Review: Logitech UE 4000

Door: Elmar Rekers | 22 januari 2013 17:00

Review

De alliantie tussen Logitech en Ultimate Ears heeft de eerste drie jaar al enkele uitstekende koptelefoons opgeleverd. Ruimte voor verbetering was er echter ook, en dus waren onze verwachtingen voor de nieuwe generatie UE-headsets hooggespannen. Wij mochten de afgelopen weken aan de slag met de UE 4000, en dit instapmodel stelt alles behalve teleur.

De UE 4000 kan, met zijn schappelijke prijskaartje van 100 euro, gezien worden als het instapmodel van Logitech’s nieuwe generatie UE-koptelefoons. Als we het ding uit zijn verpakking trekken, wordt direct duidelijk dat het om een opvallende koptelefoon gaat. Qua uiterlijk doet hij zeker niet onder voor de populaire Beats By Dre-setjes. Het glimmende zwarte en witte plastic doet niet goedkoop aan, en de stijlvolle vormgeving zorgt ervoor dat je met de UE 4000 gerust op straat gezien mag worden.

Sportief

Het is overduidelijk een koptelefoon die op jongeren gericht is. Vooral de blauwe accenten in de oorschelpen en het blauwe snoertje geven het een sportief uiterlijk. De UE 4000 is overigens ook in twee andere kleurvarianten beschikbaar. Het blauwe kabeltje (met microfoon en bedieningspaneel) is eenvoudig los te halen, dus je zou dit kunnen vervangen voor een doorsnee zwart snoertje.

Naast de koptelefoon wordt er ook een 3,5mm splitter meegeleverd en een reis-etui om de UE 4000 veilig in te vervoeren. Hoewel de glanzende behuizing zeer krasgevoelig is, hoef je niet bang te zijn dat de oorschelpen of schuifband snel defect raken. De koptelefoon voelt namelijk enorm solide wanneer je deze in handen hebt, en hij lijkt dan ook tegen een stootje te kunnen.

De koptelefoon is zeer krasgevoelig, maar gelukkig wordt er een beschermhoes meegeleverd.

Comfortabel

De UE 4000 is erg prettig in gebruik. Het lichte gewicht zorgt er samen met de zachte oorkussens voor dat je uren achtereen naar muziek kunt luisteren zonder last te krijgen van je oren. Daarbij sluiten de kussentjes goed af, waardoor omgevingsgeluiden grotendeels worden buitengesloten. Ook mensen om je heen zullen weinig last hebben van de muziek die je luistert.

Op het dikke blauwe snoer zit een bedieningspaneel waarmee je onder meer door je muziek kunt bladeren, het volume kunt aanpassen en gesprekken aanneemt. Wanneer je telefoneert via de ingebouwde microfoon is de geluidskwaliteit voor beide partijen prima. De knoppen voelen stevig en lijken, net als het snoertje zelf, een lang leven beschoren. Let op: de koptelefoon is geoptimaliseerd voor een gebruik op iOS-apparaten (iPhone, iPad, iPod touch), dus op een Android-smartphone of Windows Phone zal het paneel niet optimaal functioneren.

Het bedieningspaneel is bijzonder handig wanneer je een iPhone, iPad of iPod touch hebt.

Perfecte allrounder

De bouwkwaliteit en het draagcomfort mogen dan dik in orde zijn, zonder sterke audioweergave heb je natuurlijk nog niks aan een koptelefoon. Gelukkig weet de UE 4000 ook op dit punt grotendeels te imponeren. We hebben de koptelefoon uitvoerig getest met verschillende muziekgenres en –dragers, waarna we niet anders konden concluderen dan dat we hier te maken hebben met een van de beste koptelefoons binnen zijn prijsklasse.

De basweergave is vol, maar wordt gelukkig niet overdreven aangezet. Hierdoor komen vooral de middentonen zeer goed tot hun recht. Dance, jazz, hip-hop en rock zijn genres die uitermate goed uit de verf komen met de UE 4000. Klassieke muziek komt iets minder ten gehore, dit vooral omdat de koptelefoon in het hoge segment wat steekjes laat vallen.

Mocht het stevige snoertje toch stuk gaan, dan is dit eenvoudig te vervangen.

Binnen dit prijssegment zal het moeilijk zijn een betere allround-koptelefoon te vinden. Concurrerende koptelefoons als de NS700 van Nocs, AKG’s K619 en zelfs de aanzienlijk duurdere Beats by Dre Solo, kunnen niet tippen aan de UE 4000. Het rijke geluid van de iets goedkopere Aureol Massive van Teufel weet de UE 4000 echter niet te evenaren.

Conclusie

Wil je graag met een hippe koptelefoon a la Beats By Dre over straat, maar wil je hier niet de hoofdprijs voor betalen? De UE 4000 van Logitech is een uitstekend alternatief. Sterker nog, voor de 100 euro die je hiervoor neertelt krijgt je een koptelefoon die steviger is gebouwd en een aanzienlijk mooier geluid produceert dan menig Beats-setje. De UE 4000 dingt absoluut mee naar de titel ‘beste headset onder de 100 euro’.

Logitech UE 4000

Prijs € 99,99

Type Op het oor

Driver 40 millimeter

Impedantie 32 ohm, 1 kHz

Gevoeligheid 92 dB SPL

Frequentiebereik 20 Hz – 20 kHz

Verbinding 3,5 millimeter

Geluidsisolatie 7 dB

Compatibiliteit iPhone, iPad, iPod, iPod touch

Pluspunten

Rijk geluid

Stijlvol design

Stevige bouw

Handig iPhone-bedieningspaneel

Minpunten

Kras- en vetgevoelig

Oordeel: 9/10

0 Reactie(s) op: Review: Logitech UE 4000

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.