Je oude iPad voor op de wc

Door: Martin Gijzemijter Gijzemijter | 28 november 2019 10:34

How To

In dit artikel schrijven wat je allemaal kunt doen met een oude (of goedkope nieuwe) tablet. Er zijn mensen die zeggen dat een oude tablet zo waardeloos is dat je hem net zo goed door het toilet kunt spoelen. Dat vinden wij wat ver gaan, maar stiekem vinden we het toilet wel een ideale ruimte om je tablet nieuw leven in te blazen!

We zullen er niet omheen draaien: het is natuurlijk belachelijk decadent om een tablet op te hangen in je toilet. De toepassing die we bedacht hebben is dan ook niet bloedserieus, maar zal wel zorgen voor hilariteit. Door leuke eenvoudige spelletjes te installeren op de tablet, maak je van het toilet namelijk een heuse arena waarin bezoekers het tegen elkaar kunnen opnemen: een Toilet Entertainment Center (TEC) Daarbij moet je echter wel met wat zaken rekening houden …

01 Bevestiging

In eerdere artikelen van Computer!Totaal waarin we aandacht besteedden aan het gebruiken van een (oude) tablet, hebben we de tablet eigenlijk altijd zonder ingewikkelde accessoires opgehangen. In theorie zou je dat ook nu kunnen doen, de 3M Command Bevestigingsstrips die we eerder hebben besproken (en die online, maar ook in de doe-het-zelf zaak eenvoudig verkrijgbaar zijn) werken in principe weer gewoon. Het toilet is echter een kleine ruimte waar men regelmatig in en uit loopt, waardoor de kans groter is dat er tegen de tablet aangestoten wordt. Command Strips zijn sterk, maar – zeker als het toilet in een natte ruimte staat – de hogere vochtigheidsgraad in de ruimte kan van invloed zijn op de plakkracht. Plus: je wilt de tablet makkelijk van de muur kunnen halen. Om hem schoon te maken, en ook om hem op te kunnen laden. Want de kans dat er een stopcontact vlak bij het toilet zit is niet al te groot.

We raden je in dit geval dan ook aan om een wall mount te kiezen. Zo’n houder kost je niet direct een fortuin, in discount-winkels vind je ze vaak al voor minder dan tien euro. Heb je wat meer geld hiervoor over, dan kun je speciale toilet mounts kopen, zoals de CTA Digital Wall Mount, waarvoor je geen schroefje hoeft te gebruiken, behalve voor het bevestigen van de toiletrolhouder zelf dan. Wat je ook kiest, zorg dat je de tablet makkelijk plaatst en weer losmaakt.

Bevestiging kan heel eenvoudig, maar ook heel spectaculair, zoals met de CTA Digital Wall Mount, als je daar een paar tientjes voor over hebt.

02 Bescherming

Naast een houder, raden we ook aan om de tablet te beschermen met een hoes. Dit hoeft wederom maar een paar euro te kosten bij de juiste winkel. De reden hiervoor is niet alleen het mogelijke valgevaar als je hem uit de houder haalt, maar ook alle andere activiteiten die in een toiletruimte kunnen plaatsvinden. Denk aan water dat opspat vanuit het fonteintje, maar ook aan de allerjongsten onder ons die wat minder capabel zijn op het gebied van sanitaire zaken. Het zou zonde zijn als je tablet net een paar dagen hangt en je kunt hem alsnog weg moet gooien omdat hij is bezweken als gevolg van waterschade of schade door andere vloeistoffen. Een eenvoudige screenprotector is ook zeker aan te bevelen. Je hoeft je oude tablet natuurlijk niet tot de tanden toe te bewapenen met beschermingsmiddelen, maar een klein extra laagje bescherming raden we toch wel aan.

Geef een paar euro uit aan een beschermhoesje, dat voorkomt een hoop ellende.

