Wat is de beste manier om je mobiele apparaten op te laden?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 19 april 2013 11:04

iPad

Je gaat op reis en bent je koffers aan het inpakken. Je hebt de opladers van je smartphone en laptop al in je tas gepropt, maar de oplader van je tablet is nergens te bekennen. Je vraagt je ook af of je misschien een extra oplader voor je laptop moet meenemen - gewoon, voor het geval dat.

Grote kans dat je jezelf dan afvraagt: “Moet ik ze echt allemaal bij me hebben? Heb ik aan één of twee opladers niet genoeg?” Hmmm, daar zeg je me wat… Je kunt tegenwoordig immers de meeste telefoons en tablets opladen met een usb-kabel, een stroomadapter en een bron van elektriciteit.

We hebben de mensen van ons testlab eens gevraagd om uit te zoeken of telefoon- en tabletopladers (adapters) even goed functioneren wanneer je ze voor een niet-bijbehorend apparaat gebruikt. Dit zijn hun bevindingen.

Snel opladen

Om er achter te komen wat de snelste manier is om een smartphone of tablet op te laden, hebben we getest hoe lang het duurt om van elk soort apparaat twee stuks op te laden (de geteste telefoons waren een iPhone 5 en een Samsung Galaxy S III, en voor de tablets grepen we naar een iPad 4 en een Samsung Galaxy Note 10.1).

In onze test hebben we verschillende energiebronnen gebruikt. Zo hebben we de toestellen opgeladen met de oplader die oorspronkelijk met de telefoon of tablet wordt meegeleverd, maar ook via de usb-poorten van een Mac en een Windows 7-laptop.

We hebben ook de twee telefoons opgeladen met de oplader die bij de andere telefoon hoort en we hebben hetzelfde gedaan met de tablets. Dit om eens te kijken hoe lang het duurde tot ze volledig waren opgeladen.

En de winnaar is…

Over het algemeen is de oplaadtijd het kortst wanneer je de oplader gebruikt die bij je telefoon of tablet hoort. Voor drie van de vier apparaten die we getest hebben, werkte de oplader het snelst – vaak met een aanzienlijke marge – wanneer deze gebruikt werd om zijn bijbehorende apparaat op te laden.

De enige uitzondering was de Samsung Galaxy S III. Het verschil tussen de oplaadtijd met zijn eigen oplader en die van de iPhone 5 was zo klein dat het lab het vrijwel gelijk spel noemde.

Het verbaasde ons hoe lang het duurde om sommige apparaten op te laden met een niet-bijbehorende oplader. Zo duurde het 19 uur en 13 minuten om de iPad 4 op te laden met de oplader die bij de Samsung-tablet geleverd werd – dat is meer dan drie keer zo lang als met zijn eigen oplader.

Het resultaat: Als je zonder al je originele opladers op reis gaat, kan het dus zijn dat je erg lang moeten wachten voordat je telefoon of tablet volledig is opgeladen.

Al deze telefoons en tablets hebben schakelaars die het aangesloten apparaat detecteren. Als het niet hun eigen apparaat is, laten ze simpelweg minder stroom door om te voorkomen dat het apparaat beschadigd raakt. Dat is misschien een verstandige voorzorgsmaatregel, maar wel vervelend voor de eigenaar die een zware lading voedingen moet meesjouwen.

Gebruik geen telefoonoplader voor je tablet

Ben je geneigd om je iPad op te laden met de oplader van je iPhone? Ga je gang, maar alleen als je 10 tot 15 uur niks te doen hebt. We hebben opladers die ontworpen zijn voor telefoons gebruikt om tablets op te laden, en andersom. De telefoons werden met de tabletopladers prima opgeladen, maar de tablets reageerden niet goed op de telefoonopladers.

De Samsung Note 10.1 presteerde het slechtste – het duurde maar liefst 15 uur en 29 minuten om deze op te laden met de oplader van de Samsung Galaxy S III. Maar de iPad deed het met een oplaadtijd van meer dan 10 uur met de iPhone 5-oplader niet veel beter.

Het grootste probleem is simpelweg de hoeveelheid stroom die beschikbaar is. Terwijl de iPad-oplader een forse 2100mAh aan stroom levert, kan de iPhone-oplader slechts 1000mAh-leveren. Het lukt uiteindelijk wel, maar je hebt er veel geduld voor nodig.

Niet alle usb-poorten zijn gelijk geschapen

Als het gaat om het opladen van een telefoon of tablet via een usb-poort, dan presteren niet alle usb-poorten even goed. We hebben onze telefoons en tablets opgeladen via de usb-poorten van een Windows-laptop (een Lenovo ThinkPad Twist S230u) en een MacBook Air – en merkten dat onze mobiele apparaten over het algemeen vrij langzaam werden opgeladen.

Het duurde meer dan 5 uur om de geteste Samsung Galaxy S III via de laptops op te laden, terwijl de oplaadtijd van de iPhone 5 tussen de 2 en 3 uur lag. Dat komt doordat de iPhone 5 een kleinere batterij heeft dan de Galaxy S III (1400mAh versus 2100mAh). Windows gaf aan dat beide apparaten bij het opladen 500mAh aan stroom wegnamen.

Deze situatie werd ingewikkelder met de tablets, die veel energie nodig hebben. Het duurde slechts 6 uur om de iPad volledig op te laden via de usb-poort van de MacBook Air, maar met de usb-poort van de Lenovo ThinkPad duurde dit meer dan 25 uur.

Dat komt doordat telefoons en tablets van Apple meer stroom kunnen verzoeken (tot 1100mAh) van de usb-poorten van Apple-apparaten. Dit slimme trucje werkt echter alleen met Apple-producten: De Samsung Note 10.1 werd via dezelfde usb-poort in 15 uur volledig opgeladen.

Laptop-poorten met usb 2.0 kunnen 500mAh leveren (met usb 3.0 wordt dit verhoogd naar 900mAh), maar alleen wanneer het apparaat hierom vraagt. Anders leveren ze zo’n 100mAh om ervoor te zorgen dat het apparaat niet overbelast raakt. De snellere oplaadfunctie is op een aantal nieuwere pc’s beschikbaar en wordt meestal een ‘high-current’ usb-poort genoemd. Kijk in de handleiding van je laptop om te zien welke usb-apparaten eventueel deze functie bieden en hoe je een poort met hoge spanning kunt identificeren.

Tenzij je alleen apparaten van Apple gebruikt, is het onverstandig om te vertrouwen op de usb-poorten van je laptop om binnen een redelijke tijd je mobiele apparaten op te laden. Het lukt prima als je de bijbehorende oplader van je apparaat niet ter beschikking hebt, maar het zal lang duren.

Gebruik de bijbehorende oplader

Onze tests tonen aan dat de oplaadtijd het kortst is wanneer je de oplader gebruikt die bij je apparaat hoort. Maar als je er slechts één mee wilt nemen om zowel je iPhone als je iPad op te laden, kies dan voor de krachtigere iPad-oplader in plaats van de zwakkere oplader van de iPhone.

Gebruik voor andere apparaten een oplader die door de fabrikant getest en goedgekeurd is voor jouw specifieke mobiele apparaat. De meeste fabrikanten van opladers hebben een compatibiliteitslijst voor hun producten.

Een aantal nieuwe technologieën die eraan staan te komen, zouden het proces nog een stuk kunnen versnellen. Zo kondigde Qualcomm onlangs de nieuwe Quick Charge 2.0 standaard aan, waarmee de oplader een flinke 4000mA aan stroom kan leveren. Om deze technologie te gebruiken zal je wel met een speciale oplader en een telefoon of tablet die de standaard ondersteunt moeten werken.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door Richard Baguley (@RBaguley). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

9 Reactie(s) op: Wat is de beste manier om je mobiele apparaten op te laden?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 oktober 2013 21:49 Anoniem
  Hoe laad je en waarmee hebben jullie die iPhone 5 opgeladen in jullie test om niet toebehorende kabels te gebruiken want volgens mij past er niks op mijn iphone
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2013 10:25 Anoniem
  Hey,
  Maar wat is nou de beste en veiligste manier voor je batterij om op te laden? Als de batterij bijna leeg is?…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 mei 2014 08:49 mjboele
  Hey,
  Dit is ook handig, hier kan je ook iPhone 5 1,5x mee opladen!
  http://www.s-charger.nl/mobiele-oplader.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 augustus 2014 13:30 Anoniem
  de oplader van mijn tablet levert 2A, die van mijn telefoon0.750MAh. Toch laadt de tablet sneller op met die van de telefoon. Rara
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 08:35 Anoniem
  Immigration …the time to read or check out the content or sites we have linked to below the… ecdeccdefkacdefb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 08:35 Anoniem
  Im grateful for the blog article.Much thanks again. Cool. ddekgkdkdcdbaekb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 december 2014 08:36 Anoniem
  I was suggested this blog by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks! eeddcfbbkfaggdeb
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2015 15:23 Anoniem
  Dank, wat een informatief stuk!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 februari 2015 23:39 Anoniem
  Ik moet poepen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.