Verzamel, deel en synchroniseer al je muziek met Syncios

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 mei 2016 07:21

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Veel mensen vinden iTunes log, opdringerig en niet gebruiksvriendelijk. De meeste bezitters van een iPhone of iPad denken dat ze het programma nodig hebben voor het overhevelen van mediabestanden naar en vanaf hun toestel. maar er bestaan genoeg alternatieven, voor iOS én Android. Zoals Syncios.

Tip 01: Syncios

Het is voor externe partijen behoorlijk lastig om een programma te ontwikkelen dat in staat is om met een iPhone of iPad te communiceren. Het ontwerp van iOS is namelijk erg gesloten. Toch is het sommige ontwikkelaars gelukt om het mobiele besturingssysteem van Apple bloot te leggen en een synchronisatieprogramma te fabriceren. Lees ook: 8 slimme iTunes-functies die je nog niet kent.

Een voorbeeld hiervan is Syncios. Belangrijk om te weten is dat dit programma gedeeltelijk met iTunes samenwerkt. Om die reden is het verstandig om iTunes niet van je computer te verwijderen. Overigens is het niet nodig om Apples mediaprogramma te gebruiken, dus je hebt er verder geen omkijken naar. Na de installatie start je Syncios op. Tijdens het gebruik van de software verschijnt er soms een pop-upscherm in beeld met het verzoek om over te stappen naar de betaalde versie. Dit venster klik je weg, aangezien de gratis editie voldoende functies kent. Syncios is helaas niet in een Nederlandse vertaling beschikbaar.

Tip 01 Syncios functioneert alleen correct als iTunes op je computer is geïnstalleerd.

Tip 02: Verbinden met pc

Voordat je met het iTunes-alternatief aan de slag gaat, verbind je de iPhone of iPad eerst met de computer. Als je een recente iPhone of iPad gebruikt, heb je hiervoor een kabel met een Lightning-connector nodig. Apple levert die altijd standaard bij het toestel mee. Gebruik je nog een iPhone 4s, iPad 3 of ouder toestel? In dat geval doe je een beroep op een kabel met de 30-pins-connector. De koppeling met de pc vindt altijd via usb plaats. Zodra je het mobiele apparaat correct hebt aangesloten, laat Syncios de inhoud van je iPhone of iPad zien. Je ziet onderaan precies hoeveel opslagruimte muziek, video's, foto's en apps in beslag nemen op het toestel.

Tip 02 Na het aansluiten brengt Syncios razendsnel de inhoud van jouw iPhone of iPad in kaart.

Ook voor Android!

Hoewel we in dit artikel van een iTunes-alternatief spreken, doen we Syncios daar eigenlijk mee tekort. Naast apparaten met iOS kan dit programma namelijk ook overweg met smartphones en tablets die met Android zijn uitgerust. De functionaliteit komt grotendeels overeen. Sluit een mobiel apparaat van pakweg Samsung, LG, Sony of HTC op je pc aan en organiseer naar wens alle mediabestanden. De stappen van iedere functie zijn grotendeels hetzelfde zoals is beschreven in dit artikel. In vergelijking met iOS zijn de mogelijkheden voor Android wel iets beperkter. Zo kun je bijvoorbeeld geen back-up maken van aantekeningen, e-books en berichten.

Tip 03: Muziek toevoegen

Staat je pc vol met muziek en wil je wat albums naar je Apple-apparaat overhevelen? Klik aan de linkerkant in het menu op Media. Het programma laat nu alle muziekbestanden zien die op je iPhone of iPad aanwezig zijn. Wanneer je extra liedjes aan de mobiele catalogus wilt toevoegen, klik je bovenaan op Import. Blader naar de juiste locatie en selecteer alle nummers van een muziekalbum. Bevestig vervolgens met Openen. Syncios begint meteen met synchroniseren.

Het is verstandig om tijdens de synchronisatie het Apple-apparaat niet te gebruiken. Gebruik verder altijd audioformaten die compatibel zijn met je iPhone of iPad, zoals mp3, wav, aiff en aac. Open na afloop de app Muziek op je toestel om naar de toegevoegde nummers te luisteren. Je kunt er ook voor kiezen om muziek van je toestel te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer je opslagruimte wilt vrijmaken. Klik op Album om de catalogus op muziekalbum te sorteren. Selecteer meerdere liedjes door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en bevestig bovenaan met Delete.

Tip 03 Wijs de gewenste muziekbestanden aan op je pc en zet ze op het Apple-apparaat.

Tip 04: Nieuwe afspeellijst

Je creëert eenvoudig een afspeellijst met je favoriete liedjes. Klik bovenaan op New Playlist en geef de afspeellijst een logische naam. Nadat je de lijst via OK hebt toegevoegd, zie je binnen enkele ogenblikken in het rechterdeelvenster de naam hiervan verschijnen. Je hoeft nu alleen nog maar muziek toe te voegen. Selecteer eerst alle gewenste liedjes door de Ctrl-toets ingedrukt te houden. Klik vervolgens ergens binnen het programmavenster met de rechtermuisknop. Via Add to Playlist kies je in het overzicht de afspeellijst die je zojuist hebt aangemaakt. Syncios synchroniseert de afspeellijst nu met je iPhone of iPad.

Tip 04 Ook voor het aanmaken van verse afspeellijsten heb je voortaan geen iTunes meer nodig.

Tip 05: Back-up foto's

Met een iPhone op zak heb je altijd een goede camera bij de hand. Hierdoor maak je van leuke momenten foto's en filmpjes. Het gevolg is dat het opslaggeheugen snel gevuld is met dierbare herinneringen die je liever niet kwijtraakt. Het is daarom slim om regelmatig een back-up van alle kiekjes en filmpjes te maken. Hiermee maak je meteen weer ruimte vrij voor nieuw materiaal. Klik in het menu aan de linkerkant op Photos. Alle mappen verschijnen in beeld. Je opent de inhoud van een map door erop te dubbelklikken. Van foto's verschijnen er miniaturen in beeld.

Bij video's is dat helaas niet het geval, al is het wel mogelijk om een filmpje af te spelen. Klik op de gewenste bestanden, terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt. Je kunt ook alle bestanden van een map selecteren door bovenaan naast Album List op het kleine vierkantje te klikken. Via Export en Browse wijs je een opslaglocatie op de pc aan. Je selecteert overigens ook probleemloos een netwerklocatie, bijvoorbeeld een map op je NAS. In dat geval vul je de juiste inloggegevens van het netwerkapparaat in. Klik achtereenvolgens op OK en Export om de bestanden over te zetten. Zodra je de back-up succesvol hebt afgerond, wis je de foto- en videobestanden desgewenst van het toestel. Je selecteert hiervoor de betreffende foto's en filmpjes, waarna je bevestigt met Delete.

Tip 05 Stel dierbare herinneringen veilig door een back-up op je pc of NAS te bewaren.

1 Reactie(s) op: Verzamel, deel en synchroniseer al je muziek met Syncios

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 mei 2016 09:35 jas7812
  Het is misschien goed om te vermelden dat Apple iTunes ook steeds gebruikersvriendelijker maakt. De nieuwste versie heeft een soberder uiterlijk en een handige sidebar.

  bron: http://gratismuziekdownload.nl/nieuws/nieuwe-versie-van-itunes-nu-beschikbaar/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.