Rush Rally 2 - Eindelijk weer eens echt racen op je iPhone

Door: Patrick Rijnders | 19 juni 2016 08:22

iPad

Er zijn veel racegames te vinden in de App Store of Google Play, maar echt goede komen helaas niet al te vaak uit. Gelukkig dan maar dat we nu Rush Rally 2 hebben, een mooie, leuke racegame met prachtige graphics, die opvallend genoeg door één enkele programmeur is gemaakt!

Rush Rally 2

Ontwikkelaar:

Brownmonster

Prijs:

€ 3,89 / € 3,99

Genre:

Racegame

Download:

Android / iOS

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Indrukwekkende graphics
  • Bestuurt zeer soepel
  • Fenomenaal soloproject
  • Geen in-app aankopen

In het 8-bit homecomputer-tijdperk (we hebben het nu over begin jaren tachtig) was de bedroom coder een fenomeen. Je had toen nog geen enorme teams aan programmeurs, ontwerpers en musici die met zijn allen een spel maakten. Over de hele wereld zaten mensen in een muf, donker kamertje over een computer gebogen spelletjes te coderen. Lees ook: Komt er ooit een einde aan freemium games?

Deze werden dan opgestuurd naar uitgevers, die sommige van deze spellenmakers een contract aanboden en hun games uitgaven. Zo kon het gebeuren dat 'mensen zoals jij en ik' opeens uit de obscuriteit werden getrokken met hun games, waar ze ook nog eens flink aan verdienden (Dit Youtube-filmpje over een van deze coders is een aanrader).

De opmars van mobile gaming heeft deze tijden eigenlijk weer helemaal teruggebracht en zo kan het zomaar gebeuren dat een enkele programmeur opeens met een spel komt waarvan je bijna niet snapt hoe hij dat in zijn eentje heeft gemaakt. De bedroom coder in kwestie heet Stephen Brown, een man die zich een jaar lang hermetisch heeft afgesloten om Rush Rally 2 te maken, een van de beste racegames die er tot nu toe voor smartphones zijn uitgekomen. Misschien wel het mooiste aan dit spel: geen freemiumfratsen, je betaalt van tevoren 4 euro en je kunt onbeperkt spelen.

De beste rallygames voor iOS

De beste rallygame voor iOS, Rush Rally 2.

Je hoeft in de App Store niet lang te zoeken om racegames te vinden. De laatste tijd lijkt het echter wel alsof dit voornamelijk drag racing of drift racing spellen zijn. Deze games focussen zich op een enkel aspect van het racen, om de drempel zo laag mogelijk te houden voor de korte aandachtsspanne van mobiele gamers tegenwoordig.

Natuurlijk heb je ook wel games als Real Racing 3 en Asphalt 8, maar die spellen worden dan weer een beetje verpest door het feit dat je eigenlijk pas echt ver kunt komen als je constant in app aankopen blijft maken. De release van Rush Rally 2 was dan ook een zeer aangename verrassing. Sowieso al omdat er niet veel goede rally games in de App Store of Google Play te vinden zijn, maar ook omdat dit een zeer mooie racegame is waar je ongestoord mee gas op de plank kunt geven.

Rush Rally 2 is ook verrassend omdat de voorganger van deze game een heel ander soort racegame was. Ook hierin moest je als rallyrijder over diverse circuits manoeuvreren, maar dan zag je de actie van bovenaf. Het spel onderscheidde zich wel al meteen door de hoge kwaliteit en het realisme. Dit was geen spelletje waarin je gewoon gas gaf en dan wel zag waar het schip strandde. Dit heeft zich doorgezet in deel 2, een game waarbij je de actie in meer traditioneel 3D ziet.

Je hebt in Rush Rally 2 de keuze uit meerdere verschillende circuits en wagens, evenals een aantal verschillende gamemodi. Als je wel eens een rallygame hebt gespeeld op een spelcomputer, dan zal het je allemaal bekend voorkomen. Het licht gaat op groen, je co driver vertelt welke kant je op moet en dan is het zaak dat je zonder al teveel brokken te maken zo snel mogelijk de finish bereikt.

Een racer van hoge kwaliteit

Het racemodel is tot in de puntjes geperfectioneerd.

De hoge kwaliteit van deze game is heel bijzonder, zeker als je nagaat dat dit allemaal door een enkele programmeur is gemaakt. Daar moet wel bij gezegd worden dat Steven Brown niet zomaar iemand is. Hij heeft jarenlang ervaring opgedaan met het maken van games als Split Second, Sonic and Sega All Stars Racing en MotoGP. Voor deze nieuwe game heeft hij besloten om voor zichzelf aan de slag te gaan. Zijn ervaring als maker van racegames blijkt uit het feit dat alles er niet alleen fantastisch uitziet, maar ook super speelt.

Hij heeft een eigen engine ontwikkeld voor deze game, waardoor de auto's met 60fps over het scherm scheuren. Dit zorgt ervoor dat je een lekker gevoel van snelheid krijgt, maar ook dat je volledige controle hebt over je wagen. Brown heeft lang gewerkt om de besturing van de game te perfectioneren en dat is hem prima gelukt. Je hebt daarbij de mogelijkheid om de on screen toetsen helemaal aan je eigen wensen aan te passen. We moeten toch eerlijk toegeven dat touch besturing onze voorkeur heeft boven rijden met tilt besturing, alhoewel die optie ook aanwezig is. In het bezit van een MFI controller? Ook dan zit je met dit spel goed.

Brown heeft in een jaar tijd maar liefst 72 verschillende circuits ontworpen, waarbij hij ook gebruik heeft gemaakt van bestaande locaties. Dit ziet er allemaal prachtig uit. De iTunes tekst rept over console quality en alhoewel dat misschien iets te ver gaat als je het vergelijkt met de huidige generatie spelcomputers, heeft hij toch een game afgeleverd die qua looks niet zou hebben misstaan in pakweg de eerste generatie Xbox 360 spellen. Neem bijvoorbeeld ook de automodellen, waar duidelijk heel veel werk in heeft gezeten.

Vakmanschap

Met de 72 circuits in dit spel ben je wel even zoet.

Het is makkelijk om door te blijven hameren op het feit dat deze game een soloproject is, maar uiteindelijk gaat het er gewoon om of een spel echt leuk is of niet. We kunnen deze vraag volmondig met ja beantwoorden. In het begin is het misschien even wennen aan de manier waarop de auto's reageren op de besturing, maar naarmate je verder in het spel komt en duurdere modellen tot je beschikking krijgt wordt dit alleen maar beter.

Verder valt er in alle eerlijkheid niet echt iets negatiefs over dit spel te zeggen. We zijn gewoon zeer onder de indruk van het vakmanschap dat getoond wordt met Rush Rally 2. We kunnen dan ook alleen maar hopen dat er genoeg mensen zijn die bereid zijn de lage prijs voor dit spel te betalen. Het zou zonde zijn als het werk van Brown niet beloond zou worden omdat mensen alleen nog maar freemium-spellen willen downloaden.

0 Reactie(s) op: Rush Rally 2 - Eindelijk weer eens echt racen op je iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.