Philips BT5580B - Niet echt 'portable'

Door: Lennart Koster Lennart Koster | 12 februari 2015 12:44

iPad

Er zijn inmiddels zoveel bluetooth-speakers beschikbaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch blijven producenten maar met nieuwe speakers op de proppen komen. Zo ook Philips met de BT-25000B.

None

Philips BT5580B

Prijs

99,-

Maximaal vermogen:

10 W

Aansluitingen:

NFC, Bluetooth, AUX- en DC-ingang

Gewicht:

1,4 kg

Afmetingen:

20 x 21 x 5,5 cm

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Geluidskwaliteit
 • Lage tonen
 • NFC
 • Minpunten
 • Aparte adapter voor opladen
 • Afwerking
 • Formaat

Design

Door de vele bluetooth-speakers die momenteel voor handen zijn, moeten producenten dingen gaan verzinnen waardoor ze toch nét wat anders zijn dan de concurrentie. Het eerste wat de potentiële klant ziet is ook het eerste waarin je je kan onderscheiden: het design. Kies voor een uniek, gek of juist handig design en je hebt gelijk de aandacht van de klant. We hebben al de keuze uit elke kleur speaker die we maar willen, dus dat is niet meer onderscheidend. Dan maar de vorm van de speaker zelf. Lees ook: Het beste van 2014: 10 bluetooth-speakers.

Dat is precies wat Philips met de BT5580B heeft gedaan. Ze hebben voor een vrij uniek, een beetje retro-achtig design gekozen. Dit is natuurlijk opvallend, maar of het handig is, is een tweede. De speaker is namelijk vrij groot en resulteert er dus in dat het niet écht een draagbare bluetooth-speaker is. Met afmetingen van 20x21x5,5 centimeter en een gewicht van 1,4 kilo kan je hem moeilijk in je kleine handtas of je broekzak doen. Je hebt dus echt een grote tas nodig om hem mee te nemen.

De Philips BT5580 is vrij lomp.

Helaas is de speaker ook niet zo mooi afgewerkt. Op sommige punten lijkt de rand wat meer naar binnen te vallen, waardoor er een wat scherpere plastic rand ontstaat. Dat is niet zo heel erg netjes.

Of je houdt hem in je hand, want de Philips BT5580B heeft een groot handvat aan de bovenkant zitten. Deze is alleen zo breed dat je zelfs met middelgrote handen de speaker niet gemakkelijk en prettig van hot naar her kan slepen.

Het handvat is zo breed dat je hem wat lastig vast kan houden.

Naast dat de speaker enorm groot is, is er nog een ander opvallend element van de speaker; de volumeknop. Deze draaiknop is namelijk verwerkt in de hoek van het handvat, wat het retro-design afmaakt. Dat zorgt er wel voor dat je toch wat langer naar de speaker blijft kijken. Ondanks deze uiterlijke feature is hij nog steeds niet mooi, maar daar koop je meestal ook geen speaker voor, toch?

Toch wat anders dan anders: een grote volumeknop op de hoek van de BT5580B.

Geluidskwaliteit

Uiteindelijk moet je de keuze voor het kopen van een speaker laten afhangen van de geluidskwaliteit. Zeker in deze prijscategorie mag je dit zwaar laten wegen. Gelukkig scoort de Philips BT5580B hier een stuk beter op dan op design. Een veelgehoord probleem bij kleinere bluetooth-speakers is dat deze de lage tonen niet goed weer kunnen geven. Dit is logisch, want de speaker heeft slechts een heel beperkte klankkast. Deze lompe Philips speaker heeft hier alle ruimte voor en dat resulteert ook in een stuk betere geluidskwaliteit dan bij kleinere bluetooth-speakers.

Met een vermogen van tien watt heeft hij verder genoeg vermogen om je woonkamer te vullen met geluid dat nauwelijks vervormt. Zet je het volume volledig open, dan kan je elkaar niet meer verstaan, maar dan hoor je ook dat de laagste en hoogste tonen iets vervormen. Toch zal je hier weinig last van hebben, aangezien je zelden het volume zo op zal schroeven.

Gebruiksgemak

De Philips BT5580B beschikt over een aantal handige knoppen en opties. Zo kan je eenvoudig je telefoon verbinden door middel van NFC en heb je een telefoonknop waarmee je gesprekken kan opnemen. Verder heb je nog een bluetooth-knop waarmee je de speaker vindbaar maakt. De speaker zou ongeveer acht uur mee moeten gaan en deze belofte komt hij aardig goed na, wat een prima tijd is voor een bluetooth-speaker.

Simpel te bedienen met onder andere NFC.

Op de speaker zijn een usb- en aux-aansluiting aanwezig. Verder heb je ook nog de ingang voor de stroom-adapter. De speaker ziet er retro uit, maar Philips is ook op andere punten erg ouderwets gebleven. Zo hebben ze een DC-aansluiting voor de stroomkabel waardoor je niet gewoon een micro-usb-kabel kan gebruiken. Ontzettend onhandig dus. Ga je voor een langere tijd weg, dan moet je ook altijd de adapter meenemen. Hier had Philips toch wel iets meer in mogen investeren.

Ontzettend onhandig en ouderwets: opladen met een aparte DC-adapter.

Conclusie

Het belangrijkste punt bij het kopen van een speaker is uiteraard de geluidskwaliteit. Dat is dik in orde bij deze Philips BT5580B. Toch scoort hij op andere punten geen voldoendes. De afwerking valt tegen, hij is groot en lomp en je hebt een aparte adapter nodig om de speaker op te laden. Heb je dat ervoor over en ben je niet van plan om deze speaker veel te verplaatsen? Dan is hij zeker het overwegen waard. Maar echt een draagbare bluetooth-speaker is de BT5580B niet te noemen.

1 Reactie(s) op: Philips BT5580B - Niet echt 'portable'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2015 18:27 Anoniem
  grappenmaker, waar denk je dat die usb aansluiting voor is :D
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.