Werken met widgets op je iPad

Door: Ronald Smit | 23 oktober 2019 10:13

How To

De iPad heeft eindelijk een ‘eigen’ besturingssysteem gekregen met de naam iPadOS. Het is – natuurlijk – gebaseerd op iOS 13, maar kent wat extra’s die zorgen voor optimaal gebruik van het grotere scherm. Zo kun je er nu moeiteloos widgets op kwijt, bijvoorbeeld.

Toegegeven: of je widgets écht nodig hebt op het scherm van je iPad laten we wijselijk in het midden. Voorheen zag je ze door vanaf het beginscherm naar rechts te vegen. Keurig op een rijtje, dat bovendien in volgorde aanpasbaar was. En is, daarover straks meer. Echter: als je in iPadOS je scherm horizontaal houdt, zie je de widgets ook aan de linkerkant. Je kunt kiezen of ze daar vast blijven staan, of dat je ze weg kunt vegen. Dat regel je door in de lijst met widgets helemaal naar beneden te gaan (kwestie van naar boven vegen tot je niet verder meer kunt). Tik dan op Wijzig. In het paneel dat daarop opent zie een schakelaar achter Houd op beginscherm. Zet je deze aan, dan wordt de widgetkolom vastgezet. Zet je de schakelaar uit, dan kun je de widgets wegvegen. Overigens leidt het wegvegen van de widgetlijst niet tot meer pictogrammen in beeld; ze worden simpelweg wat verder uit elkaar gezet. Ook is het eigenlijk raar dat de widgets alléén op het eerste scherm zichtbaar zijn. Het was mooier geweest als ze op alle schermen getoond werden. Nou ja, misschien is dat dan weer iets voor de volgende versie van het ‘nieuwe’ besturingssysteem voor de iPad!

Kies ervoor of je de widgets in iPadOS vast zet, of wegveegbaar maakt

Aanpassen

Wat in ieder geval gebleven is, is de mogelijkheid tot aanpassen van de widgets die je wilt zien. Nieuw is een favorietenlijst. Dat zijn widgets die altijd bovenaan komen te staan. Je kunt meerdere widgets toevoegen aan de favorietenlijst door geactiveerde exemplaren bij het grijze driestreepsknopje beet te pakken en naar de favorietenlijst te slepen. Bedenk daarbij wel dat sommige widgets meer ruimte innemen dan anderen. Hoeveel je dus precies ‘altijd’ in beeld te zien krijgt – ondanks het feit dat je ze toegevoegd hebt aan die favorieten – is dus even afwachten.

Widgets toevoegen

Heel veel apps beschikken ook over een meegeleverde widget. Welke apps dat precies zijn zie je ook in het aanpassingspaneel. Onder het kopje Meer widgets vind je een lijst met apps; door op het groene plusje ervoor te klikken voeg je ze toe aan de zichtbare widgets. Verplaatsen in de lijst met getoonde widgets kan weer met de streepjesknop. Wil je een widget niet meer zien, tik dan op de rode min ervoor. Overigens zul je zien dat sommige widgets niet helemaal meer passen. In iOS 12 was de beschikbare breedte voor een widget groter dan in iPadOS. App-makers moeten hun apps (of beter: de bijbehorende widgets) dus opnieuw mooi passend maken en dat is in nog lang niet alle gevallen gebeurd.

Widgets zijn standaard zichtbaar in iPadOS als je je iPad horizontaal houdt

0 Reactie(s) op: Werken met widgets op je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.