor de uitgebreide beschrijving. Ik heb er een PDF van gemaakt zodat ik hem altijd bij de hand heb.
  Tamara ik heb hem jou ook gestuurd, je vroeg erom.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.