Webwereld opent lezersdatabase

© CIDimport

Webwereld opent lezersdatabase

Geplaatst: 1 april 2011 - 03:33

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

Webwereld spreekt zich uit voor openheid op internet. De ict-nieuwssite legt een open database aan waarin alle lezers zich moeten registreren met hun echte naam, pasfoto en vingerafdrukken.

“We gaan voor transparantie, voor integriteit”, zegt hoofdredacteur Tom Sanders. Hij legt uit dat anoniem reageren niet meer van deze tijd is, omdat het helaas maar al te vaak leidt tot het zogeheten trolling. “Wij weten van sommige van onze commenters dat ze dubbele accounts hebben, om hun eigen reacties bij te vallen of om andere community-leden aan te vallen.”

Integer, saamhorig

Daar komt nu een einde aan. Webwereld trekt de eigen integriteit door naar de lezers en gaat voluit voor saamhorigheid en transparantie. “We doen dit in het algemeen belang, en voor de wetenschap.” De praktijk wijst namelijk uit dat reageren op artikelen én op reacties van andere lezers naar een hoger niveau gaat als posts op naam gebeuren. “Op échte naam dus.”

Waardeloze meningen krijgen zo waarde. Bovendien krijgen reageerders straks ook te zien welke andere lezers hun reacties hebben gewaardeerd met een plusje, of helaas beoordeeld met een minnetje. Vervolgens kunnen mensen elkaar daar open en eerlijk op aanspreken.

Webwereld breidt de eigen website hiervoor ook uit met speciale functionaliteit die de registratie vergemakkelijkt. “Die nieuwe module voor de gebruikersprofielen is helaas nog niet helemaal af”, bekent hoofdredacteur Sanders. “Maar we willen zo snel mogelijk beginnen.” Dus roept hij lezers alvast op om hun pasfoto en echte naam te mailen aan de redactie.

Win een iPad 2

“De eerste 100 mensen die zich op die zich nu al aanmelden via de tijdelijke mailmethode maken kans op een iPad 2.” Webwereld heeft nog overwogen om opnieuw OV-chipkaartreaders uit te loven, maar daar is toch vanaf gezien. Uitgever IDG is nu in gesprek met OV-chipkaartbeheerder TLS om de gebruikersdatabase van Webwereld te koppelen aan de elektronische reispas. Gebruikers kunnen dan ook bij Webwereld inchecken, overigens zonder dat daarvoor een incheckpaal nodig is.

De database met de vernieuwde, open gebruikersprofielen zal niet alleen in naam open zijn. De redactie maakt de dataverzameling ook van buitenaf toegankelijk, bewust. “Informatie wil immers vrij zijn”, licht hoofdredacteur Sanders toe. De al bestaande registratiedatabase wordt nu uitgebreid met extra records voor ware namen, pasfoto’s en vingerafdrukken. Zodra dat werk is afgerond, zal dit systeem beschikbaar zijn via openbrother.webwereld.nl met de inlog admin (gebruikersnaam), admin (wachtwoord).

iPhone, Android en iPad

De mobiele functionaliteit van de nog in ontwikkeling zijnde registratiemodule heeft voorrang gekregen en is al wel af. Gebruikers van een iPhone, Android-telefoon of iPad kunnen de touch-mogelijkheden van hun mobiele apparaat gebruiken om hun vingerafdrukken alvast door te geven aan Webwereld. Zij moeten daarvoor hun vingers één voor één op het onderstaande vlak plaatsen. Dat touch-scanvlak direct onder deze alinea is gemaakt in html5 en alleen zichtbaar op een iPhone (met iOS 4.4), Android-telefoon (2.4 of hoger) of iPad (wederom met iOS 4.4).

Op een later tijdstip wordt deze functionaliteit nog uitgebreid voor registratie door middel van webcams en camera’s in smartphones en tablets. Gebruikersgemak staat daarbij voorop. De foto-invoer gebeurt volautomatisch: Webwereld.nl maakt om de paar minuten een foto van bezoekers en voegt die toe aan de database met gebruikersgegevens. “Helaas valt de iPad 1 dan buiten de boot, ja.”

Steun van Bits of Freedom

De belangrijkste steun voor onze visionaire strategie krijgen we van de kritische burgerrechtenorganistatie Bits of Freedom (BoF). Ot van Daalen, directeur van BoF:

"Webwereld heeft zich de afgelopen jaren een voorloper op internetontwikkelingen getoond, in daad en woord. Ook nu maakt ze die reputatie meer dan waar. Met deze innovatieve dienst voor geeft ze een moderne invulling aan het Nederlandse begrip gezelligheid en tilt ze het reaguursysteem naar een hoger plan. Het draagt bij aan saamhorigheid, feitelijke juistheid, eerlijkheid en integriteit op internetfora. Dat zijn belangrijke waarden in een democratie. Bits of Freedom gooit haar eigen website binnenkort ook op de schop en zal zich zeker laten inspireren door deze spannende stap!"

Politieke bijval

Verder wordt Webwereld enthousiast gesteund door machtige 'heren in Den Haag' en leiders in het land. We hebben ons initiatief ook aangekaart bij belanghebbenden en voorstanders van openheid. Daaronder minister-president Mark Rutte die ‘Het Nieuwe Open Zijn’ aanprijst en er zelf meteen aan meedoet. Hij heeft zijn account met schuilnaam al aangepast om ook online bij Webwereld zichzelf te kunnen zijn.

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is eveneens ingenomen met de vergrote openheid van Webwereld. Hij pleit al jaren voor meer openheid op internet, wat de samenleving juist socialer zal maken. Zo kwam hij in 2006 al met het idee van een internet-sofinummer. Wolfsen heeft nu dan ook direct zijn vingerafdrukken afgegeven aan Webwereld. “Die zijn immers toch niet persoonlijk”, aldus de burgervader.

Ook vice-premier Maxime Verhagen, die al jaren onder eigen naam Twittert, is positief. Hij maakt zich hard voor openheid en heeft juist daarom vorig jaar al zijn open iPhone erdoor gedrukt bij de it-afdeling van de Rijksoverheid. Eerder is hij ook al van overheidswege gedwarsboomd in zijn openheid over regeringszaken. “Maar dat was een vorig kabinet”, reageert hij opgelucht.

Grensoverschrijdend

Deze actie van Webwereld staat zeker niet op zichzelf en overstijgt ook de grenzen van Nederland. Zo schaart de redactie zich nu bij het initiatief Free Open Press (FOP, niet te verwarren met de Amerikaanse vakbond Fraternal Order of Police). Verder heeft Webwereld contact opgenomen met vertrekkend Google-ceo Eric Schmidt en voert met hem nu gesprekken over een vergaande, internationale samenwerking voor volledige openheid.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten