Waarom Microsoft de grote pc-makers passeert

Door: Jasper Bakker | 19 juni 2012 14:58

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Microsoft komt met eigen tablets; met ARM- én ook Intel-chips. Niet alleen de iPad wordt beconcurreerd, maar ook de Windows-tablets van pc-partners.

Microsoft neemt het heft in eigen handen voor de Windows-tabletmarkt. Waar het bedrijf ruim twaalf jaar geleden al de tablettoekomst voorzag en aankondigde, is het er in al die jaren niet in geslaagd die visie te realiseren. Niet samen met het veelgeprezen ecosysteem van hardwarepartners dat het standaard Windows-platform neemt en daar dan met computerontwerpen kan differentiëren en innoveren. In theorie dan.

Al 12 jaar niet gelukt

Want sinds toenmalige Microsoft-ceo Bill Gates in 2000 op tech-beurs Comdex de tablettoekomst heeft voorgespiegeld, is het er niet van gekomen. Niet tot aartsrivaal Apple in 2010 de iPad onthulde. De Mac-maker is gelukt wat het grote Microsoft met zijn vele pc-partners maar niet voor elkaar heeft gekregen. Juist door die grootte van Microsoft en de afhankelijkheid van computerproducenten?

Onderzoeksbureau Gartner velt nu een hard oordeel over de net onthulde Surface-tablets van Microsoft. Niet de apparaten zelf worden neergesabeld, maar wel de vertrouwde Windows-partners. “Dit is een echte strategieverandering [voor Microsoft – red.], en het is zeker een motie van wantrouwen voor de partners”, zegt Gartner-analist Michael Gartenberg tegen techmagazine Wired. Het is een totale omslag voor de softwareproducent, tweet hij.

Wederzijds in de steek

Op zich is die omslag niet verwonderlijk, want Microsoft kan toch niet geheel vertrouwen op die trouwe pc-partners. En vice versa. Dat is herhaaldelijk al gebleken. De belangen zijn immers grotendeels hetzelfde, maar niet volledig. Microsoft wil zijn platform overal hebben, op uiteenlopende apparaten. De computermakers willen geld verdienen in een markt met zeer lage marges, dus met maar weinig ruimte voor experimenten.

HP bijvoorbeeld, heeft Webwereld twee jaar terug verteld dat het zijn Windows-tablet al twee jaar af had. Alleen was de tijd nog niet rijp, aldus de pc-maker. De onderdelen waren nog te duur, het slankere Windows 7 was nog niet beschikbaar, enzovoorts. De HP Slate zou in 2008 zo’n 1300 tot 1500 dollar hebben gekost, aldus de hardwaremaker in maart 2010. Net twee maanden nadat Microsoft-ceo Steve Ballmer trots die dunne Windows-tablet showde, krap drie weken vóór Apple’s onthulling van de iPad.

Probleem 2: Windows

Grootschalig investeren door componenten massaal in te kopen – tegen een lagere bulkprijs – had HP’s prijsprobleem kunnen oplossen. Maar wie steekt er dat geld in? Microsoft kan niet zomaar een enkele partner bevoordelen met zo’n subsidie, en een computermaker waagt die gok kennelijk niet op eigen houtje (lees: budget). Bovendien is er nog het probleem van Windows zelf.

0 Reactie(s) op: Waarom Microsoft de grote pc-makers passeert

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.