PDF bewerken op iPad met PDF Genius

© PXimport

PDF bewerken op iPad met PDF Genius

Geplaatst: 11 juni 2022 - 07:56

Aangepast: 14 december 2022 - 09:55

Ronald Smit

Een ieder die met regelmaat gebruik maakt van PDF’s zal de iOS/iPad-app PDF Genius vast kunnen waarderen. Converteren, comprimeren, organiseren: het kan allemaal. Hoe, dat lees je in deze how-to.

PDF Genius (€ 9,99) is een soort van Zwitsers zakmes voor PDF-bestanden. Een van de aardige opties is de mogelijkheid om een pagina uit een PDF te converteren naar een grafisch bestand. Dat kan goed van pas komen als je (een deel van) een pdf in een afbeelding wilt verwerken.

Open daarvoor als eerste een PDF-bestand. Klik op de knop met de drie streepjes linksboven in beeld. Klik op Files en blader naar een map met daarin een PDF-bestand, selecteer en open het. Eenmaal geopend in leesweergave klik je op het pictogram met de gereedschapskist. 

Selecteer het gewenste bestandsformaat, kies een resolutie (dpi), waarbij je je moet realiseren dat hoe hoger de resolutie, hoe groter het uiteindelijke bestand. Wil je een afbeelding verder bewerken, dan is ’t het best om een verliesvrij bestandsformaat als PNG of TIFF te kiezen.

Let tot slot op de opties achter Pages. Wil je één pagina omzetten, zorg dan dat die zichtbaar is en kies voor Single. Dit om te voorkomen dat een compleet 300+-pagina pdf’je wordt omgezet naar afbeeldingen…

Maak gebruik van de gereedschapskist om een PDF (pagina) om te zetten naar een afbeelding.

© PXimport

Om de resulterende afbeelding(en) te bewaren, tik je in het geopende scherm op de deelknop rechtsboven. Tik dan op All en kies een van de beschikbare deelopties. Bijvoorbeeld Save Image om de zaak op de filmrol van je apparaat te plaatsen. Van daaraf kun je de afbeelding in iedere beeldbewerker openen om ermee aan de slag te gaan.

PDF comprimeren

Een nadeel van PDF’s is dat ze soms flink groot kunnen worden. Zeker als er voor hoge kwaliteit afbeeldingen wordt gekozen, en er zijn veel afbeeldingen aanwezig. Ook andere factoren kunnen zorgen voor ruim bemeten PDF’s. Dat is onhandig als je zo’n bestand wilt delen met anderen; het wordt al snel te groot voor een standaardbijlage in een mailbericht. 

Om dat probleem op te lossen kun je PDF Genius een comprimeeractie op de pdf laten uitvoeren. Wat PDF-compressie doet is de dpi verlagen naar een door jou opgegeven waarde, terwijl ook de compressiesterkte in niveaus regelbaar is. 

Open een pdf en tik op de gereedschapskist. Kies in het geopende menu voor Compress. Voor schermlezen van pdf’s volstaat 72 dpi, zorg dat die optie dan ook is ingevuld. Afbeeldingen met kleur nemen meer ruimte in beslag dan grijstint-afbeeldingen en die nemen weer meer ruimte in dan puur zwart-wit-afbeeldingen. Voor even snel proeflezen volstaan kleurloze afbeeldingen vaak ook prima. Kies wat je nodig hebt. 

Voor Quality geldt: hoe minder, hoe kleiner de uiteindelijke PDF maar ook hoe minder ‘mooi’ deze oogt. Onder Optimize graphics kun je kiezen uit 5 niveaus. Waarbij geldt dat Level 1 de laagste compressie levert, met een goede beeldkwaliteit. Maar ook zorgt dat niveau voor een groter eindresultaat. 

Bij Level 5 is het precies andersom: mindere afbeeldingskwaliteit en een kleiner pdf’je. Gewoon eens mee experimenteren zouden we zeggen. Tik op Compress en je ziet het resultaat. Delen naar bijvoorbeeld een mailbijlage regel je via de deelknop. In de viewer kun je origineel en gecomprimeerde versie middels een tik op Compare naast elkaar zetten. 

De gecomprimeerde PDF neemt beduidend minder bestandsruimte in beslag, wel zien we dat de afbeeldingen overduidelijk stevig gecomprimeerd zijn. Op de tekstkwaliteit heeft compressie trouwens geen enkele invloed: die blijft uitstekend

© PXimport

Splitsen en samenvoegen

Een ander veelvoorkomend klusje aangaande PDF-beheer is samenvoegen en splitsen van PDF’s. Ook daar draait PDF Genius z’n hand niet voor om. Open een multi-pagina PDF. Tik op de knop met de vier vierkantjes (links van de gereedschapskist) voor een paginaoverzicht. Tik op de diskette met het pennetje (= Opslaan als) en geef je pdf een nieuwe naam. Dit om te voorkomen dat ’t origineel tijdens je experimenten wordt overschreven. 

Als eerste kun je pagina’s in het overzicht slepen en ze op een andere plek neerzetten. Kan soms handig zijn. Praktisch is de mogelijkheid tot het verwijderen van lege pagina’s. Tik daarvoor op de gereedschapskist (iets meer naar rechts verhuisd in deze modus) en tik op Delete blank pages. Na even wachten zijn ze allemaal uit het document verdwenen. 

Soms is het weer praktisch om juist toe te voegen; kan ook via de gereedschapskist en bijbehorende optie. De pagina wordt via Insert blank page toegevoegd voor de in het overzicht middels een tik geselecteerde pagina.

 

© PXimport

Je kunt ook PDF’s toevoegen aan de in paginabeheer geopende PDF. Tik op de gereedschapskist en dan Insert. Kies waar je de zo dadelijk te selecteren PDF wilt invoegen in het document, Before first page (voor de eerste pagina), After last page (na de laatste pagina) of At index page (op de indexpagina). In dit voorbeeld gaan we voor After last page

Kies een van de beschikbare bron-opties, zoals bijvoorbeeld Files. Blader naar een map met de toe te voegen PDF en selecteer deze middels een tik waarna de PDF wordt toegevoegd op de aangegeven plek. Tik op de ‘gewone’ diskette (dus zonder pennetje) om het aldus samengevoegde document te bewaren.

Aardig detail is dat je op dezelfde manier ook afbeeldingen toe kunt voegen aan de PDF.

Draaien en meer

Let ook op de knoppenbalk onderaan paginabeheer. Hiermee kun je pagina’s kopiëren en op een andere plek plakken, een pagina direct erachter kopiëren, een pagina draaien of een pagina verwijderen. De actie is ook toepasbaar op meerdere pagina’s tegelijk, hou daarvoor je vinger even op een van de pagina’s in je PDF tot een menu verschijnt. 

 

© PXimport

Tik hierin (bijvoorbeeld) op Select all om alle pagina’s te selecteren. Zo kun je dan in één keer alle pagina’s tegelijk draaien. Dat komt wel eens van pas bij gefotografeerde pagina’s waarbij de gyroscoop in je smartphone net de verkeerde oriëntatie koos tijdens het horizontaal houden van het toestel. Per tik draait de pagina 90 graden, tik net zo vaak als nodig.

PDF Genius heeft nog veel meer handigheidjes aan boord, loop rustig alle opties eens door. Zo kun je wachtwoorden instellen of metadata aanpassen. Ook zoeken naar tekst, het exporteren van alleen tekst en doorlopen van hoofdstukken is geregeld. Verdraaid handig stukje gereedschap wat ons betreft! En allemaal zonder vervelende abonnementen voor alsnog.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000