Outlook.com overstijgt het 'oude' Hotmail

Door: Jasper Bakker | 01 augustus 2012 09:49

iPad

Microsoft lanceert een nieuwe, iPad-vriendelijke webmaildienst onder de bekende naam van zijn mailprogramma Outlook. Skype wordt direct geïntegreerd en er is ook aansluiting met Hotmail.

Het gratis en vooralsnog ads-vrije Outlook.com is gisteravond live gegaan en biedt 7 GB aan opslagruimte. Gebruikers kunnen daar een nieuw account aanmaken, of gelijk inloggen met hun account bij Microsofts aloude webmaildienst Hotmail, of bij opslagdienst SkyDrive, gamingdienst Xbox Live, of met hun cloud-account voor Windows Phone of een bèta van Windows 8.

Voor alle eindgebruikers

Ondanks het gebruik van de de naam voor Microsofts zakelijke mailclient is Outlook.com bedoeld voor individuele gebruikers. Daarvoor biedt de dienst ook gelijk aansluiting op sociale media als Twitter en Facebook. In eerste instantie lijkt het zakelijke sociale netwerk LinkedIn afwezig, maar die is wel op te sporen in de diepere instellingen voor Outlook.com. LinkedIn is ook dieper geïntegreerd in de aankomende versie 2013 van Microsofts applicatiepakket Office.

Hotmail-gebruikers hebben in het opties-menu daarvan een Upgrade-knop om gelijk ook de nieuwe gratis maildienst te gebruiken. Bestaande Hotmail.com-, live.com- en zelfs oude msn.com-adressen blijven intact en gewoon in gebruik, blogt Microsoft. Outlook.com-gebruikers hebben de optie om terug te schakelen naar Hotmail. Beide webmaildiensten van Microsoft hebben op dit moment nog hun eigen uiterlijk.

Microsoft licht het minimalistische ontwerp van zijn “moderne maildienst" Outlook.com toe in een promovideo (waarbij de interface van het concurrerende Gmail wordt 'opgepoetst'):

[youtube]uDI6Itn7soQ[/youtube]

Adressen en aliassen

Outlook.com fungeert niet alleen als opvolger voor Hotmail, maar kan ook dienst doen als voorportaal voor Gmail, Yahoo Mail en andere mailplatformen. Microsoft voorziet hierbij in volledige import van adresboeken uit concurrerende webmaildiensten. Nieuwe Outlook.com-adressen zijn als aliassen toe te voegen.

In eerste instantie lijken er per Outlook.com-account maximaal vijf aliassen toegestaan. Bij het aanmaken van meer krijgt de gebruiker de melding voorgeschoteld dat de maximale hoeveelheid mailadressen voor nu is bereikt. Daarbij ook het advies het later opnieuw te proberen, maar dat levert vele uren later nog altijd dezelfde melding op.

Clouds gelijktrekken

De nieuwe, moderne maildienst dient als inleiding voor Windows 8 en Windows Phone. Directe log-in is ook mogelijk voor testers van een bèta-versie van Windows 8, die daarbij niet gekozen hebben voor slechts een lokaal pc-account maar gelijk voor een cloud-profiel bij Microsoft. De Windows-reus biedt daarmee synchronisatie van data, gebruikersinstellingen en apps voor de aankomende volgende versie van zijn pc-besturingssysteem.

Net zoals Google zijn diverse, gescheiden clouddiensten meer en meer combineert, is Microsoft nu ook bezig met een gelijkschakeling van zijn online-aanbod. Dat betreft niet alleen het technisch samenvoegen, maar ook het schrappen van aanbod onder zijn merknaam Windows Live.

De mogelijkheden van Outlook.com worden belicht in deze uitlegvideo:

[youtube]RnCu72G52bY[/youtube]

Update:

LinkedIn-accounts zijn wel te koppelen aan Outlook.com, net zoals dat al kon in Hotmail. Deze linkoptie wordt niet expliciet genoemd of aangedragen door Microsoft, maar is wel te vinden in de instellingen. Daarbij komt de Outlook.com-gebruiker ineens terecht in de oude Windows Live-omgeving, inclusief de andere gebruikersinterface daarvan.

0 Reactie(s) op: Outlook.com overstijgt het 'oude' Hotmail

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.