Review: AKG K619

Door: matthijs-van-den-broek | 12 april 2013 10:00

iPad

“Wat is bepalend voor een fantastische DJ-hoofdtelefoon? Luisteren.” Zo begint de beschrijving van de AKG K619, de prettig geprijsde hoofdtelefoon van producent AKG, wat onderdeel is van Harman Kardon. Ja, luisteren is heel belangrijk. Maar hoe zo’n apparaat op je hoofd zit en hoe comfortabel dat voelt is minstens zo bepalend. En daar gaat het goed mis bij de AKG K619.

Goed, laat ik even één ding voorop stellen; ik heb een groot hoofd. Dat betekent dat een hoofdtelefoon in principe al snel zal knellen, dat is logisch. Ik zet de AKG K619 daarom maar gelijk op de allergrootste stand als ik hem de eerste keer opzet. En wat er dan gebeurt….

Hoofdpijn

Mijn oren worden afgekneld en na vijf minuten voelt de overvloed aan druk op mijn oren en hoofd zo onprettig, dat ik de hoofdtelefoon het liefst zou willen afzetten. En dat terwijl ik net lekker met Bach zat weg te dromen. Er ontstaat zelfs hoofdpijn. Ik doe de AKG af, en mijn oren gloeien, zijn rood en doen gewoon zeer.

Als ik niet veel later aan een nieuwe testsessie begin, dwing ik mezelf om eens goed op de geluidskwaliteit te gaan letten. Luisterend naar Bach’s Matthaus Passion kan ik concluderen dat de K619 in de hoge tonen aardig meekomt. Schakelen we over naar iets modernere muziek (hoewel Bach-fanaten je zullen bezweren dat de muziek tijdloos is) met wat meer ‘beats’, dan presteert de hoofdtelefoon redelijk. Toch missen we wel wat kracht in de basweergave; met name teleurstellen omdat de koptelefoon speciaal voor DJ’s ontwikkeld is.

Dampende synthesizers

Schakelen we over naar “Bricks and Mortar” van de Editors, dan komen de dampende synthesizers wel lekker door. Maar de rauwe stem van Tom Smith komt niet helemaal tot zijn recht. Stemmen klinken al snel wat blikkerig met de K619, en ik kan me niet voorstellen dat dit helemaal de bedoeling is.

In het snoertje zit een handig bedieningspaneel met microfoon verwerkt.

Vervolgens zetten we “A State of Trance” op van Armin van Buuren. Moeilijk om naar te luisteren, beter om op te dansen. Maar bij deze muziek is de AKG K619 de vis in het water die de DJ-hoofdtelefoon wil zijn. De bas komt eindelijk lekker door, hoge tonen zijn helder en zelfs de vrouwenstem klinkt zoals het hoort bij deze ‘progressive trance’.

Geborsteld aluminium

Qua design is er weinig mis met de AKG. De rode details op de oorschelpen zijn van geborsteld aluminium, wat een fijn gevoel van kwaliteit geeft. Verder is het apparaat strak afgewerkt, zonder teveel toeters en bellen. Handig (en wel grappig) zijn de grote R en L in de oorschelpen; verkeerd op je hoofd zetten zal je deze K619 dus niet snel.

Er wordt een hoesje meegeleverd om de koptelefoon in te vervoeren.

De technici van AKG zeggen goed geluisterd te hebben naar wat DJ's zoeken in een hoofdtelefoon. Ze hebben gelet op draagbaarheid, duurzaamheid, comfort en natuurlijk kwaliteit. De K619 zou dus goed moeten scoren op al deze punten, maar helaas is dat slechts ten dele het geval.

De oorschelpen van de AKG-koptelefoon kun je draaien en inklappen. Dat maakt het voor DJ’s handig maar in het dagelijks gebruik komt het niet vaak van pas. Ook werkt het inklappen niet op een manier dat je daadwerkelijk ruimte wint en het ding bijvoorbeeld makkelijker kunt opbergen. De koptelefoon voelt gelukkig wel stevig aan, de kwaliteit van het materiaal is goed en de oorschelpen en de beugel zijn voorzien van zachte kussens. Toch kunnen die zachte kussens het eerder beschreven klemmende gevoel dus niet voorkomen.

De hoofdband zit zo straks dat het onmogelijk is om langere tijd naar muziek te luisteren.

De AKG K619 wordt geleverd met een stoffen hoesje. Dit kan de koptelefoon wel een beetje beschermen, maar het is zeker niet stevig genoeg om bijvoorbeeld een val te breken of het apparaat veilig te vervoeren tijdens een lange reis. Een harde case, zoals je die bij hoofdtelefoons uit het duurdere segment krijgt, zou handiger zijn.

Conclusie

De AKG K619 kost 120 euro. Daarvoor heb je een hoofdtelefoon die zeer geschikt is voor dancemuziek, maar bij hip-hop, rock en klassieke muziek toch wel ernstig tekort schiet. Daar komt nog bij dat de ondraaglijke druk op je oren echt een enorm minpunt is, en dat zou toch niet mogen bij een hoofdtelefoon in dit prijssegment. Voor kleinhoofdige dance- en tranceliefhebbers, die misschien ook zelf plaatjes draaien, is de AKG K619 een goede optie. Voor de allround-gebruiker, de forens, de Bach-fanaat en de rockliefhebber, is hij minder geschikt. Deze groepen kunnen beter op zoek naar iets anders.

AKG K619

Prijs € 120,-

Minimale frequentie 16Hz

Maximale frequentie 24kHz

Aansluiting 3,5 mm

Draadloos nee

Afstandsbediening ja

Kabellengte 1,2 meter

Compatibiliteit iPhone, iPad, iPod touch

Pluspunten

Stevig design

L en R tekens in de oorschelpen

Minpunten

Pijnlijk slecht draagcomfort

Alleen geschikt voor dancemuziek

Weinig waar voor je geld

SCORE: 5/10

1 Reactie(s) op: Review: AKG K619

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 15 augustus 2014 09:13 Anoniem
    Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content! kdagdedaebadeede
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.