Schoonmaak

Tja, we moeten het er toch even over hebben: in het dagelijks leven is niet iedereen hygiënisch. Als het goed is bedienen je toiletgasten de tablet voornamelijk als ze op het toilet zitten, maar daarvoor hebben ze eerst de deurklink aangeraakt, en als die is aangeraakt door iemand die z’n handen niet heeft gewassen … tja. Het is bekend dat er op smartphones tien keer zoveel bacteriën zitten als op wc-brillen, maar we hoeven die twee statistieken dus niet te combineren op ons Toilet Entertainment Centrum. Belangrijk is om het apparaat met regelmaat even schoon te maken. Doe dat niet met een natte handdoek of een schoonmaakdoekje met alcohol. Koop (wederom voor een paar euro) een doekje of pakje doekjes dat hier speciaal voor bedoeld is. Je kunt het natuurlijk ook naast de tablet hangen of leggen, zodat je gasten hem zelf kunnen schoonmaken (maar ga er nooit van uit dat ze dat doen).

Koop schoonmaakdoekjes om de tablet regelmatig even te reinigen, het blijft een toilet.

03 Appkeuze

Wanneer je de basismaatregelen hebt getroffen, is het belangrijk om de juiste apps te installeren. Je kunt natuurlijk Netflix op je Toilet Entertainment Center installeren, maar houd er dan wel rekening mee dat de gemiddelde toilettijd zal toenemen van een paar minuten tot minstens drie kwartier. Ook qua games is het van groot belang dat je titels kiest die zich lenen voor een kort en snel spelletje. Adventures en RTS-games zijn wat dat betreft direct uitgesloten, en turn-based strategiespellen als Civilization VI en Boom Beach of Clash of Clans raden we eveneens niet aan. Games die zich perfect lenen voor dit doeleinde zijn titels zoals Flappy Bird (al bestaat die niet meer, er zijn nog veel alternatieven) waarbij je in relatief korte tijd zoveel mogelijk punten moet verzamelen, en waarbij je uiteindelijk een score krijgt die je met anderen kunt vergelijken. In theorie is Candy Crush ook zo’n spel, maar als je dit spel op je TEC zet, brengen je dierbaren vast ook vrij veel tijd op het toilet door. De snelste manier om dergelijke games te vinden, is door in Google te zoeken op ‘addictive games with high scores’. Je vindt dan vanzelf diverse hitlijsten waarin de beste games besproken worden. We zetten straks nog even drie van onze favorieten voor je op een rij.

Denk goed na over welke spellen je installeert op je tablet. Candy Crush wil je absoluut niet!

04 Tijd beperken

Zo’n verslavend entertainmentcentrum in je toilet is natuurlijk leuk, maar er zijn momenten dat het totaal niet uitkomt. Bijvoorbeeld ’s ochtends, als iedereen zich aan het klaarmaken is voor school of werk. Daar kun je natuurlijk duidelijke afspraken over maken, maar je vindt het vast zelf ook erg verleidelijk om dat spelletje nog even te spelen, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is. De instellingen voor ‘Ouderlijk toezicht’ (Parental Controls) komen daarbij prima van pas. In iOS kun je dat eenvoudig instellen door in Instellingen te gaan naar Schermtijd en vervolgens aan te geven welke tijd een apparaatvrije tijd is. Op die tijdstippen mag het apparaat niet gebruikt worden (tenzij je de code weet). Je kunt ook een maximale gebruiksduur per app opgeven, zodat je voorkomt dat mensen drie uur lang op de pot verblijven omdat het er zo leuk is. In Android kun je nog wat verder gaan, bijvoorbeeld met de gratis app Kids Place. Hiermee geef je precies aan welke apps er wel en niet gebruikt mogen worden, hoelang en ook door wie. De app kan zonder de hoofdcode niet worden afgesloten, dus zo kun je ook voorkomen dat men op internet gaat zitten surfen op je game-tablet.

