Nederlandse Android-tablet onder 300 euro

Door: tonie-van-ringelestijn | 20 april 2011 13:11

Nieuws

Het Nederlandse Endless Ideas brengt in juni zijn 7 inch Android-tablet BeBook Live op de markt voor een adviesprijs van 279 euro. De tablet draait Android 2.2.

Het elektronicamerk uit Breukelen hoopt er voor het eind van dit jaar 50 duizend van te verkopen. Onder de BeBook-vlag verschenen de laatste jaren alleen e-readers. De BeBook Live is de eerste tablet, die vanaf 21 juni in diverse grote Nederlandse winkelketens verkrijgbaar is, laat Endless Ideas aan Webwereld weten. Het 7 inch-apparaat werkt nog met Android 2.2, dat is ontworpen voor smartphones. Een update naar het nieuwe Android 3.0, bijgenaamd Honeycomb, volgt na enkele maanden.

Geen 3G

Aantrekkelijkst aan de BeBook Live is zijn prijskaartje: 279 euro. Daarmee is de Android-tablet een van de goedkoopste in zijn soort. Alleen concurrenten Archos en Viewsonic bieden eveneens tablets onder de 300 euro aan. "We zijn zeker de helft goedkoper dan de iPad 2. Met zo'n lage prijs zijn mensen eerder geneigd om in de winkel spontaan een tablet aan te schaffen", zegt BeBooks marketingmanager Peter Zieleman. De Wifi-versie van de iPad 2 kost 499 euro. De BeBook Live heeft nog geen 3G-ondersteuning. Ook GPS ontbreekt.

Endless Ideas koos voor Android 2.2, omdat die versie op het scherm met 800x600 resolutie momenteel al goed werkt. Alle huidige Android-apps werken daardoor op de BeBook Live. Android 3.0 (Honeycomb) was voor het bedrijf minder snel beschikbaar dan voor enkele grotere elektronicamerken. BeBook plant de upgrade naar Android Honeycomb aan het eind van de zomer. "We moeten enkele maanden wachten op de certificering door Google", aldus Zieleman.

1 Ghz en alleen frontcamera

De BeBook Live heeft een single-core 1 Ghz-processor van Samsung. Enkele concurrenten stoppen dual-core chips in hun nieuwe tablets. Zieleman: "In onze benchmarks scoren we desondanks goed ten opzichte van de iPad, omdat we meer videogeheugen hebben." De opslagcapaciteit is met 4 GB een stuk kleiner dan de Apple-tablet, maar dat is uitbreidbaar via sd-geheugenkaartjes.

De BeBook Live heeft alleen een camera (2 megapixel) aan de voorkant. "Mensen gaan niet snel om zich heen staan fotograferen met zo'n groot apparaat als een tablet", aldus Zieleman. "We denken dat ze de camera toch met name voor videobellen zullen gebruiken."

'7 inch is praktischer'

De BeBook Live is door zijn kleinere formaat zo'n 200 gram lichter dan de 10 inch iPad. "Dat is voor veel mensen praktischer. Hij is makkelijker mee te nemen en ligt fijner in de hand", aldus Zieleman. Samsung bracht in november al een 7 inch Android-tablet, de Galaxy Tab, op de markt. Van dat apparaat, dat bij de introductie relatief duur was, verschijnen de komende maanden ook versies met 8,9 en 10,1 inch schermen.

De BeBook Live heeft net als de iPad een 4:3-schermverhouding en geen breedbeeld. "Dat is handiger voor bezoeken van sites en gebruiken van apps." Via een mini-hdmi-poort is de tablet te koppelen aan tv's. De accuduur is nog niet helemaal bekend, maar bij het kijken naar films is volgens Zieleman zeker 5,5 uur te halen.

De BeBook Live heeft een grote rand om zijn touchscreen, waarbij aan de rechterkant drie drukknoppen voor de standaard Android-functies (home, back, menu) zitten, die makkelijk met de duim zijn te benaderen. Het scherm is bij een eerste test iets minder fel en scherp dan die van de iPad. De BeBook Live is met 11 millimeter ook twee millimeter dikker.

Concurrentie

Bij het verschijnen van de BeBook Live half juni zijn al meerdere andere Android-tablets in Nederland verkrijgbaar. In mei brengen Acer, HTC en Asus hun eerste Android-tablets op de markt. De Acer en Asus-modellen draaien op Android 3.0, de 7 inch HTC Flyer draait Android 2.3.

In juni start LG met de verkoop van zijn Optimus Pad met 3D-camera en een 8,9 inch scherm. In die maand verschijnt in Nederland ook de Blackberry Playbook met een 7 inch scherm.

Zakelijk gebruik

Het gebruik van Android maakt de tablet ook aantrekkelijk voor gebruik binnen organisaties. "Android is geschikter dan iOS om uit te rollen binnen bedrijven. Het is makkelijker eigen apps voor intern gebruik te installeren, zonder tussenkomst van derden. Ook zijn er voor Android steeds meer zakelijke apps voor het beheer van apparaten op afstand. Bij Apple zit je als het ware je hele leven vast aan iTunes."

Van de Windows 7-tablets gericht op zakelijke gebruik is Zieleman 'niet kapot'. "De interface van Windows is niet erg geschikt voor tablets. We zijn ervan overtuigd dat Android de nieuwe standaard wordt."

Huidige gebruikers van Android-smartphones hoeven nergens aan te wennen, doordat BeBook Live met versie 2.2 werkt. Met de BeBook Live worden standaard enkele apps meegeleverd, zoals de Tank Racer-game en apps voor bestandsbeheer en e-books.

Endless Ideas onderhandelt ook met grote gemeentes over inzet van de tablet als manier om de interne papierberg terug te dringen. In Nijmegen kregen gemeenteraadsleden onlangs om die reden al een iPad. "Maar wij zijn een Nederlands bedrijf en kunnen dus makkelijker ondersteuning voor Nederlandse klanten leveren."

Hybride tablets op komst

De entree op de tabletmarkt betekent niet dat BeBook stopt met het maken van e-readers met zwart-wit eInk-schermen. Daar is volgens Zieleman in de groep boven de 45 jaar nog steeds genoeg vraag naar. "Onze e-readers zijn beter aangeslagen onder oudere groepen dan we vooraf dachten. E-readers koop je vooral voor het lezen van boeken. Ouderen lezen nog veel en graag." Het onderscheid tussen e-reader en tablet - zwart-wit e-Ink of kleuren-lcd - wordt de komende jaren kleiner door de komst van hybride schermen die kunnen schakelen tussen de gebruikelijke lcd-modus en een beter leesbare stand.

Vooral op zonnige dagen is het lcd-scherm in tablets buiten de deur nauwelijks leesbaar. Fabrikanten als Qualcomm met Mirasol, PixelQi en het Nederlandse Liquavista werken al enkele jaren aan kleurenversies van schermen die zelf geen licht geven, maar de prijs is volgens Zieleman nu nog te hoog. Ook is het nog wachten op betere controllers. "Het kost altijd een paar jaar meer dan gedacht voordat dit soort nieuwe technieken rijp zijn voor massaproductie. Dat moment komt over zo'n twee jaar."

Bebook Live LR

0 Reactie(s) op: Nederlandse Android-tablet onder 300 euro

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.