Nieuwe generatie accu’s gaat drie keer langer mee

Door: Elmar Rekers | 14 februari 2013 13:57

iPad

Een nieuwe lithium ion-batterij gaat drie keer langer mee dan huidige accu’s en laadt in amper tien minuten op. Volgens onderzoekers van de University of Southern California (USC) betekent de batterij een doorbraak voor onder meer smartphones en elektrische auto’s.

Een groep onderzoekers van USC presenteerde deze week een rapport waarin de nieuwe lithium ion-batterij uit de doeken wordt gedaan. In plaats van anoden van grafiet, zijn hierbij silicium nano-deeltjes gebruikt. Hierdoor zou een accu tot drie keer meer lithium-ionen kunnen vasthouden.

Naast de aanzienlijke winst in energieopslag, zorgt de nieuwe technologie ook voor een snellere oplaadtijd. Zo zou een smartphone met een silicium-batterij in tien minuten volledig kunnen opladen. Hoewel de onderzoekers trots zijn op de behaalde resultaten, kleven er nog wel enkel nadelen aan de nieuwe accu’s.

Beperkte levensduur

Zo is het ontwikkelen van silicium-accu’s een erg prijzige bezigheid, en laat ook de levensduur van deze dingen nog te wensen over. Een batterij gaat momenteel namelijk slechts tweehonderd oplaadbeurten mee. USC verwacht echter dat ze hier de komende tijd nog wel veel winst in kunnen behalen. Verwacht wordt dat de nieuwe generatie batterijen over twee á drie jaar in smartphones, tablets en elektrische auto’s te vinden zijn.

USC is niet de enige universiteit die aast op een doorbraak in batterijvermogen. Zo bleek eind 2012 dat ook onderzoekers van een universiteit in Texas een accu met silicium hadden ontdekt, zij het in een iets andere vorm.

0 Reactie(s) op: Nieuwe generatie accu’s gaat drie keer langer mee

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.