10 iPad-functies die je nog niet kende

Door: Martin Gijzemijter | 24 augustus 2016 10:22

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Als je je iPad vaak gebruikt, ken je de tablet waarschijnlijk als je broekzak. Toch duiken er af en toe nog functies op waarover Apple met geen woord heeft gerept, maar die superhandig blijken. We zetten tien van die veelal onontdekte juweeltjes voor je op een rij.

Het blijft een beetje een spelletje van Apple: een batterij aan nieuwe functies introduceren, maar slechts een handjevol uitlichten, zodat er in de komende tijd wat te ontdekken valt. Dat ontdekken hebben wij voor je gedaan en we hebben de leukste onbekende functies voor je op een rij gezet. Lees ook: Zo voeg je een toetsenbord toe op de iPad.

01 Stipjes in beginschermen

Als je veel beginschermen hebt, dan is het best vermoeiend om door al die schermen heen te navigeren. Dat klinkt overdreven, maar denk je even in dat je tien schermen hebt, tien keer naar links moet vegen en vervolgens tien keer naar rechts, omdat je nog een ander appje uit het eerste scherm wilt openen. Maar wist je dat je ook kunt navigeren zonder te vegen? Die stipjes onderin, die aangeven op welke pagina je je bevindt, zijn namelijk niet alleen visuele indicatoren, het zijn ook knoppen. Oftewel, wanneer je op één van de stipjes drukt aan de linkerkant van het actieve stipje, dan blader je naar links, druk je op het stipje aan de rechterkant van het actieve stipje, dan blader je naar rechts. Zo voorkom je tablet-RSI!

Je kunt door beginschermen navigeren door op de stipjes onderin te drukken.

02 Instellingen in Siri

Apple heeft de instellingen van apps netjes ondergebracht in het menu Instellingen. Dat is op zich wel praktisch, maar wanneer je een app geopend hebt, en je wilt instellingen aanpassen, dan is het best irritant dat je eerst de app moet sluiten, de app Instellingen moet openen en dan nog moet navigeren naar de app van je keuze. Zeker wanneer je veel apps hebt geïnstalleerd, kan dat best even zoeken zijn. Gelukkig kan het sneller. Wanneer je de app van je keuze open hebt, houd je de Thuisknop ingedrukt zodat Siri wordt geactiveerd, en zeg je Settings. Nu worden automatisch de instellingen van de geopende app getoond.

Instellingen van een app kun je oproepen door 'Settings' te zeggen tegen Siri.

03 Navigeren tussen apps

Hoe handig de Multitask-balk (die je krijgt door twee keer op de Thuisknop te drukken) ook is, het wordt al snel een beetje omslachtig. Gelukkig kan het ook veel eenvoudiger en sneller. Het enige dat je hoeft te doen om tussen twee (of meer) apps te schakelen, is met vier of vijf vingers tegelijkertijd opzij te vegen. Je schakelt dan tussen de apps die geopend zijn (de volgorde van de apps kun je zien op de Multitask-balk). Werkt deze optie niet bij je, dan dien je Multitask-gebaren in te schakelen via Instellingen / Algemeen / Multitask-gebaren.

Met vier en vijf vingers kun je razendsnel schakelen tussen geopende apps.

04 Toegang tot websites ontzeggen

Je kunt natuurlijk besluiten dat je kroost helemaal niet op internet mag op de iPad. Maar we leven wel in 2015 en het internet is belangrijk. Verstandiger is het dan misschien om alleen maar de toegang te verlenen tot bepaalde websites. Dat is sinds iOS 8 heel eenvoudig. Navigeer naar Instellingen / Algemeen / Beperkingen en druk onder het kopje Toegestaan materiaal op Websites. Daar kun je, door te drukken op Alleen specifieke websites, precies aangeven welke websites bezocht mogen worden. Websites die niet in deze lijst staan worden automatisch geblokkeerd.

Binnen Beperkingen geef je precies aan welke websites je wilt toestaan.

05 Siri oproepen zonder handen

Spraakassistent Siri is handig, ondanks het feit dat ze geen Nederlands spreekt (het gerucht gaat vanaf iOS 8.3, maar dat is op moment van schrijven nog niet zeker). Ook irritant aan Siri is dat je een knop ingedrukt moet houden om haar 'op te roepen'. Zo heb je nog vrij weinig aan een interactieve spraakassistent toch? Dat is precies de reden dat Apple in iOS 8 een extra functie heeft toegevoegd. Wanneer je iPad aan de lader ligt, hoef je alleen maar 'Hey Siri' te roepen en Siri zal worden geactiveerd.

Wist je dat je Siri tegenwoordig met je stem kunt activeren?

0 Reactie(s) op: 10 iPad-functies die je nog niet kende

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.