10 manieren om je oude iPad te gebruiken

Door: Robbert Brus | 25 oktober 2016 07:14

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Elk jaar verschijnt er weer een nieuwe iPad die sneller en slimmer is dan de vorige. Miljoenen mensen gaan telkens overstag en kopen de nieuwste versie, ondanks dat de voorganger nog prima te gebruiken is. Wij hebben tien functies op een rij gezet, waarvoor je oude iPad nog prima in te zetten is.

Tussen de eerste iPad en de generaties daarna, zit een enorm verschil. De nieuwere iPads hebben een camera en zijn tot nu toe te updaten naar de nieuwste versie van iOS. Om die reden worden veel apps niet voor de eerste iPad uitgebracht. Soms kun je oudere versies van apps downloaden, zodat de iPad 1 toch in te zetten is als bijvoorbeeld mediaspeler voor in de auto. Lees ook: 10 iPad-problemen die je zelf kunt oplossen.

01 Mediaspeler in de auto

Heb je geen draagbare dvd-speler om de kinderen in de auto mee bezig te houden, maar wel een oude iPad? De iPad is prima geschikt om films af te spelen. Een app als AcePlayer kan bijna ieder bestandstype audio en video opslaan en afspelen. En de meeste universele hoofdsteunhouders voor tablets zijn ook geschikt voor de iPad. Wil je ook een oplader voor in de auto aanschaffen, let dan goed op dat hij genoeg vermogen levert. De iPad heeft iets meer spanning nodig dan een iPhone. Als alles is geïnstalleerd, hebben de kinderen urenlang kijkplezier zonder dat je nog met schijfjes hoeft te rommelen.

Met AcePlayer kun je heel veel verschillende soorten filmbestanden op je iPad afspelen.

02 Jailbreaken voor meer functies

Is de garantie van je iPad verstreken en ben je niet bang om software te installeren die niet is goedgekeurd door Apple, dan kun je overwegen je iPad te jailbreaken. Hiermee krijgt je oude iPad veel meer mogelijkheden: naast de Apple App Store krijg je de app Cydia, een soort zwarte markt voor apps. Als iets niet door Apple wordt goedgekeurd, belandt het vaak bij Cydia. Ook kun je na het jailbreaken de iPad tweaken en dingen aanpassen die voorheen nooit mogelijk waren. Zo vind je in Cydia de app Winterboard, waarmee je het standaardthema en alle pictogrammen van de iPad kunt aanpassen. Een app als iFile biedt je een bestandsbrowser en iCaughtU maakt automatisch foto's zodra een verkeerde logincode wordt ingevoerd. Ook zijn er echte illegale apps te vinden, zoals Popcorn Time dat illegale torrents gebruikt om films te streamen.

Het is moeilijk één jailbreakprogramma aan te wijzen, bij elke update van iOS worden weer nieuwe jailbreaktools geschreven. Op het moment van schrijven is TaiG de meest recente tool.

In Cydia vind je tweaks en apps die nooit toegelaten zouden worden tot de App Store.

03 Retro-spelcomputer

Wie vroeger urenlang met de joystick achter de beeldbuis vastgeplakt zat, kan zijn jeugd herbeleven op de iPad. Gebruik je iOS 6 of 7, of heb je je iPad gejailbreakt, dan kun je de iPad gebruiken als retro-spelcomputer. Dit wordt mogelijk met een zogeheten emulator. De emulator simuleert in dit geval een oude spelcomputer, zodat de zogenoemde roms (de spellen) afgespeeld kunnen worden op de iPad. Je hoeft niet te klungelen met de aanraakbesturing, want de meeste emulators ondersteunen een Nintendo Wii-afstandsbediening of PlayStation 3-controller. Je kunt ze simpelweg via bluetooth koppelen aan de iPad. Op deze website vind je meer informatie over het emuleren en kun je ook emulators downloaden.

Je hoeft niet te rommelen met de besturing, je kunt ook een Nintendo- of PlayStation-controller gebruiken.

04 Mediacenter voor in huis

De tijd dat we op vrijdagavond bij de videotheek wat films gingen uitzoeken, ligt ver achter ons. Downloaden nam met de komst van het snelle internet de overhand, maar al snel hebben we de gulden middenweg gevonden met on-demand-films en streaming-videodiensten. Streamen is legaal via betaalde diensten als HBO GO, Netflix, UPC Horizon Go (My Prime). In de App Store is van al deze diensten een app te vinden en de iPad is een prima apparaat om lekker vanuit je luie stoel of warme bad (voorzichtig!) een film te kijken. Kijk je liever gezamenlijk op de tv, dan kun je eenvoudig een film naar je Chromecast of Apple TV doorsturen.

Naast films kun je je oude iPad natuurlijk ook voor muziek gebruiken, zo wordt het een complete mediacenter. Naast bekende apps als Spotify en Deezer zijn er nog tientallen muziek-apps.

Je kunt de iPad ook inzetten als mediacenter voor het streamen van films (of muziek).

05 Centrale afstandsbediening

Steeds meer apparaten in huis ondersteunen draadloze besturing. Wat tien jaar geleden nog toekomstmuziek was op het gebied van slimme apparaten, is tegenwoordig in toenemende mate in woningen te vinden. Alles is vanaf één apparaat aan te sturen en een oude iPad is prima in te zetten als centrale afstandsbediening. Het aansturen van slimme apparaten, wordt ook wel 'home automation' genoemd. Zo kun je met de Philips hue-verlichting de kleur van de lampen in huis aanpassen. Ook kun je met je iPad precies zien hoeveel energie je gebruikt en op afstand stopcontacten in- en uitschakelen. Energieleveranciers (bijvoorbeeld Nuon met de E-manager en Eneco met Toon) bieden dit soort apparatuur aan. Heb je een moderne smart-tv? Grote kans dat je hem kunt bedienen via een app op een iPad.

Met de Philips hue-verlichting kun je de kleur van de lampen in je huis aanpassen.

0 Reactie(s) op: 10 manieren om je oude iPad te gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.