Schrijf je eigen Basic-programma op je smartphone

Door: Ronald Smit | 27 december 2018 13:20

De programmeertaal Basic was nagenoeg standaard op homecomputers, en is ook beschikbaar voor iOS
How To

Basic is een 'old school' programmeertaal waarmee je heel snel tot praktische resultaten kunt komen. Je kunt het zelfs op je iPhone of iPad onder iOS gebruiken.

Basic staat voor Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code. Inderdaad was de programmeertaal oorspronkelijk ontwikkeld voor beginners, maar al gauw nam het een veel hogere vlucht. Het werd onder meer dé 'standaard' op een hele serie aan homecomputers. En ook de allereerste IBM pc had een variant in een ROM-chip op het moederbord gebakken. Als je geen floppy met besturingssysteem in die computer stopte, startte het systeem op in een Basic-interpreter. En hoewel de oerversies van Basic wat lomp ogen in vergelijking met de huidige programmeertalen hebben ze één groot voordeel: simpelheid. Feitelijk kan iedereen in no time de basisbeginselen van Basic onder de knie krijgen. Zelfs moderne Basicvarianten a la Visual Basic kennen toch een leercurve die bij het originele Basic nauwelijks aanwezig is. Vandaar dat er nog steeds interpreters voor diverse platformen bestaan. Onder meer voor iOS bijvoorbeeld. Kijk daar bijvoorbeeld eens naar cbmHandBasic. De app is gratis, maar via een in-app aankoop zijn grafische extensies verkrijgbaar voor een bedrag van €5,49. Hiermee maak je van je iPhone of iPad een uitgebreide programmeerbare rekenmachine met grafische mogelijkheden. Zoals de naam al doet vermoeden is de app gebaseerd op het aloude Basic uit de Commodore 64. Veel Basic-programma's van dat systeem - zonder pokes en peeks - zijn dan ook eenvoudig over te hevelen naar deze interpreter. Met als extra voordeel dat het allemaal razendsnel werkt. Het grafische uitbreidingspakket maakt het tekenen van grafieken en andere grafische zaken een heel stuk makkelijker dan op de standaard C64. En laat je ook niet afschrikken door de compatibiliteit met de C64: cbmHandBasic is een gebruiksvriendelijke app waar je snel mee overweg kunt als je Basic-kennis van een ander systeem afkomstig is.

cbmHandBasic voor iOS in actie

Smart BASIC

Een iets modernere versie van Basic tref je aan in de app smart Basic a €5,49. Hiermee valt prima gestructureerd te programmeren, terwijl ook retina-graphics ondersteund worden. De programmeeromgeving zelf doet wat spartaans aan, maar dat is toch min of meer gekoppeld aan de aard van het beestje. MCXi Basic (ioS) of MCX Basic (Android) is compatibel met het aloude GWBasic, ooit een vast onderdeel van MS-DOS. Het was de voorganger van QuickBasic en voorzien van een klassieke Basic regelgebaseerde editor. Geen ingewikkeld gedoe dus en zeker kenners van deze oude Basic-variant met erg veel mogelijkheden zullen hun weg dan ook snel vinden in de app. Wat verder opvalt aan in ieder geval cbmHandBasic en MCXi-basic is dat het heerlijk compacte apps zijn van maar een paar MB groot. Daar is dus op elk apparaat wel een plekje voor de te vinden. smart Basic is met net iets minder dan 160 MB flink groter, maar in vergelijking met de meeste moderne andere apps nog altijd redelijk compact te noemen. Kortom: heb je onderweg af en toe snel een programma nodig om een probleem mee op te lossen of iets door te laten rekenen dan is een van de genoemde Basic-versies ideaal om achter de hand te houden. Onderschat het kiene programmeertaaltje dan ook zeker niet!

0 Reactie(s) op: Schrijf je eigen Basic-programma op je smartphone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.