Wildgroei Android-toestellen houdt ontwikkelaars bezig

In tegenstelling tot de iPhone zijn er honderden verschillende telefoons die Android draaien. Dat levert applicatie-ontwikkelaars veel werk op.

Dit jaar nog komen er negentig nieuwe Android-toestellen bij. Die werken uiteraard niet allemaal precies hetzelfde en dat de applicatie per telefoon aangepast moet worden. Zeker bij complexere applicaties als het Nederlandse Layar, een augmented reality startup die kaarten (layers) over het videobeeld van een Android-telefoon heenlegt.

“Wij hebben twee man in dienst die de applicaties testen voor de verschillende telefoons”, zegt Raimo van der Klein, ceo van Layar, tijdens de Android Experience deze week in Amsterdam. Volgens hem zijn de Android-regels voor meerdere interpretaties vatbaar, waardoor er kleine verschillen ontstaan tussen smartphones die gebruik maken van het open source besturingssysteem.

Kleine aanpassingen

“Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het camerabeeld negentig graden gedraaid is, of dat het kompas precies andersom werkt”, aldus Van der Klein. Daarom zijn er programmeurs ingehuurd die zich alleen maar bezighouden met het aanpassen van de code van Layar voor verschillende toestellen. Volgens Van der Klein is dat de moeite waard: “Met die twee man weet je wel zeker dat je op miljoenen toestellen zit.”

Volgens Simon Windt van mediaBunker, de startup die ook de app-wedstrijd won, ligt het vooral aan de soort applicatie of een ontwikkelaar tegen dergelijke problemen aanloopt. MediaBunker brengt binnenkort Android-applicaties uit voor Marktplaats, Bright en Emerce. Deze applicaties maken gebruik van minder functies, zodat de compatibiliteit minder vaak een probleem is.

Volgens hem gaat het vooral spaak bij aansturen van verschillende hardware-componenten in de telefoons. De verschillen in schermgrootte maakt echter niet uit. “Anders dan bij de iPhone werkt Android met vlakken in plaats van pixels”, legt Windt uit. Dat betekent dat de applicatie geschaald kan worden naar ieder formaat scherm.

Android pas na iPhone

Tijdens de Android Experience bleek ook dat Android op app-gebied en het algemeen ook nog steeds achter loopt op de iPhone. Hans Bosch, commercieel directeur bij Sharewire ziet duidelijk dat de vraag naar Android-apps toeneemt. Maar dat gebeurt wel pas nadat er eerst een iPhone-app is gemaakt. Sharewire maakt onder andere applicaties voor het Financieele Dagblad, ING en de ANWB. "Mensen zien dat het op de iPhone werkt en willen dan ook graag op de Android aanwezig zijn."

De Android-telefoons zullen volgens Simon Windt van mediaBunker wel nog verder ontwikkeld moeten worden. het bedrijf ontwikkelt ook voor de iPhone en vind dat besturingssyteem op dit moment volwassener: "Android is toch een beetje voor nerds", zegt Windt. Daarmee doelt hij vooral op de menustructuur die nog lang niet zo intuïtief werkt als die van de iPhone. Waar alle ontwikkelaars het wel over eens zijn is de potentie die Android heeft. Vrijwel allemaal zien ze Android potentieel groter worden dan de iPhone.

Bron: Webwereld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten