Plan je gezinsleven op je iPad

Door: Harry Hol | 22 april 2015 08:16

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Vader en moeder werken, hebben afspraken en als ze geluk hebben nog tijd voor een hobby en af en toe een uitje. De kinderen hebben school, sport, schoolreisjes en vriendjes die komen spelen. Hoe houd je het hoofd boven water in die zee van informatie? De iPad schiet te hulp!

In dit artikel helpen we je om orde te scheppen in de chaos. De iPad is namelijk bij uitstek geschikt om informatie en afspraken te verzamelen én te bundelen tot een mooi overzichtelijk geheel. Lees ook: Zo gebruik je je iPad als tweede monitor.

We gaan gebruikmaken van een aantal gratis diensten, die ervoor zorgen dat ieder lid in het gezin zijn eigen agenda heeft, en dat alle informatie op een visuele manier wordt gepresenteerd. Het uiteindelijke doel is dat zowel de ouders als de kinderen in één oogopslag kunnen zien hoe de komende week eruit ziet. Vooral voor de jongsten is een visueel overzicht heel belangrijk. Die zullen ook zeker niet zelf een agenda kunnen bijhouden of lezen, maar als je een mooi overzicht voor ze maakt, weten ze wel beter waar ze aan toe zijn.

Het kan dan ook zijn dat de iPad niet het enige puzzelstukje is dat je nodig hebt. Bij jongere kinderen kun je het uiteindelijk gegenereerde weekoverzicht het beste ook nog op bijvoorbeeld een whiteboard in de keuken tekenen. De iPad bewaart zo het grote overzicht maar iedereen weet in één oogopslag wanneer hij moet sporten en of er visite langskomt.

Afspraken

De basis voor een goede planning is een goed bijgehouden agenda. Hiervoor gebruiken wij in deze cursus de gratis dienst Google Agenda (ook wel Google Calendar). Het grote voordeel hiervan is dat alle informatie in de cloud staat, en vanuit verschillende apparaten bijgehouden en geraadpleegd kan worden. Bovendien is het heel eenvoudig om voor elk gezinslid een eigen agenda aan te maken, die straks in het grote overzicht met een eigen kleur te zien is.

Het is verleidelijk om te denken dat het makkelijker is om één agenda aan te maken voor het hele gezin, maar in de praktijk betekent dat dat het overzicht snel zoek is omdat elke afspraak dan handmatig moet worden gelabeld. Bovendien is het zeker voor werkende ouders wel prettig om de 'eigen' agenda schoon te houden. Alleen in het grote gezinsoverzicht is het van belang dat de verschillende agenda's samen zichtbaar zijn.

Google Agenda is een gratis online agenda die ook perfect integreert in Agenda-app op je iPad.

Agenda's aanmaken

Voor het maken van een handige gezinsplanner, moeten allebei de ouders een eigen Google-account hebben, en hun agenda ook via Google Agenda bijhouden. Doe je dit al? Dan is de stap naar een gezinsplanner nog maar klein! We gaan er overigens van uit dat de kinderen in het gezin niet zelf een agenda bijhouden, al is dat natuurlijk geheel afhankelijk van de leeftijd en het karakter van het kind.

Ga met Safari naar www.google.com/calendar en log in met je Google-account. We maken voor ieder kind een eigen agenda aan. Voor de ouder(s) hoeven we geen aparte agenda's meer aan te maken, want we gaan ervan uit dat de volwassen hun eigen Google Agenda beheren. Aan de linkerkant van het scherm tik je naast Mijn agenda's op het driehoekje. Selecteer Nieuwe agenda maken. Dat brengt je naar een nieuw scherm waar je de agenda kunt creëren. Vul de naam in en eventueel een beschrijving. Vergeet niet om onderaan de pagina de nieuwe agenda op te slaan. Daarna keer je automatisch terug naar het agendascherm. Je ziet dat de nieuwe agenda in het lijstje onder Mijn agenda's is verschenen, met een kleurvlakje ervoor. Maak zo alle agenda's aan die je nodig hebt. Elke agenda krijgt automatisch een kleur toegewezen, maar die kun je ook handmatig aanpassen door op het driehoekje naast de naam te tikken.

Een nieuwe agenda maak je snel aan. Zo kun je ook voor de jongste gezinsleden de speel-afspraken en sportactiviteiten bijhouden.

Agenda-app

Nu gaan we de agenda's van alle gezinsleden toevoegen aan de Agenda-app van Apple. Er zijn overigens talloze goede alternatieve applicaties verkrijgbaar, maar voor de meeste doeleinden is Apples product prima toereikend.

Het eerste wat je moet doen is je eigen Google-account toevoegen. Die doe je door naar Instellingen / Mail, Contacten, Agenda te gaan. Hier voeg je je Google-account toe, waarbij je in ieder geval het synchroniseren van de Agenda aan laat staan. Als je dit hebt gedaan ontdek je dat jouw agenda én al je aangemaakte kinderagenda's nu beschikbaar zijn op je iPad. Deze agenda's worden automatisch gesynchroniseerd. Is dat niet meteen het geval, open dan Safari en ga naar www.google.com/calendar/syncselect waar je kunt aanvinken welke agenda's je wilt synchroniseren.

0 Reactie(s) op: Plan je gezinsleven op je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.