Spectre: lange sluitertijden voor iOS en iPadOS

© PXimport

Spectre: lange sluitertijden voor iOS en iPadOS

Geplaatst: 18 november 2021 - 17:44

Aangepast: 14 december 2022 - 10:12

Ronald Smit

Spectre is een indrukwekkende app voor iOS en iPadOS, waarbij geldt dat een fotografie-app als deze natuurlijk ‘t meest praktisch is op een smartphone. Lange sluitertijden uit de losse hand zijn voortaan geen enkel probleem meer, ook niet bij daglicht.

Om dan maar meteen de wellicht gerezen vraag te beantwoorden: ja, lange sluitertijden bij daglicht kunnen op verschillende manieren goed van pas komen. Denk daarbij aan het vastleggen van stromend water; een langere sluitertijd maakt de stroming ‘zichtbaar’ in je foto. Of stel je de situatie voor waarbij er flink wat mensen op een plein of iets dergelijks rondlopen en jij wilt juist een wat meer rustgevend kiekje. No problem: een lange sluitertijd vervaagt een mensenmassa dusdanig dat ze niet tot nauwelijks meer te zien zijn. Vroeger werden al dat soort problemen – bij daglicht – opgelost met een grijsfilter. Dat hield flink wat licht tegen, zodat je moeiteloos een langere belichtingstijd kon kiezen zonder gevaar van overbelichting van de film. 

Diezelfde truc kun je ook bij moderne spiegelreflexcamera’s en dergelijke gebruiken. Het zou zelfs werken op een smartphone met een app die langere sluitertijden ondersteunt (en handmatig scherpstellen). Maar om nou met minuscule grijsfiltertjes voor een smartphone op zak te gaan lopen? Los van ’t feit dat je die dingen ongetwijfeld kwijt gaat raken levert het veel te veel priegelwerk op.

Spectre

Spectre is een foto-app voor iOS en iPadOS die het hele fenomeen lange sluitertijden ánders aanpakt. De app maakt binnen een bepaald tijdsbestek – de gesimuleerde sluitertijd zeg maar – een hele serie foto’s. Die worden vervolgens op een heel slimme manier samengevoegd zodat exact het gewenste effect ontstaat. Natuurlijk kun je er ’s avonds foto’s mee schieten en de welbekende lichtstrepen van voorbijrazende auto’s (of stepjes…) vastleggen. Maar eigenlijk is Spectre juist alleraardigst – want geen gedoe – om te experimenteren met daglichtopnamen gecombineerd met een ‘virtuele’ lange sluitertijd.

Een langere sluitertijd bij daglicht geeft ‘beweging’ aan het stromende water.

© PXimport

Het mooie is dat dit alles gewoon uit de losse hand kan, met instelbare sluitertijden tot tien seconden. Een flinke dosis kunstmatige intelligentie lijnt alles netjes uit, zodat zelfs lichte trillingen of handbewegingen geen roet in het eten gooien.

Sluitertijd instelbaar

De app Spectre kost slechts €3,99 dus daar hoef je het alvast niet om te laten. In onderstaande screenshots zie ter verduidelijk van de bedieningselementen geen foto in beeld, door de lens af te dekken blijft het overzichtelijk wat dat betreft. Is de app eenmaal gestart, dan kun je gelijk aan de slag. De kwart ring rechtsboven (we gaan uit van een horizontaal gehouden iPhone gedurende de uitleg) geeft de gesimuleerde sluitertijd aan. Zoek een stukje stromend water, of gebruik desnoods de douche. Drie seconden is veelal meer dan genoeg om ‘beweging’ te creëren in een gefotografeerde vloeistof. 

Tik op de virtuele ontspanknop en zorg dat je gedurende de belichtingstijd je toestel stabiel houdt. Het hulpmiddeltje links van de ontspanknop – met standaard de tekst STABLE weergegeven biedt daarbij hulp. Heb je echt heel onstabiele handen, dan kun je eventueel een muurtje, boom of ander wat meer stabiel object uitzoeken om je telefoon tegenaan te houden. Maar in de meeste gevallen zal dat niet nodig zijn; een klein beetje beweging is geen enkel probleem! Is je foto eenmaal gemaakt, dan zie je een preview; tegelijk wordt een kopie op je filmrol geplaatst.

