Sporten met je iPhone - Zo doe je dat

Door: Richard Veenstra | 01 juli 2014 09:15

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Om in de zomer weer fit te zijn, slaan we nu massaal aan het sporten. De iPhone kan hierbij een goede hulp zijn. Wij testten coole apps en handige accessoires voor tijdens het hardlopen, de workout, op de fiets of in de yogaruimte.

Om fit te worden of af te vallen, hoef je geen lidmaatschap bij een dure fitnessstudio te hebben. Doe je sportschoenen aan en ga naar buiten! Vergeet vooral je iPhone niet mee te nemen, want behalve als opgevoerde mp3-speler fungeren, kan de smartphone je ook helpen bij het inzichtelijk maken van je hardlooprondjes.

Er zijn talloze apps verkrijgbaar die min of meer hetzelfde aanbieden, we hebben een selectie gemaakt en vijf apps op onze iPhone 5s geladen. Omdat alleen rennen niks voor mij is, heb ik vriendin Lina gevraagd om mee te gaan. Ik woon sinds acht jaar in Berlijn en het nadeel is dat het hier af en toe genadeloos koud kan zijn, zo ook op de dag van onze praktijktest. Snel in beweging, dus. De eerste app is RunKeeper, een bekende app die al sinds een paar jaar in de App Store te vinden is en bij de meeste hardlopers wel bekend is. Op een kaart zie je een blauwe stip met jouw locatie, erboven wordt aangegeven of het gps-signaal sterk genoeg is.

Met de groene knop begin je je hardloopsessie. Je kunt nog veel meer uit RunKeeper halen dan alleen het volgen en vastleggen van je je gps-positie. Zo kun je een afspeellijst van je muziek op je iPhone importeren om te luisteren tijdens het rennen. Irritant is echter dat de Muziek-app op je iPhone hiervoor wordt opgestart en je moet tijdens het rennen naar je Muziek-app navigeren, omdat je vanuit RunKeeper de muziek niet kunt pauzeren. Een leuke optie is om vooraf een route te bepalen en via de app instructies te krijgen waar je langs moet rennen. Helaas moet je hiervoor wel naar de website gaan, je kunt geen routes vanuit de app aanmaken. Heb je de route op de website gemaakt, dan vind je deze wel in de app terug.

Eenvoud

De grote concurrent van RunKeeper is Runtastic. Het nadeel van deze app wordt echter al snel duidelijk als je het voor de eerste keer opstart: pas na twee reclameberichten is de app eindelijk geopend. Onderin vind je vervolgens een permanente reclamebalk. Deze kun je echter weghalen door in de app voor 4,49 euro te upgraden naar de pro-versie. Hier krijg je de mogelijkheid om routes te maken voor terug, iets wat je in de gratis versie van Runkeeper ook hebt.

De app PUMATRAC (ook voor Android) gooit het over een andere boeg, deze app blinkt uit in een simpele vormgeving. Een witte achtergrond met één zwarte knop om je sessie te beginnen is bijna alles wat je krijgt. Eronder zie je de tijdsmeting en beneden vind je nog drie icoontjes met de tijd, je actuele locatie en het weer. Eenmaal aan het rennen, kun je gemakkelijk muziek op je iPhone starten en pauzeren vanuit de app. Je ziet hoe snel je rent, wat je topsnelheid is en hoeveel calorieën je al hebt verbrand. PUMATRAC slaat al je resultaten op en kan op basis van je activiteiten laten zien wanneer je het beste kunt gaan hardlopen.

PUMATRAC heeft een prachtige vormgeving.

Sociaal

Het leuke aan de app Strava Run (Android) is dat je je niet per se hoeft aan te melden. Je kunt meteen beginnen met het tracken van een sessie. De app merkt meteen als je even stilstaat en zal de sessie automatisch pauzeren. Strava Run is erg geschikt voor mensen die zich voorbereiden op een duurloop of marathon. Met de premium-versie heb je toegang tot uitgebreide statistieken en de mogelijkheid om sessies in segmenten onder te verdelen. Voor al deze functies betaal je wel 59 dollar per jaar.

Leuk is ook dat je via de Segment Explorer looproutes kunt bekijken in een vreemde stad en dat je je resultaten direct kunt vergelijken met lokale hardlopers. Strava Run wist in het begin niet dat wij aan het rennen waren en schakelde automatisch de auto-pause-functie in. Pas nadat we waren ingelogd met onze Facebook-gegevens konden we de auto-pause uitschakelen en begon de app onze bewegingen te tracken.

Alle apps bieden nagenoeg dezelfde kwaliteit qua tracking, dit heeft meestal meer te maken met je gps-signaal dan met de app. Alleen PUMATRAC miste één bochtje en dacht dat we door het park liepen in plaats van eromheen. Wil je je vrienden of jezelf motiveren om te bewegen, duik dan eens in de app Endomondo (Android). Je post hoe lang je hebt gerend en tagt je vrienden om hen uit te dagen. Handig is ook dat je Endomondo eruit kunt laten zien zoals je wilt. Tik op een onderdeel, bijvoorbeeld Distance en een keuzescherm wordt zichtbaar. Nu kun je kiezen of je hier de verbrande calorieën of bijvoorbeeld je gemiddelde snelheid wilt weergeven. Een nadeel is wel dat Endomondo geen ingebouwde functies voor het afspelen van muziek heeft, je zult dus tijdens het rennen moeten switchen tussen Endomondo en bijvoorbeeld Spotify. Genoeg gerend in de kou, Louise Chérie Café om de hoek biedt warme koffie en een plek om onze resultaten te bekijken.

Hartslag meten

Wil je je training een stapje hoger tillen, investeer dan in een hartslagmeter. Deze worden ook wel Heart Rate Monitors genoemd, oftewel HRM. Veel hartslagmeters werken samen met je iPhone, de meeste via bluetooth. Je bindt de band om je borstkas zodat je je hartslagen kunt registreren. Een nieuw concept is van Mio afkomstig, de Mio ALPHA meet je hartslag via je pols en is hier ook nog eens zeer accuraat in.

Je ziet de hartslag meteen op het horloge, maar omdat het horloge is uitgerust met bluetooth 4.0 kun je het met verschillende andere apps gebruiken. De Mio ALPHA kan echter veel meer dan alleen je hartslag weergeven. Zet een Target Heart Rate Zone in en de ALPHA weet welke hartslag bij jouw lichaam past. Zodra je hart sneller gaat kloppen dan je hebt vastgesteld, krijg je een waarschuwing op het horloge. Dit gaat met kleurcodes onder het display, zodat je ook in het donker precies weet of je goed zit. Het display zelf heeft helaas geen verlichting, zodat je je exacte hartslag in het donker niet kunt zien.

De Mio voelt aan als een hoogwaardig product en in de handleiding staat simpel beschreven hoe het je hartslag kan detecteren. Binnen een minuut had ik een correcte weergave van mijn hartslag op het horloge. Het ontwerp is slim en voor elke soort pols geschikt doordat er tientallen gaatjes in de horlogeband zitten verwerkt.

0 Reactie(s) op: Sporten met je iPhone - Zo doe je dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.