Oude iPad, nieuwe apps

Door: Patrick Rijnders | 07 januari 2016 12:33

Blog

Daar zit je dan met je iPad 1. Nog niet eens zo lang geleden was het een toonbeeld van vooruitstrevende techniek, nu kun je er bijna nooit meer iets nieuws mee doen. Apple brengt elk jaar een update uit van haar besturingssysteem, en die nieuwe versies werken simpelweg niet meer op de oude iPad.

Je kunt nog upgraden tot 5.1.1 en dat is het. Alle apps die zijn gemaakt voor 6.0 of hoger geven de hatelijke boodschap dat je jouw iPad moet upgraden naar een hogere versie van iOS, voordat je iets met de app kunt. Leuk die boodschap, maar eigenlijk zouden ze het liefst de volgende boodschap geven: "Deze app kan niet op die oude rot-iPad van je, wanneer koop je nou eindelijk eens een keer een nieuwe?" Lees ook: Maak je oude iPad sneller.

De YouTube app is slechts de meest bekende in een lange lijst apps die niet meer werken en als er een leuke nieuwe app in de App Store verschijnt, dan is de kans heel klein (lees: minimaal) dat deze nog werkt op je oude iPad. Betekent dit dat het echt einde verhaal is als je nog met zo'n dikke iPad zit? Niet helemaal. Door middel van allerhande trucjes is het leven van je oude gadget nog best een beetje te verlengen.

Oude versies van nieuwe apps downloaden

Je bent een beetje door de App Store aan het bladeren en tussen het opnieuw opstarten van de App Store door (want ja, ook die werkt niet meer zo goed op je 'antieke' iPad 1) kom je een appje tegen dat je wel leuk lijkt. Het is een app die blijkens de informatie op de App Store al heel wat jaartjes meegaat, maar, aj, je hebt er minstens iOS 6.0 voor nodig. Niet meteen wegklikken die app, want er is nog wel een mogelijkheid om een oude versie van deze app te downloaden.

Start daarvoor je computer op en open dan iTunes. Even inloggen in je account en zoek dan hier nogmaals de app op. Je kunt hem nu downloaden naar je computer. Nee, je kunt hem niet op je iPad zetten, maar je kunt nu wel op je iPad een oudere versie downloaden. Als je nu namelijk op je iPad even naar de App Store gaat en de app nogmaals opzoekt en aanklikt, krijg je de boodschap dat de app het niet doet op jouw iPad, maar dat je wel een oudere versie kunt downloaden. Beetje omslachtig, maar zo kun je tenminste nog eens een recente app downloaden die je nog niet op je iPad had staan.

De site ziet er niet uit, maar de info is nuttig als je op zoek bent naar leuke apps voor je iPad 1

Oude apps vinden

Een handige website is de site Findoldapps.com. Hier kun je in het menu bovenaan de pagina aangeven welke iPad of iPhone je gebruikt, welk besturingssysteem hierop draait en vanuit welk land je de App Store normaal gesproken benadert. Je kunt dan ook nog kiezen in welke categorie je apps getoond wilt krijgen. Op zoek naar games? Gewoon even games aanklikken en je krijgt een lijst met alle games die er nog op jouw iPad draaien. Je kunt dit nog verder specificeren door aan te geven in welk jaar de apps voor het laatst een update moeten hebben gehad, of hoe hoog de app gewaardeerd moet zijn. Je kunt hier ook in het zoekvenster een naam intikken en zo direct te zien krijgen of de app voor jouw systeem beschikbaar is.

Er zijn nog best wat vrij recente games die het doen op de iPad 1, zoals Simpsons Tapped Out.

Het is dan af en toe best verrassend welke app er nog gewoon werkt op jouw iPad 1. Van Simpsons Tapped Out hadden we bijvoorbeeld niet verwacht dat hij het zou doen op de oude iPad, maar dat blijkt toch het geval te zijn. En zo zitten er nog wel meer juweeltjes tussen de lijst. Een opmerking hierbij: je kunt bij de landen alleen aangeven of je in Amerika of Canada woont, maar een app die in Amerika op 5.1.1. werkt doet dit natuurlijk ook bij ons.

Jailbreaken dan maar?

Een andere mogelijkheid is om je iPad te jailbreaken. Hiermee hef je de beperking op die door de App Store wordt ingesteld als je een bepaalde app wilt downloaden. Er wordt dan bijvoorbeeld ook niet gekeken of je wel de juiste versie van het besturingssysteem hebt. Veel apps die bijvoorbeeld alleen werken met iOS 6.0 kun je dan nog wel gewoon gebruiken op je oude iPad. Het kan gebeuren dat een bepaalde app wat langzamer werkt of dat hij hapert, maar er zijn genoeg 6.0 apps die het gewoon prima doen. Het is dan eigenlijk ook de vraag waarom deze apps niet gewoon werken op je 5.1.1.

Maar goed, je moet hier wel opletten met wat je downloadt. Als je namelijk aan het jailbreaken slaat, kun je ook apps gratis downloaden waar je normaal gesproken geld voor moet betalen. We willen hier niet in een discussie verzeild raken over jailbreaken en piraterij, aangezien het Internet daarmee al behoorlijk vol staat.

Of je gratis apps zomaar via een andere bron dan de App Store kunt downloaden is de vraag, waarbij je vooral even bij jezelf te raden moet gaan wat je daarvan vindt. Dit is in ieder geval wel een manier om toch die app te kunnen downloaden waarvan je dacht dat hij nooit op je oude iPad zou werken. Let daarbij wel op dat apps die bedoeld zijn voor nog hogere versies van het iOS, ook minder kans hebben om te werken op je jailbreak-iPad 1. Maar hee, je kunt het altijd proberen!

0 Reactie(s) op: Oude iPad, nieuwe apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.