De gebruikersinterface van Spectre, waar weinig ingewikkelds aan te ontdekken valt.

© PXimport

Lichtsporen (of juist niet)

Meer controle over de te maken foto’s is mogelijk. Behalve dat je de sluitertijd kunt verlengen, zijn ook de aan het begin genoemde lichtsporen mogelijk. Standaard staat die optie – te vinden linksonder in een horizontaal gehouden iPhone – op AUTO. Dat gaat niet áltijd goed. Wil je beslist lichtsporen (of juist geen, natuurlijk), tik dan op de gloeilamp en vervolgens naar wens op ON of OFF.

Meerdere lenzen geen probleem

Het is verder goed om te zien dat Spectre de meerdere lenzen op je iPhone ondersteunt. Tegenwoordig kun je dankzij Night Mode op de meer recente iPhones in (schemer)duister prima opnamen maken via de hoofdlens; de ultragroothoeklens is duidelijk minder lichtgevoelig. En dan komt Spectre dus extra goed van pas! Om te schakelen tussen de lenzen maak je – net als bij de huiseigen iOS-camera-app – gebruik van de vergrotingsfactor vermeld in het witte rondje direct links van de stabiliteitsmeter. Verder kan de belichting aangepast worden van automatisch naar handmatig. Tik daarvoor helemaal linksboven in beeld op het kleine zonnetje en maak gebruik van de schuifregelaar.

Weinig instellingen

Voor de liefhebbers is Spectre via het instellingentandwieltje rechtsboven nog wat te tweaken. Tik erop en je kunt in ieder geval alvast een gids met tips voor fotograferen met de app doornemen. Tik op Opname-instellingen en je ziet een schakelaar voor het vastleggen van Live Photos. Dat zijn de – voor iOS-gebruikers bekende – korte micro-videoclips die automatisch getoond worden bij het openen van een foto in de Foto-app. De enige andere instelbare optie (tik eerst op < linksboven in beeld) is Siri & Opdrachten. De daaronder genoemde mogelijkheden spreken voor zich.

Mogelijkheden genoeg

Telkens als je een foto hebt gemaakt kom je uiteindelijk in een foto-overzicht terecht. Tik op het naar beneden gerichte dakje bovenaan dit overzicht om terug te keren naar de camera. Enige virtuele knopje dat dan nog overblijft is de schakelknop (recht onder de bewegingsindicator) waarmee je schakelt tussen achter- en voorcamera voor selfies. Voor de rest hoef je niks in te stellen en kun je je volledig focussen op het fotograferen zelf. Behalve bewegend water ‘vastleggen’ in stilstaand beeld of het wegfilteren van mensen zijn er nog talloze andere mogelijkheden te bedenken. Denk aan bijvoorbeeld vuurwerk, of Spectre gebruiken tijdens sportevenementen. 

Spectre: lange sluitertijden voor iOS en iPadOS-15082296

© CIDimport

Of ga eens ‘tekenen’ met een (zak)lamp in een foto. Waarbij je dan beslist de optie LIGHT TRAILS op ON moet zetten. Een laatste voordeel van het op deze manier maken van foto’s met lange sluitertijden is dat je nauwelijks tot geen last hebt van ruis. Vanaf nu schiet je ook zonder ‘grote’ camera en bijbehorend statief strak ogende lang belichte foto’s van straatbeelden na invallen van de duisternis. Een kind kan de was doen!

Night Mode versus Spectre

En we noemden die Night Mode van recentere iPhones al eerder in dit artikel. De foto’s die die techniek en Spectre opleveren verschillen. Het is een kwestie van uitproberen wat je voorkeur heeft. In ieder geval levert Spectre meer controle over de effecten die veroorzaakt worden door de lange sluitertijden. Terwijl ook ruis in veel gevallen minder lijkt. Staat tegenover dat Spectre soms wat selectieve onscherpte lijkt te veroorzaken. Kortom: experimenteren maar, zouden we zeggen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000