Tweaks voor Windows 7

Door: Dennis Gandasoebrata | 26 januari 2011 14:22

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Windows 7 is alweer enige tijd op de markt en de nieuwigheid is er inmiddels wel van af. Tijd om uw computer een flinke oppepper te geven. Hoe? Met de nodige tweaks kunt u Windows 7 nog beter, sneller én handiger maken.

1. Het klassieke Start-menu

Bent u inmiddels al uitgekeken op het nieuwe menu Start van Windows 7? Helaas is het standaard niet mogelijk om het klassieke menu, zoals u dat nog kent uit Windows 98 en 2000, te gebruiken. Tijd om daar zelf verandering in te brengen. Met het programma CSMenu kunt u het klassieke Start-menu toevoegen aan Windows 7. Interessant aan deze uitbreiding is dat u zelf kunt bepalen welke menuvariant u gebruikt, want het klassieke menu wordt als extra knop toegevoegd aan het menu Start. Hebt u liever niet twee knoppen in het menu? U kunt het standaardmenu Start van Windows ook volledig vervangen door de klassieke variant, met behulp van het programma StartKiller.

Het klassieke Start-menu, maar nu in Windows 7!

2. Eigen aanmeldscherm

Het is vreemd dat Windows 7 niet voorziet in een mogelijkheid om het aanmeldscherm een eigen uiterlijk te geven, bijvoorbeeld met een eigen foto die u ziet zodra u uw computer inschakelt. Gelukkig zijn er uitbreidingen beschikbaar waarmee u alsnog hetzelfde effect bereikt. Met Logon Changer for Windows 7 kunt u een eigen afbeelding gebruiken. Nadat u het programma hebt gestart, klikt u op de knop Change Logon Screen (in het hoofdvenster) en wijst u het gewenste bestand aan. Zorg ervoor dat dit een jpg-afbeelding met een grootte van maximaal 245 KB is. Klik om Test om de afbeelding te controleren. De afbeelding wordt auto­matisch gecomprimeerd door Logon Changer. Als u ooit weer terug wilt keren naar de oorspronkelijke afbeelding, dan klikt u op Revert to Default Logon Screen.

3. Internet Explorer 9

Standaard wordt Windows 7 geleverd met versie 8 van Internet Explorer. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan Internet Explorer 9. Deze browser biedt veel verbeteringen ten opzichte van de eerdere versies, en het is dan ook de moeite waard om hem te gebruiken. Doordat er hardwareversnelling is ingebouwd, is de nieuwe browser flink sneller dan zijn voorgangers. Daarnaast biedt de browser ondersteuning voor nieuwe webtechnologieën, zoals het steeds populairder wordende HTML 5. Hoewel de browser nog niet is uitgebracht, is er al een representatieve bètaversie beschikbaar die u prima kunt gebruiken voor uw dagelijkse internetactiviteiten.

Het wordt hoog tijd dat Internet Explorer 8 wordt vervangen door Internet Explorer 9.

4. Gratis office-pakket

Veruit de meeste zakelijke Windows-gebruikers werken met Microsoft Office. Betekent dit dat u dit pakket ook op uw thuiscomputers installeert, met behulp van een dure licentie? Nergens voor nodig. Als u OpenOffice op uw computer installeert, hebt u Windows 7 uitgebreid met een volwaardige set office-programma's die nauwelijks onderdoen voor de onderdelen van Microsoft Office. OpenOffice bestaat uit Writer (tegenhanger van Word), Calc (tegenhanger van Excel), Impress (tegenhanger van PowerPoint), Draw (tegenhanger van Photoshop/Paint) en Base (tegenhanger van Access).

5. Alles uitpakken!

In Windows 7 is ook zip-ondersteuning ingebouwd, maar lang niet alle compressieformaten worden erdoor ondersteund. Daar kunt u maar beter snel verandering in brengen, zodat u ook zonder problemen bestanden kunt openen waarvan de naam eindigt met een extensie als tar, gzip, arj of rar. Een goed programma hiervoor is 7-Zip. Dit betreft open-sourcesoftware en het kan dus gratis worden gebruikt.

7-Zip kan allerhande compressieformaten uitpakken. Handig!

0 Reactie(s) op: Tweaks voor Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.