OS X Lion toont iOS-trekjes

Door: Jasper Bakker | 19 april 2011 08:46

Nieuws

De aankomende versie van Mac OS X, codenaam Lion, kruipt qua interface tegen iPad-platform iOS aan. De tweede preview voor developers is net bijgewerkt.

De update voor Preview Version 2 van Lion (OS X-versie 10.7) brengt enkele kleine fixes voor het Mac-besturingssysteem. De eerste developerpreview van Lion is eind februari uitgebracht. Het besturingssysteem voor Apple’s laptops en desktops krijgt diverse interface-elementen van iPad- en iPhone-besturingssysteem iOS.

Multitouch-bediening

Zo heeft Lion al een beginscherm (genaamd Launchpad) waar alle (iconen van) applicaties te vinden zijn. Daarnaast krijgt de nieuwe OS X-versie ondersteuning voor multitouch-bediening, zoals het samenknijpen van twee vingers om in te zoomen op een webpagina of plaatje, en het vegen over het scherm om een pagina om te slaan.

De iOS-invloeden zijn ook te zien in aanpassingen aan widget-platform Dashboard, applicatie-overzicht Exposé, en de virtuele bureaubladen van Spaces (toegevoegd in OS X 10.5, Leopard). Apple-nieuwsblog AppleInsider meldt dat in Lion de bestandsverkenner Finder, de startbalk Dock, en de OS X-desktop al zijn aangepast op basis van iOS-elementen. Verder heeft de huidige versie van OS X (10.6, Snow Leopard) al een online-applicatiewinkel gekregen, in navolging van de populaire iTunes App Store voor iOS.

Deze zomer

Apple verwerkt ook ‘gewone’ OS X-vernieuwingen in Lion, meldt Macworld.com. Zo is mailprogramma Mail vernieuwd, ondersteunt de tool FileVault volledige encryptie van interne en externe harde schijven, en biedt laatstgenoemde ook de mogelijkheid om data veilig te wissen (wipen).

Daarnaast krijgen Macs via het nieuwe Airdrop draadloze mogelijkheden om bestanden gesynchroniseerd te houden op meerdere Macs, of uit te wisselen met andere Mac-gebruikers. De nieuwe functie Versions is een uitbreiding van backupprogramma Time Machine waarmee je verschillende versies van bestanden automatisch aan kunt maken en bewaren. Veel van deze vernieuwingen zijn al mogelijk met tools van derden. Lion moet deze zomer uitkomen.

0 Reactie(s) op: OS X Lion toont iOS-trekjes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.