Synchroniseer je iCloud-foto's tussen iOS-apparaten

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 februari 2015 14:34

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Wanneer je meerdere Apple-apparaten gebruikt, deel je simpel kiekjes met andere iOS-apparaten. De synchronisatie verloopt via de functie iCloud-fotobibliotheek. Sinds de introductie van iOS 8 is het mogelijk om je volledige fotocollectie op Apples server te bewaren en te delen met andere apparaten.

Toen iOS 8 werd gelanceerd, was het album Filmrol ineens verdwenen. Voortaan slaat je iPhone alle foto's en video's op in het nieuwe album Alle foto's. Mits de functie iCloud-fotobibliotheek is ingeschakeld. Dit album geldt als alternatief voor Mijn Fotostream. Het toestel synchroniseert iedere foto automatisch met andere Apple-apparaten die zijn voorzien van hetzelfde iCloud-account - waarbij de limiet voor de opslag van foto's op iCloud is opgeheven. In iOS 8 bewaar en synchroniseer je daarom zowel oude als nieuwe foto's met behulp van iCloud-fotobibliotheek.

Wat de map Filmrol overbodig maakte. Daar waren velen het niet mee eens! In iOS 8.1 pronkt Filmrol daarom weer als vanouds in de app Foto's. Deze map gebruik je wanneer je de afbeeldingen alleen lokaal wil opslaan. Wil je bestanden graag op iCloud bewaren en met andere apparaten synchroniseren, dan gebruik je hiervoor de iCloud-fotobibliotheek. In de instellingen van iCloud bepaal je zelf hoe en waar je de foto's wilt opslaan.

Dankzij iCloud-fotobibliotheek zijn voortaan al je foto's beschikbaar op iOS-apparaten.

1 iCloud-fotobibliotheek activeren

Zie je in de app Foto's nergens het album Alle foto's? Je moet dit album dan eerst in de instellingen activeren. Navigeer naar Instellingen / iCloud. Wanneer je nog niet bij iCloud bent aangemeld, vul je de inloggegevens van je Apple ID in. Bevestig vervolgens met Log in. Er verschijnen allemaal zaken in beeld die je met iCloud kunt synchroniseren. Ga naar Foto's en controleer of de schakelaar achter iCloud-fotobibliotheek (bèta) is geactiveerd.

Je iPhone uploadt alle foto's naar de online server van Apple. Keer met de thuisknop terug naar het beginscherm en open de app Foto's. Alle afbeeldingen vind je voortaan terug in het album Alle foto's.

Binnen de instellingen van iCloud activeer je de iCloud-fotobibliotheek.

2 Fotokwaliteit instellen

Zodra de functie iCloud-fotobibliotheek is ingeschakeld, verzend je iPhone alle foto's naar iCloud. Je hebt hierbij keuze uit twee mogelijkheden. Wanneer je kiest voor Download en bewaar originelen bewaar je foto's en video's in de oorspronkelijke resolutie op je iPhone. Dat kost relatief veel opslagruimte op je toestel. Wil je graag opslagcapaciteit besparen, dan kies je het beste voor de optie Optimaliseer iPhone-opslag. Het toestel bewaart in dat geval alleen gecomprimeerde versies van de foto- en videobestanden. Wees overigens niet bang dat je het originele beeldmateriaal verliest, want iCloud slaat de bestanden zonder kwaliteitsverlies op.

Je kunt opslagruimte besparen door multimediabestanden gecomprimeerd op te slaan.

Mijn Fotostream herstellen

Gebruik je in plaats van iCloud-fotobibliotheek liever het oude vertrouwde album Mijn Fotostream? Geen probleem, want je kunt deze map gemakkelijk weer terughalen. Ga naar Instellingen / iCloud / Foto's en deactiveer de schakelaar achter iCloud-fotobibliotheek (bèta). Activeer vervolgens het onderdeel Mijn fotostream. Nieuwe foto's stuurt je iPhone automatisch naar al je Apple-apparaten, mits er een wifi-verbinding actief is. Druk op de thuisknop en open de app Foto's. Merk op dat het album Mijn fotostream weer beschikbaar is. Wanneer de iCloud-fotobibliotheek niet actief is, wordt het album Alle foto's vervangen voor Filmrol.

In plaats van iCloud-fotobibliotheek staat het je ook vrij om Mijn Fotostream te gebruiken.

3 iCloud-ruimte

Hoewel het natuurlijk prettig is dat iCloud-fotobibliotheek voortaan alle foto's met iCloud en andere iOS-apparaten synchroniseert, is er ook een belangrijk nadeel. De gratis opslagcapaciteit op iCloud is beperkt tot 5 GB. Een beetje amateurfotograaf komt daar natuurlijk al snel bij in de buurt.

Het is dan ook zinvol om de iCloud-omgeving zorgvuldig te beheren. Navigeer naar Instellingen / iCloud / Opslag / Beheer opslag. Bekijk of je nog ergens opslagruimte kunt winnen door bijvoorbeeld verouderde documenten of een reservekopie (op eigen risico!) te verwijderen. Tik op een onderdeel en kies rechtsboven voor Wijzig (indien aanwezig). Bevestig tot slot met Verwijder alles.

Voordat je extra opslagruimte aanschaft, controleer je eerst of je overbodige data uit iCloud kunt verwijderen.

0 Reactie(s) op: Synchroniseer je iCloud-foto's tussen iOS-apparaten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.