Puffin web browser, inclusief Flash

Door: Ronald Smit | 28 augustus 2017 09:20

Puffin web browser, inclusief Flash
How To

Sommige bedrijven blijven halsstarrig Flash gebruiken op hun websites. En dat is vervelend als je daar iets mobiel moet regelen vanaf je iPad of iPhone. Met Puffin lukt dat alsnog!

De standaard browser van iOS, Safari, ondersteunt geen Flash. Dat mag natuurlijk allang geen nieuws meer heten, want wie zit er überhaupt nog te wachten op een webtechniek die zo lek is als een mandje? Toch zijn er nog legio bedrijven die Flash gebruiken op hun site. Natuurlijk zijn er de bekende online spelletjesverzamelingen. Maar ook lopen we nog af en toe aan tegen Flash-invulformulieren en andere essentiële onderdelen voor interactie met een site. Je raadt het al: dergelijke zaken werken niet op je iPad of iPhone. En omdat Apple heeft aangegeven dat 'alternatieve' browsers voor iOS allemaal gebruik moeten maken van de Safari-engine, ondersteunt geen enkel exemplaar Flash. Althans, in 'native' vorm.

De alternatieve browser Puffin pakt het anders aan. Hierin kan je wel Flash gebruiken, omdat pagina's op een server elders gerenderd worden. En vervolgens 'gestreamd' worden naar Puffin. Op die manier is Flash moeiteloos bruikbaar.

Safari op iOS ondersteunt geen Flash

Betaald of gratis

Puffin is in een gratis versie met advertenties of in een Pro-versie à €4,49 zónder commerciële uitingen verkrijgbaar. Om ook moeilijker Flash-applicaties (en complexe niet voor mobiel gebruik aangepaste sites) te gebruiken is ook voorzien in een virtueel toetsenbord en muis. Deze activeer je door op de knop met de streepjes helemaal rechtsboven in beeld te tikken. Op die manier zijn ook sommige spelletjes speelbaar. Verwacht van die spellen overigens niet al te veel, want er is bijna geen Flash-spel dat is geoptimaliseerd voor een aanraakscherm. Puffin is wat ons betreft een browser 'voor erbij'. Een must have om achter de hand te hebben, voor het geval je ineens geconfronteerd wordt met een site die onbruikbaar is op mobiel.

Einde Flash in aantocht

Flash loopt overigens – eindelijk – op z'n laatste benen. Adobe heeft onlangs gemeld dat het vanaf 2020 einde oefening is voor de ooit zo populaire plug-in. Vanaf dat moment zal het aantal sites met Flash-elementen hopelijk snel verdwijnen. Tot die tijd vrezen we nog op onregelmatige basis met Flash geconfronteerd te worden. En is Puffin heel af en toe dus nog noodzakelijk.

0 Reactie(s) op: Puffin web browser, inclusief Flash

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.