Ruimte vrijmaken in iCloud

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 03 april 2013 08:52

iPad

Het maken van reservekopieën van je iPhone en iPad in iCloud is ontzettend handig. Je krijgt echter maar 5GB opslagcapaciteit en met een gemiddelde iPad en iPhone is die ruimte natuurlijk zo gevuld. Nu biedt Apple de mogelijkheid om extra ruimte bij te kopen, maar dat is prijzig en bovendien helemaal niet nodig. Met een beetje slim opslagbeheer speel je zo het grootste deel van die ruimte weer vrij.

Verschillende apparaten

Je krijgt van Apple 5 GB opslagcapaciteit in iCloud per Apple ID. Dan kun je natuurlijk voor iedere apparaat een eigen Apple ID aanmaken, maar dat is niet handig, want je wilt op al je apparaten natuurlijk wel gebruik kunnen maken van je eigen apps enzovoort. Dan is het goed om te weten dat, door de reservekopieën goed te configureren, het eenvoudig mogelijk is om drie, of zelfs vier en meer apparaten tegelijkertijd te beware in iCloud. Het draait allemaal om de keuzes die je maakt.

Je kunt verschillende Apple ID’s aanmaken, maar echt handig is dat niet.

Apparaten bekijken

Je kunt heel eenvoudig zien van welke apparaten een reservekopie wordt bewaard in iCloud. Hiervoor druk je op het pictogram Instellingen en vervolgens op iCloud / Opslag en reservekopie (onderin) en daarna op Beheer opslag. Onder het kopje Backups zie je nu van welke apparaten er een reservekopie aanwezig is in iCloud. Het is belangrijk om te weten dat je alleen de reservekopie kunt beheren van het apparaat dat je in handen hebt. Het is niet mogelijk om op je iPhone de reservekopie van je iPad aan te passen. Overigens kun je wel een volledige reservekopie verwijderen. Je doet dat door te drukken op de naam van het apparaat en vervolgens op Verwijder reservekopie.

Je kunt bij Opslag en reservekopie heel eenvoudig zien welke apparaten allemaal een back-up hebben.

Reservekopie beheren

Om de grootte van je reservekopie aan te passen, druk je op de naam van het apparaat dat je in handen hebt (daar staat dan onder Deze iPad of Deze iPhone). Vervolgens zie je onder Reservekopie-opties een aantal opties die je in of uit kunt schakelen. Je ziet dan ook direct hoe groot de volgende reservekopie wordt. Standaard zal de Filmrol zijn ingeschakeld. Dit is doodzonde, want de foto’s op een gemiddelde iPhone / iPad zijn zo groot dat je opslag zo vol zit. En als je toch niet alles kunt opslaan, kun je beter maar een andere oplossing zoeken voor je foto’s. Daarbij kun je foto’s en filmpjes heel eenvoudig van je iPhone en iPad naar je harde schijf kopiëren. Loop door de opties heen en schakel uit wat je niet langer onderdeel wilt laten uitmaken van je reservekopie. Je zult zien dat je binnen no-time de reservekopie hebt teruggebracht van enkele GB’s naar enkele honderden MB’s.

Door slimme beslissingen te nemen met betrekking tot de reservekopie bespaar je direct ruimte.

1 Reactie(s) op: Ruimte vrijmaken in iCloud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 december 2014 00:34 Anoniem
  Ik heb extra opslag ruimte gekocht 20gb en dan zegt mijn iphone 5s dat er nog 13gb vrij is, maar ik kan niets binnen halen zoals nieuwe up dates, kan geen foto's maken enz. Hij zit dus nog steeds vol zegt hij.
  Wat moet ik doen?
  Gr Marco
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.