Webcam

Het is eigenlijk te erg voor woorden dat we dit advies moeten geven, maar dat is wel de wereld waar we tegenwoordig in leven. Voor de meeste spelletjes hoeft je tablet niet verbonden te zijn met internet, maar als dat wel het geval is (bijvoorbeeld omdat je op het toilet ook wilt kunnen Netflixen) dan loop je natuurlijk het risico dat je een keer gehackt wordt. Dat is er altijd, maar in dit geval is het extra saillant, omdat je niet wilt dat hackers de controle krijgen over een camera in je tablet. Het is daarom altijd verstandig om de camera van je tablet af te plakken met een sticker of een stukje duct tape. Een klein rond stickertje in de kleur van je tablet heeft wat ons betreft de voorkeur, dan ziet het er ook niet zo raar uit. We zeggen erbij: de kans is natuurlijk klein dat het gebeurt, maar gezien de mogelijke gevolgen wil je dit volledig uitsluiten.

Vergeet niet om de camera van je tablet af te plakken. Gewoon voor de zekerheid.

05 Tetris

Het eerste spelletje dat we aanbevelen is een regelrechte klassieker, waarvan we durven te beweren dat vrijwel iedereen het wel eens heeft gespeeld: Tetris! In deze gratis app van Electronic Arts (beschikbaar voor iOS en Android) draait alles nog steeds om het opstapelen en in elkaar passen van neervallende blokken, maar dan wel met een enorme visuele upgrate. En met leuke extra opties, zoals een marathonmodus en een uitgebreide Galaxy-modus (een levelmodus). Tetris houdt zelf de scores bij en dat kún je individueel doen, maar dan moet iedereen telkens inloggen op z’n eigen Facebook-account en dat vinden we niet zo praktisch. Lees stap 8 over het bijhouden van de scores. Tetris is gaaf, maar we geven er wel direct een waarschuwing bij, omdat het ook een heel erg verslavend spel is (dus kijk ook even goed naar stap 4). Wanneer iemand namelijk erg bedreven is in dit spelletje kan een ‘potje’ Tetris namelijk zomaar een uur duren.

Tetris is na al die jaren nog steeds net zo leuk om te spelen. Een geoefende speler kan er overigens wel lang mee bezig zijn.

06 Pac-Man

Er zijn werkelijk duizenden games in de App Stores van Apple en Android die zich uitstekend lenen voor ons TEC, maar we kunnen het toch niet laten om nóg een klassieker uit te lichten: Pac-Man. Dit spel is niet alleen verslavend, maar heeft ook een grote nostalgische waarde. Zowat iedereen kent het spel en weet hoe het werkt. Er zijn veel versies, wij installeren de versie van Bandai Namco (gratis, Android en iOS). Net als Tetris heeft Pac-Man behoorlijke metamorfose ondergaan. Overigens niet zozeer qua uiterlijk, want de makers zijn behoorlijk trouw gebleven aan het oorspronkelijke ontwerp. De mogelijkheden zijn echter wel flink uitgebreid, met achievements en de mogelijkheden om heuse toernooien te spelen. Voor het doeleinde waarvoor wij de game gebruiken is de gewone modus met high scores perfect. Het enige verschil dat je zult merken met vroeger is dat de app gesponsord is door Red Bull, waardoor je Pac-Man af en toe ‘vleugels’ (extra snelheid) kunt geven. In theorie kun je Pac-Man ook uren spelen, maar het wordt al snel zo moeilijk dat de gemiddelde speler na een kwartiertje toch zal afhaken.

Ook Pac-Man heeft een leuke upgrade gekregen. Net zo verslavend en je bent nog net zo snel af als vroeger.

07 Helix Jump

Tot slot installeren we Helix Jump, een gratis app van de maker Voodoo voor iOS en Andorid. We noemen deze game omdat die even leuk als frustrerend is, vooral omdat het zo moeilijk is en omdat je bij één klein foutje direct game-over bent. Het concept is heel simpel. Er stuitert een bal op een draaischijf. In die draaischijf zit een gat, waardoor de bal naar een lager niveau kan vallen, met daar wederom een draaischijf. Jij bedient de draaischijven en moet ervoor zorgen dat de bal door het gat kan vallen. Soms zijn er gebieden op de draaischijf die de bal niet mag aanraken, soms verdwijnt de hele schijf na één keer stuiteren. Wanneer de bal daardoor niet op de juiste plek terechtkomt ben je direct af en staat je score in beeld. Dit is een ideaal spelletje om snel even kort te spelen. Het is gratis, maar barst wel van de reclame en dat is soms erg irritant.

