10 iPad-functies die je nog niet kende

Als je je iPad vaak gebruikt, ken je de tablet waarschijnlijk als je broekzak. Toch duiken er af en toe nog functies op waarover Apple met geen woord heeft gerept, maar die superhandig blijken. We zetten tien van die veelal onontdekte juweeltjes voor je op een rij.

Het blijft een beetje een spelletje van Apple: een batterij aan nieuwe functies introduceren, maar slechts een handjevol uitlichten, zodat er in de komende tijd wat te ontdekken valt. Dat ontdekken hebben wij voor je gedaan en we hebben de leukste onbekende functies voor je op een rij gezet. Lees ook: Zo voeg je een toetsenbord toe op de iPad.

01 Stipjes in beginschermen

Als je veel beginschermen hebt, dan is het best vermoeiend om door al die schermen heen te navigeren. Dat klinkt overdreven, maar denk je even in dat je tien schermen hebt, tien keer naar links moet vegen en vervolgens tien keer naar rechts, omdat je nog een ander appje uit het eerste scherm wilt openen. Maar wist je dat je ook kunt navigeren zonder te vegen? Die stipjes onderin, die aangeven op welke pagina je je bevindt, zijn namelijk niet alleen visuele indicatoren, het zijn ook knoppen. Oftewel, wanneer je op één van de stipjes drukt aan de linkerkant van het actieve stipje, dan blader je naar links, druk je op het stipje aan de rechterkant van het actieve stipje, dan blader je naar rechts. Zo voorkom je tablet-RSI!

© PXimport

Je kunt door beginschermen navigeren door op de stipjes onderin te drukken.

02 Instellingen in Siri

Apple heeft de instellingen van apps netjes ondergebracht in het menu Instellingen. Dat is op zich wel praktisch, maar wanneer je een app geopend hebt, en je wilt instellingen aanpassen, dan is het best irritant dat je eerst de app moet sluiten, de app Instellingen moet openen en dan nog moet navigeren naar de app van je keuze. Zeker wanneer je veel apps hebt geïnstalleerd, kan dat best even zoeken zijn. Gelukkig kan het sneller. Wanneer je de app van je keuze open hebt, houd je de Thuisknop ingedrukt zodat Siri wordt geactiveerd, en zeg je Settings. Nu worden automatisch de instellingen van de geopende app getoond.

© PXimport

Instellingen van een app kun je oproepen door 'Settings' te zeggen tegen Siri.

03 Navigeren tussen apps

Hoe handig de Multitask-balk (die je krijgt door twee keer op de Thuisknop te drukken) ook is, het wordt al snel een beetje omslachtig. Gelukkig kan het ook veel eenvoudiger en sneller. Het enige dat je hoeft te doen om tussen twee (of meer) apps te schakelen, is met vier of vijf vingers tegelijkertijd opzij te vegen. Je schakelt dan tussen de apps die geopend zijn (de volgorde van de apps kun je zien op de Multitask-balk). Werkt deze optie niet bij je, dan dien je Multitask-gebaren in te schakelen via Instellingen / Algemeen / Multitask-gebaren.

© PXimport

Met vier en vijf vingers kun je razendsnel schakelen tussen geopende apps.

04 Toegang tot websites ontzeggen

Je kunt natuurlijk besluiten dat je kroost helemaal niet op internet mag op de iPad. Maar we leven wel in 2015 en het internet is belangrijk. Verstandiger is het dan misschien om alleen maar de toegang te verlenen tot bepaalde websites. Dat is sinds iOS 8 heel eenvoudig. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en druk onder het kopje Toegestaan materiaal op Websites. Daar kun je, door te drukken op Alleen specifieke websites, precies aangeven welke websites bezocht mogen worden. Websites die niet in deze lijst staan worden automatisch geblokkeerd.

© PXimport

Binnen Beperkingen geef je precies aan welke websites je wilt toestaan.

05 Siri oproepen zonder handen

Spraakassistent Siri is handig, ondanks het feit dat ze geen Nederlands spreekt (het gerucht gaat vanaf iOS 8.3, maar dat is op moment van schrijven nog niet zeker). Ook irritant aan Siri is dat je een knop ingedrukt moet houden om haar 'op te roepen'. Zo heb je nog vrij weinig aan een interactieve spraakassistent toch? Dat is precies de reden dat Apple in iOS 8 een extra functie heeft toegevoegd. Wanneer je iPad aan de lader ligt, hoef je alleen maar 'Hey Siri' te roepen en Siri zal worden geactiveerd.

