Workshop Dropbox: bestanden bewaren, delen, synchroniseren en ontvangen

Door: Robbin Ooijevaar | 21 maart 2011 16:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De online opslagdienst Dropbox is bereikbaar op al uw computers. U kunt Dropbox gebruiken om bestanden te bewaren, delen, synchroniseren en ontvangen. Daarnaast ondersteunt de dienst iPad, iPhone, Android en BlackBerry. Kortom: geen dag meer zonder Dropbox!

Dropbox kost niets!

Dropbox lijkt op het eerste gezicht niet bijzonder, maar schijn bedriegt. We hebben de dienst al een paar keer genoemd in Computer!Totaal, steeds weer in een andere context. Het unieke aan Dropbox is dat de opslagruimte zich voordoet als een lokale map op uw computer: My Dropbox. Alles wat u opslaat in deze map wordt automatisch gesynchroniseerd en bereikbaar gemaakt op alle computers waar u Dropbox installeert. De basisversie van Dropbox is gratis en biedt 2 GB opslagruimte. Tegen betaling is de opslagruimte uit te breiden. Als u anderen aanmoedigt om Dropbox te gebruiken krijgt u er gratis 250 MB bij (tot maximaal 8 GB). Dropbox werkt onder Windows, Mac OS X en Linux. Surf naar Dropbox en download het programma. U krijgt automatisch de juiste versie binnen voor uw besturingssysteem. Tijdens de installatie wordt uw account aangemaakt.

Vanwege de flexibele en gebruiksvriendelijke opzet biedt Dropbox veel mogelijkheden.

Deel 1: Dropbox instellen

1. Notificatie uitschakelen

De meeste instellingen van uw Dropbox zijn standaard in orde. Toch bespreken we een paar aanpassingen die zinvol zijn om onder de loep te nemen. De eerste is de notificatie. Telkens als er een document wordt bijgewerkt of toegevoegd aan My Dropbox, bijvoorbeeld iets dat u op een andere computer hebt aangepast, maakt Dropbox hier melding van. Deze meldingen krijgt u rechtsonder in beeld, boven uw systeemvak, en gaan na verloop van tijd irriteren. Uitschakelen dus! Open de instellingen van uw Dropbox door rechts te klikken op het Dropbox-icoontje in uw systeemvak. Kies Preferences, open het tabblad General en verwijder het vinkje bij Show desktop notifications om de meldingen volledig uit te schakelen. De actie is ongedaan te maken door het vinkje opnieuw te plaatsen.

De meldingen van Dropbox zijn overdreven, de notificatiefunctie is eenvoudig uit te schakelen.

2. Maximale snelheid

Dropbox synchroniseert automatisch in de achtergrond. Hiervoor wordt uw internetverbinding gebruikt. De synchronisatie vindt plaats via de Dropbox-server. Om te synchroniseren hoeven uw computers dus niet gelijktijdig aan te staan. Als uw computers regelmatig aanstaan, is het te verwerken wijzigingen minimaal en verloopt het synchroniseren zeer vlot. We hebben met onze normale consumenten ADSL-internetverbinding nooit bandbreedteproblemen ondervonden. Mocht u hier wel hinder van hebben, dan kunt u de maximale bandbreedte van Dropbox beperken. Open de instellingen van Dropbox en kies het tabblad Bandwidth. Bij Download en Upload kunt u de bandbreedte beperken door Limit download rate te activeren. De waarde die u opgeeft is in kilobytes per seconde.

Indien gewenst kunt u de bandbreedte die Dropbox mag gebruiken om te synchroniseren inperken.

3. LAN sync

Met de aanwezigheid van de optie LAN sync zien we dat Dropbox achter de schermen goed heeft nagedacht over snelheid en dataverkeer. De functie zorgt ervoor dat wanneer uw computers met Dropbox in hetzelfde (thuis)netwerk hangen, de synchronisatie lokaal wordt uitgevoerd in plaats van via internet. Dit kan, vooral als u grote bestanden in uw Dropbox bewaart, snelheidswinst opleveren. Open de instellingen van Dropbox en kies het tabblad General. Zorg ervoor dat de optie Enable LAN sync actief is. Als u bijvoorbeeld thuis een notebook en desktop-pc gebruikt met Dropbox en beide apparaten gelijktijdig aan staan, zal Dropbox de synchronisatie uitvoeren tussen de twee systemen. Staat één van de computers uit? Dan worden de bestanden alsnog bijgewerkt via de Dropbox-server.

Zorg dat LAN sync aan staat om het synchroniseren van computers in hetzelfde netwerk te versnellen.

4. Mobiele internetverbinding

Werkt u met een mobiele internetverbinding via uw telecom­aanbieder? Dan kunt u alles wat dataverkeer slurpt missen als kiespijn! Dit geldt in het bijzonder in het buitenland of als u een beperkte databundel hebt. Dropbox start automatisch met Windows en werkt de gegevens bij zodra er een internetverbinding actief is. Dit is geen probleem met een permanente internetverbinding, maar als u werkt op een notebook met mobiele internetverbinding kunt u beter handmatig synchroniseren. Open de instellingen van Dropbox via uw systeemvak. Verwijder het vinkje bij Start Dropbox on system startup in het tabblad General en herstart uw computer. U kunt Dropbox eenvoudig handmatig opstarten via uw startmenu. De laatste versie van Dropbox heeft een handige pauzestand aan boord. Klik rechts op het Dropbox-icoontje in uw systeemvak en kies Pause syncing. U hervat het synchronisatieproces met Resume syncing.

Geen onbeperkte internetverbinding? Pauzeer Dropbox vanuit uw systeemvak.

Weg bestand? Echt niet!

Een ongeluk zit in een klein hoekje en het gebeurt altijd op het verkeerde moment: u wist of overschrijft per ongeluk een verkeerd document. Als het bestand was opgeslagen in uw Dropbox, is er meestal een reservekopie. Dropbox bewaart versies van bestanden en houdt het ook bij als u iets verwijdert. Surf naar Dropbox en meld u aan om de inhoud van uw Dropbox op het web te bekijken. Blader binnen uw Dropbox naar de map waar het verwijderde bestand was opgeslagen en klik op Show deleted files. Als u geluk hebt, wordt het verwijderde bestand getoond. Dit herkent u aan de status Deleted. Klik op het bestand om te zien wanneer u het gewist hebt en of er een reservekopie op de Dropbox-server aanwezig is. Gebruik de knop Restore om het bestand terug te zetten in uw Dropbox. Het bestand komt automatisch binnen in de map My Dropbox op uw computer(s).

Dropbox maakt het eenvoudig om een gewist bestand terug te plaatsen in My Dropbox.

0 Reactie(s) op: Workshop Dropbox: bestanden bewaren, delen, synchroniseren en ontvangen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.