Superverslavend én frustrerend. Helix Jump is een leuk spel dat je snel even tussendoor speelt.

08 Intercom

We hebben eerder al even aangegeven dat het belangrijk is om spelletjes te kiezen die niet teveel tijd in beslag nemen, om te voorkomen dat mensen uren op de pot blijven zitten (al hebben we ons daar met Tetris zelf niet aan gehouden). Stel nou dat iemand buitensporig lang op het toilet zit en het is de hoogste tijd dat hij/zij eraf komt, dan kun je overwegen om een andere app te gebruiken die we al eens eerder hebben besproken in deze serie: Zello is namelijk een intercom-app die je kunt installeren op twee apparaten (Android of iOS), waarna je een directe intercomverbinding hebt. Zo lang je Zello actief laat staan op de tablet, kun je dus rechtstreeks een boodschap laten horen in het toilet. Toegegeven, het klinkt een klein beetje creepy, maar wanneer je de webcam afplakt zoals we in het kader ‘Webcam’ beschreven, voorkom je direct dat je bezoek ook vreest dat je ze kunt zien.

De intercomfunctie van de app Zello kun je gebruiken om iemand tot de orde te roepen die te lang op het toilet zit.

09 Score bijhouden

Dan natuurlijk de grote vraag: hoe houd je de score bij? Je kunt natuurlijk uitgaan van de eerlijkheid van de spelers en een notitieblokje ophangen. Maar zeker wanneer de belangen wat groter worden (zie stap 10) is valsspelen natuurlijk wel heel erg aantrekkelijk. Veel apps houden zelf bij wat de highscores zijn. In dat geval hoeft de persoon in kwestie alleen nog maar te bewijzen dat de score daadwerkelijk door hem/haar is behaald. De makkelijkste manier om dat te doen is door even een screenshot te maken van het spel of een foto van het scherm van de tablet (denk om de reflectie, niemand wil je op de pot zien zitten in de weerspiegeling van het scherm).

Wanneer je een WhatsApp- of Facebook Messenger-groep aanmaakt voor je TEC, kun je daar eenvoudig het screenshot of de foto naartoe sturen wanneer je een highscore of een bepaalde achievement hebt behaald. Naast de tablet hang je dan alsnog gewoon een lijstje waarop de scores ingevuld kunnen worden. Met die scores kan natuurlijk eenvoudig geknoeid worden, maar met de bewijslast (foto/screenshot) niet.

Wellicht vind je het wat overdreven om in het toilet een foto van een tablet met score te maken, maar bedenk je dan: is een gametablet in het toilet hangen sowieso niet al een beetje vreemd?

10 En de winnaar?

Het idee voor het Toilet Entertainment Center hebben we bedacht met (zoals de naam al doet vermoeden) entertainment in gedachten. Je zou het echter ook prima kunnen inzetten voor het oplossen van huishoudelijke klusjes. Zo kun je bijvoorbeeld de scorelijst die je bijhoudt elke week ‘resetten’ en een bepaalde prestatie aan de winst koppelen. De winnaar hoeft in elk geval die week het toilet niet schoon te maken. We melden daar direct bij: heel opvoedkundig is dat natuurlijk niet, want je stimuleert er indirect mee dat iemand extra lang op het toilet blijft zitten om maar bovenaan te komen. Dit artikel is dan ook totaal niet opvoedkundig bedoeld, het is simpelweg een leuke manier om de toiletcompetitie (en we spreken uit ervaring: dat wordt een woord dan) extra spannend en de moeite waard te maken. Je hoeft dat natuurlijk niet toe te passen, je kunt er ook gewoon schijt aan hebben.

0 Reactie(s) op: Je oude iPad voor op de wc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.