© PXimport

Wist je dat je Siri tegenwoordig met je stem kunt activeren?

06 Instant Selfie in iMessage

Wie een beetje hip is, maakt tegenwoordig selfies. Goed, of selfies maken nu hip is of een beetje sneu, dat is natuurlijk niet aan ons, maar feit is wel dat Apple er een superhandige functie voor heeft ingebouwd in iMessage waar maar heel weinig mensen van weten. Als je een selfie wilt maken, druk je waarschijnlijk in iMessage op het pictogram met de fotocamera, maak je een foto en selecteer je deze.

Maar het kan dus nog sneller. Wanneer je namelijk je vinger ingedrukt houdt op het pictogram met de camera, kun je je vinger omhoog bewegen naar wederom het pictogram met de camera - waarna automatisch de FaceTime-camera geactiveerd wordt. Zodra je loslaat wordt de foto genomen en direct gestuurd. Dit werkt overigens alleen in portretmodus.

07 Audio- en videoberichten automatisch verwijderen

Wil je iemand een audio- of videobericht sturen via iMessage, maar vind je het irritant dat al die inhoud opgeslagen wordt (waardoor iMessage steeds meer ruimte in beslag neemt, ook in iCloud Backup)? Dan is het goed om te weten dat je iMessage zo kunt instellen dat audio- en/of videoberichten automatisch verwijderd worden na verloop van tijd. Je doet dit via Instellingen / Berichten. Onder het kopje Audioberichten en Videoberichten kun je aangeven hoe lang een bericht bewaard mag worden.

© PXimport

Je kunt audio- en videoberichten automatisch laten verwijderen.

08 Berichten beantwoorden vanuit stand-by

Zelfs als je iPad op schermvergrendeling staat, kun je alsnog zien wat voor berichten je binnenkrijgt. Maar wist je ook dat, wanneer je op een iPad (of ander iOS-apparaat) met iOS 8 een bericht krijgt terwijl de iPad vergrendeld is, je direct een antwoord kunt typen wanneer je met je vinger naar links sleept op het bericht? Hetzelfde geldt wanneer je een notificatie krijgt van een bericht terwijl je bezig bent met een andere app, met als verschil dat je dan niet naar links veegt, maar naar beneden, waarna je ook direct op het bericht kunt antwoorden.

© PXimport

Je kunt, zelfs wanneer de iPad vergrendeld is, direct op berichten reageren.

09 Zoeken in een webpagina

Wist je dat je (in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht) wel degelijk kunt zoeken binnen webpagina's in iOS? Om een zoekopdracht uit te voeren op een webpagina, surf je binnen Safari op je iPad naar die pagina, en typ je daarna de term die je zoekt in de adresbalk. Er klapt een menu uit met zoeksuggesties. Echter, wanneer je helemaal onderin dit menu kijkt, zie je de optie Op deze pagina met daaronder nog een keer je zoekopdracht, waarbij direct wordt aangegeven hoe vaak de door jou gezochte term op de pagina aanwezig is. Druk je vervolgens op de zoekopdracht, dan word je naar de eerste plek gebracht op de pagina die de zoekterm bevat.

© PXimport

Zoeken op een pagina kan heel eenvoudig, met behulp van de adresbalk.

10 Groepsberichten in iMessage

Wanneer je mensen vraagt wat ze het belangrijkste voordeel vinden van WhatsApp ten opzichte van iMessage, dan is het antwoord doorgaans dat je in WhatsApp groepsberichten kunt sturen. Nu is WhatsApp natuurlijk niet verkrijgbaar voor de iPad, maar dat geeft niets, want groepsberichten kun je ook in iMessage sturen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is een bericht starten en in het Aan-veld rechtsboven op het plusteken drukken, waarna je de gewenste contactpersonen kunt toevoegen. Zodra je een bericht stuurt, krijgen alle toegevoegde personen deze in een groepschat.

© PXimport

iMessage is ook in staat om groepsberichten te versturen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten